Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Άνδρος Νέοι Ορίζοντες: Πρόταση για μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης επιχειρήσεων & οικογενειών του νησιού

Πρόταση για τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων – ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του νησιού, για το διάστημα 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου, κατέθεσε στη Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες» κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ζητώντας να εισαχθεί το ζήτημα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικότερα:

Με την πρωτόγνωρη κρίση, που μαζί με όλη τη χώρα περνά και το νησί της Άνδρου, σαν συνδυασμός φοβούμενοι  των βαρέων επιπτώσεων, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων ελαφρύνσεων, προτείνουμε προς την δημοτική αρχή συγκεκριμένα μέτρα:
Προκειμένου άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, να υπάρξει σχετική άμβλυνση  των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊου COVID-19,  θα ήταν ωφέλιμο, να εξεταστούν από τη δημοτική αρχή, τα παρακάτω μέτρα και κατόπιν λήψη απόφασης, σε επόμενο τακτικό δημοτικό συμβούλιο.
Η στήριξη της κοινωνίας της Άνδρου, των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας, κρίνεται αναγκαία,  λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊου.  

Λόγω της επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων  και για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού COVID-19, γεγονός που πλήττει τις επιχειρήσεις, αλλά και όλα τα νοικοκυριά, προτείνουμε, για το διάστημα από 1 Μαρτίου και μέχρι 31 Ιουνίου 2020 και  με το δεδομένο της άρσης των μέτρων, τα παρακάτω μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών της Άνδρου.

 • Πλήρης απαλλαγή, για τις επιχειρήσεις, από το τέλος χρήσεως κοινοχρήστων χώρων (π.χ. πεζοδρόμια). Σημειωτέον ότι, στην απαλλαγή αυτή πρέπει να περιληφθούν και καταστήματα που διατηρούσαν τραπεζοκαθίσματα ακόμη και αν συνεχίζουν να λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες delivery και take-away.
 • Σχετικά με τα τέλη ύδρευσης:
  Έκπτωση 50% σε όλα τα νοικοκυριά και τις επειχηρήσεις.
  Πλήρης απαλλαγή τελών ύδρευσης στις πολύτεκνες, τρίτεκνες, άπορες και μονογονεικές οικογένειες του νησιού..
 • Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δόσεων υφιστάμενης ρύθμισης οφειλών στον Δήμο, η ρύθμιση δεν θα χάνεται και θα παραμένει ενεργής. Επιπλέον, να μην χρεώνονται οι σχετικές προσαυξήσεις, για όσο διάστημα ισχύουν τα παντός είδους περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας, διακοπή λειτουργίας καταστημάτων κλπ.) προς αποφυγή διάδοσης του COVID.
 • Έκπτωση 50% για επιχειρήσεις επί των δημοτικών τελών.
  Έκπτωση 30% στα νοικοκυριά επί των δημοτικών τελών.
  Πλήρης απαλλαγή επί των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω στη παράγραφο 2.
 • Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Άνδρου.
 • Απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής (τροφείων) στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί καθώς και επιστροφή ή συμψηφισμό για εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί.
 • Επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% στο τέλος ύδρευσης για τους δημότες που θα επιλέξουν να υιοθετήσουν αδέσποτο από το Κέντρο Φύλαξης Αδέσποτων ζώων του Δήμου Άνδρου.
 • Είναι υποχρέωσή μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, να μπορέσουμε ως δήμος Άνδρου να περιορίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του νησιού μας.

Για τον συνδυασμό «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»

με εκτίμηση

Θεοδόσης Ι.  Σουσούδης

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!