Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο: Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε!

Ποια είναι τελικά η θέση του Περιφερειάρχη, του Επάρχου, του Δημάρχου στο ζήτημα των ανεμογεννητριών στην Άνδρο; Ερώτημα επίκαιρο όσο ποτέ… το οποίο παραμένει γρίφος… Καιρός για θέσεις, όχι υποσχέσεις και λόγια! Τους τελευταίους ειδικά μήνες, περνούν από την επικαιρότητα πολλές ασχολίαστες τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, που κατά καιρούς αλλάζουν, μπαίνουν ψιλά γράμματα, όπως έχει γίνει και με το υπάρχων αιολικό Πάρκο στο Καλλιβάρι, μιας και η πρόθεση παράτασης ζωής είναι πλέον δεδομένη, όπως άλλωστε την ζήσαμε στο πετσί μας, μετά την άκαρπη προσπάθεια εκφόρτωσης… των ανταλλακτικών στο νησί.

Έχουμε λοιπόν ορισμένα γεγονότα τα οποία χρίζουν ειδικής ανάλυσης και επεξεργασίας.

Αρχικά… τον Δεκέμβρη του 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την «Καθολική αναστολή για τα Αιολικά Πάρκα». Τον συγκεκριμένο τίτλο δανείστηκα από το γνωστό υπέρμαχο των ανεμογεννητριών τοπικό site, όπου ο συντάκτης μάλιστα σχολιάζει στις πρώτες γραμμές της δημοσίευσης ότι η Περιφέρεια ζητά να σταματήσουν όλες οι αδειοδοτήσεις και όλες οι εργασίες. Ο Κυκλαδίτικος Τύπος εκείνες τις ημέρες είχε γεμίσει με ανάλογους τίτλους, άρθρα, αναλύσεις, Δελτία Τύπου, χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε ψιλά γράμματα ή κάποια άλλη επισήμανση (κρατήστε το «ψιλά γράμματα» θα χρειαστεί παρακάτω). Η εν λόγω αναστολή με λίγα λόγια όπως ψηφίστηκε και επικοινωνήθηκε από την Περιφέρεια αφορούσε ξεκάθαρα την αναστολή κάθε εργασίας μέχρι την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Λίγο αργότερα… ένα μήνα μετά, περίπου στα τέλη Γενάρη του 2020, με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, υιοθετεί την απόφαση της Περιφέρειας για αναστολή κάθε εργασίας, αδειοδότησης χωρίς αστερίσκους, παύλες, θαυμαστικά κλπ.

Ο καιρός περνούσε… οι πολίτες ευαισθητοποιούνταν, το κίνημα «Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά» στην Άνδρο ολοένα δυνάμωνε…. και τι χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως πολύ καλά έχουν μάθει οι  διάφοροι επικοινωνιολόγοι, για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος; Μα τι άλλο; Μπέρδεμα, σκόρπιες πληροφορίες χωρίς συνοχή, με ένα και μοναδικό σκοπό, την καταστολή και την επαναφορά στην ύπνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα… αποκλειστικότατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα, όπου ο κ. Χατζημάρκος φέρεται να δηλώνει πριν ελάχιστο χρονικό διάστημα: «Οι προτάσεις για τις ανεμογεννήτριες δεν αφορούν όσες έχουν ήδη άδεια εγκατάστασης. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του 1990» και καταλήγοντας ανέφερε πως «είναι σε συζητήσεις με την Κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν τα νέα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο Νότιο Αιγαίο». Γενικά, ενημερώνομαι καθημερινά για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες Κυκλάδες, -ειδικά- για τα Αιολικά Πάρκα. Ανάλογη δήλωση δεν είδα σε άλλα Μέσα. Άρα δικαίως μπερδεύομαι. Τελικά υπήρξε διαχωρισμός στην απόφαση της Περιφέρειας; Υπήρχαν όντως ψιλά γράμματα; Και αν υπήρχαν γιατί η εισήγηση δεν ήταν ξεκάθαρη, να γνωρίζουν τι ψηφίζουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι;

Στο σήμερα… μόλις προχθές, στην κινητοποίηση των Ανδριωτών το περασμένο Σάββατο, όπου εμποδίστηκε η απόβαση των ανταλλακτικών για το Αιολικό Πάρκο Καλλιβαρίου, ο Δήμαρχος Άνδρου στην πολυσυζητημένη πλέον guest εμφάνιση, για μία ακόμη φορά δεν πήρε ξεκάθαρη θέση… το έφερε από εδώ, το πήγε από εκεί και παρά τις προσπάθειες του κόσμου το μόνο που καταφέραμε να ακούσουμε θα το βρείτε στο παρακάτω βίντεο. (σσ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του σε συμβούλια, συγκεντρώσεις κλπ μεταφράζει όπως θέλει την ξεκάθαρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι για τις παλιές άδειες εγκατάστασης δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια). Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως τουλάχιστον οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (έχω συζητήσει σχεδόν με όλους) ψήφισαν και έχουν συνταχθεί με αναστολή κάθε εργασίας και αδειοδότησης. Τελεία και παύλα.

Πριν μερικές ώρες κυκλοφόρησε μία επιστολή του Επάρχου Άνδρου, στην οποία δηλώνει παρών στην ενεργό πια μάχη που δίνουν οι πολίτες της Άνδρου από το Σάββατο, ξεκαθαρίζοντας πως συντάσσεται στον αγώνα. Μάλιστα ο ίδιος κάνει αναφορά στην απόφαση της Περιφέρειας τονίζοντας πως το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ταχθεί ανοιχτά με το μέρος των αγωνιζόμενων Τηνίων και Ανδριωτών, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις! Πάλι μπερδεύτηκα… Ο Περιφερειάρχης πριν μερικούς μήνες δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τις παλιές αδειοδοτήσεις… ο αγώνας των Ανδριωτών τις τελευταίες ημέρες, αφορά εγκαταστάσεις παλιών αδειών… Ο Έπαρχος στηρίζει αυτόν τον αγώνα… Αδειάζει τον Περιφερειάρχη; Κάνει restart στην αποχή τόσων μηνών από το θέμα; Απλά πιέστηκε και προχώρησε σε βιαστικές δηλώσεις μιας και η τοποθέτησή του είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με του κ. Χατζημάρκου; Θα δούμε τον Έπαρχο στην επόμενη κινητοποίηση; Ποια δική του στάση στο θέμα αποδεικνύει ότι είναι με το μέρος των μαχόμενων Ανδριωτών; Τι δικαιολογία έχει για τις απουσίες από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Αγώνα και στου Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου; 

Η επιστολή του Επάρχου

Επί του πιεστηρίου… εκδόθηκε η τροποποιητική απόφαση περιβαλλοντικών όρων και δόθηκε πράσινο φως για τα Πάρκα του Κοπελούζου…ναι είναι αυτά που θα κατακλύσουν το μέσο της Άνδρου. Η απόφαση επιγραμματικά εγκρίνει 33 ανεμογεννήτριες πάνω από το Μπατσί, πάνω από το Γαύριο, στα Άχλα… Εγκρίνει δηλαδή την ολική καταστροφή του νησιού…

Θα πρέπει σε αυτή τη φάση που έχουν φτάσει τα πράγματα να τελειώνουμε με τις τοποθετήσεις  τύπου «Προέδρου Εδεσσαϊκού» (βλ. βίντεο)… Ήρθε καιρός για δράση τόσο από το Δήμαρχο, όσο και από τον Έπαρχο. Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο είχαμε εκλογές… ας σηκώσουν ανάστημα και ας τιμήσουν την ψήφο των Ανδριωτών! Δεν υπάρχει χρόνος για λάθη… Να κοιτάξουν το κόσμο που αγωνίζεται κατάματα και να πάρουν θέση! Να μετρηθούμε και να προχωρήσουμε δυναμικά… είτε μαζί τους, είτε χωρίς εκείνους!

Αντριάνα Μπόθου

 

Διαδώστε!

2 Σχόλια

 1. Ανδριώτης

  Εύστοχο το άρθρο!!
  Αν είναι οι κύριοι Δήμαρχος και Έπαρχος έχουν αποφασίσει να μην κουνηθούν, να αποχωρήσουν και από την Επιτροπή Αγώνα Άνδρου, που λειτουργούν ως φαντάσματα!

  Reply
 2. Ανδριωτης

  Αφήστε τα έργα να προχωρήσουν. .έλεος πια μια ζωή προβληματικόι ανδριωτες

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!