Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Άνδρος: ένας φυσικός θησαυρός που κινδυνεύει

andros_nature

Φέτος το καλοκαίρι, μια νέα εκστρατεία για τις πυρκαγιές καλεί τους Ανδριώτες να πάρουν το μέλλον του νησιού στα χέρια τους.

Ένας ευλογημένος τόπος

andros_info1

Η ομορφιά της Άνδρου δεν κρύβεται. Η φύση της δεν στηρίζει μόνο τον παραδοσιακό τουρισμό της, αλλά και τις νέες περιπατητικές διαδρομές και πολλά ακόμα κομμάτια της οικονομίας, όπως η μελισσοκομία. Οι άνδρες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας του νησιού γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αξία αυτή.

Δείτε το βίντεο:

Σε ένα τοπίο που δεν χαρακτηρίζεται από ψηλά δάση, ίσως κάποιος δεν φανταστεί ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια σημαντική απειλή. Κι όμως, η Άνδρος έχει την πρωτιά σε όλες τις Κυκλάδες στις πυρκαγιές. Η χαμηλή της βλάστηση δίνει την πρώτη ύλη για φωτιές που ανάβουν εύκολα και εξαπλώνονται εξαιρετικά γρήγορα. Μετά τις φωτιές του 2013 «αντικρίσαμε σοκαριστικές εικόνες», δηλώνει η Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Δείτε το βίντεο: 

Πυρκαγιές: μια «υπόγεια» απειλή

Ζήτημα για την Άνδρο δεν είναι μόνο ο άμεσος κίνδυνος για περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, που ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει. Η απειλή είναι λιγότερο εμφανής, όμως αρχίζει να γίνεται μόνιμη και ήδη ορατή. Η Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη του Δασονομείου Άνδρου, μιλά για την ερημοποίηση που συναντάμε σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Δείτε το βίντεο: 

Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές: όταν ο φυσικός κύκλος σπάει

Με 40% του νησιού να έχει ήδη καεί τουλάχιστον μια φορά τα τελευταία 30 χρόνια και αρκετές περιοχές να εμφανίζουν σημάδια διάβρωσης, η Άνδρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η φετινή εκστρατεία στοχεύει να αποτρέψει τις επόμενες πυρκαγιές, πριν προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές.

Η χαμηλή βλάστηση της Άνδρου είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του εδάφους. Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τη βόσκηση σε καμένες εκτάσεις, προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά.

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Το υλικό της εκστρατείας μπορείτε να βρείτε στο www.wwf.gr/andros .

Στο Facebook group https://www.facebook.com/groups/androsfires/ μπορείτε να καταθέσετε τις απόψεις σας και να απευθύνετε ερωτήματα

 
1 (1)

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!