Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Andros Society of USA,Inc… Ανδριώτικη Ψυχή!

10906544_637561443057384_2811195520914845897_n
 
Εκεί κάπου στην Αμερική φυσάει άλλος αέρα…αέρας γνώριμος ελληνικός,  αέρας ανδριώτικος! Οι Ανδριώτες ομογενείς είναι εκεί για να μας θυμίζουν πως η Ελλάδα, η Άνδρος είναι παντού. Να μας μάθουν πως είναι να έχεις ψυχή ελληνική, που ακόμα κι αν η ζωή τους ταξίδεψε μακριά από τον τόπο τους εκείνοι επιμένουν να είναι »πιο Έλληνες από τους Έλληνες». Είναι άνθρωποι που μετρούν αλλιώς τα πράγματα τα συναισθήματα, είναι άνθρωποι που συνεχίζουν να μάχονται για τις αρχές, τις αξίες και για τα εθνικά μας  φρονήματα είναι ενωμένοι γιατί ξέρουν πως αυτό έχει νόημα, γιατί όλοι μαζί μπορούν περισσότερα! Είναι άνθρωποι που αξίζουν το σεβασμό μας, την αγάπη αλλά και την στήριξη μας.
 
Ο σύλλογος Ανδριων Αμερικής (Andros Society of USA,Inc) ιδρύθηκε το 1929 στη Νέα Υόρκη από Ανδριωτες μετανάστες. Ο σύλλογος εκείνα τα χρόνια αριθμούσε εκατοντάδες μέλη  από την Νέα Υόρκη, Νέα Tzερσεη, και Κονεκτικατ, Μασαχουσετη. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και γύρω στο 1950-60 λογού των μεγάλων αποσπάσεων, δημιουργήθηκαν και άλλοι 3 σύλλογοι στις γύρω περιοχές .
Ο σύλλογος σήμερα  έχει μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και προσπαθούμε να μαζεύουμε χρήματα από εκδηλώσεις και να τα διαθέτουμε σε διάφορα ιδρύματα η οργανώσεις ανθρωπιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όλες οι εργασίες γίνονται από εθελοντές  μέλη το συλλόγου. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων της Άνδρου και της Ελλάδας, και η βοήθειά σε ανθρώπους η οργανισμούς με ανάγκη (ηθική η υλική).
Πάντα ο σύλλογος παρά τις δυσμενείς νομοθεσίες του Αμερικανικού κράτους (εφορίας) ως προς τις βοήθειες σε χώρες του εξωτερικού, προσπαθεί πάντα να βοηθά σε διάφορες ανάγκες της, την  Ανδρο.
Το 1946 ο σύλλογος είχε στείλει με την βοήθεια των αδελφών Γουλανδρή (ναύλωση πλοίου), ένδυση αξίας $45.000 δολαρίων.
Πολλές ακόμα δωρεές δόθηκαν σε εκκλησίες, δημόσια έργα, γηροκομεία κλπ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να στέλνει βοήθεια σε οργανισμούς στην Άνδρο που ζητάνε βοήθεια. Έκτος από έργα ο σύλλογος έχει βοηθήσει με χρηματικές βοήθειες και τους τοπικούς συλλόγους, όπως το Σύλλογο Ανδριών (Αθήνας).  Το τελευταίο έργο που χρηματοδοτήθηκε με 100% συμμέτοχη από τον σύλλογο ήταν η αγορά ψυγείου για την συντήρηση των νεκρών.

Πολλά από τα λευκώματα του συλλόγου μαζί με την ιστορία του συλλόγου βρίσκονται στην Καΐριο Βιβλιοθήκη στη Χώρα.
 
Σήμερα ο σύλλογος μας αποτελείτε από Ανδριώτες 2ης και 3ης γενιάς που όπως οι προγονοί τους , θυμούνται πάντα την όμορφη Άνδρο μας!  Και έχουμε γύρω στα 140 ενεργά μέλη. Η σελίδα μας στο facebook έχει γύρω στους 440 «φίλους». Μαζί με τους άλλους 3 συλλόγους (The New Agios Panteleimon of Andros Society-North New Jersey, Corthion Andros Society-South New Jersey, Zoodochos Pigi Andros Society-New York) στην περιοχή της Νέας Υορκης και New Jersey υπάρχουν γύρω στους 800+ Ανδριώτες, 1ης, 2ης και 3ης γενιας.
 
To 2014 σύλλογος μας είχε τη χαρά να συμμετάσχει στην πρεμιέρα της ταινίας «Μικρά Αγγλία» στη Νέα Υόρκη και να βραβεύσουμε τους δημιουργούς της, κ. Βούλγαρη και κ. Καρυστιάννη.  Στις 29 Μαρτίου 2015 ο σύλλογος και όλοι οι Ανδριώτες τις περιοχής παρέλασαν στην Ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
 
Το 2015 ο Σύλλογος γιορταζει τα 85 χρόνια παρουσίας του στην Νεα Υορκη και στην Αμερική γενικότερα. Έχει προγραμματιστεί  εορταστική χοροεσπερίδα για τα 85 χρόνια στις 26 Απριλίου 2015.
Επιμέλεια: Μαρία Μελεΐση 
 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!