Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο: Ένα βήμα μπρος το Σάββατο, δέκα πίσω σήμερα!

Εκεί που πάμε να πιστέψουμε ότι η Άνδρος έκανε ένα πρώτο σοβαρό βήμα για το ζήτημα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, δυστυχώς έρχονται ορισμένα γεγονότα να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι φεύγουμε από την πορεία και καταλήγουμε να κάνουμε δέκα μεγάλα βήματα πίσω.

Εχθές, δημοσιεύθηκε στο blog του συνδυασμού «Η Άνδρος της Ζωής μας» ένα άρθρο το οποίο επιγραμματικά ανέφερε πως αύριο Τετάρτη λήγει η προθεσμία για να γνωμοδοτήσει ο Δήμος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο στη θέση «Φραγκάκι» Κορθίου.  Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα «ξέθαψε» ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιάννης Μπακέλας, ο οποίος με σχετική επιστολή που απέστειλε εχθές στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δήμαρχο, την οποία κοινοποίησε και στους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ζητούσε να εισηχθεί το θέμα ως κατεπείγον στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιστολή του κ. Μπακέλα

Πριν από λίγη ώρα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Μπάλλας εξέδωσε ανακοίνωση αναβολής της συνεδρίασης, με την αιτιολογία ότι πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι εκδήλωσαν αδυναμία προσέλευσης προτάσσοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Δεν ξέρω με τι πόνο ξύπνησαν, ποιους συμβούλους κάλεσαν και δήλωσαν κόλλημα, αν εξήγησαν ότι έχει προκύψει σοβαρό θέμα για τις ανεμογεννήτριες που εκ των πραγμάτων δεν αναβάλλεται γιατί υπάρχει προθεσμία και δεν ξεχνώ, στο πρόσφατο παρελθόν να γίνεται προσπάθεια σύγκλησης συνεδριάσεων εν μέσω απαγορευτικών απόπλου!

Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα αντιφατικά αν αναλογιστούμε ότι μία ημέρα πριν είχαν λάβει την επιστολή του κ. Μπακέλα για το μείζον θέμα του αιολικού στο Φραγκάκι, όπου η προθεσμία γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ λήγει αύριο και άρα χάνεται κάθε ευκαιρία να τοποθετηθεί η Άνδρος και ως είθισται η μη γνωμοδότηση εκλαμβάνεται και μεταφράζεται ως αποδοχή!  Αξίζει να αναφερθεί πως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά στην ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου και Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να προχωρήσει σε απόφαση χωρίς τη γνωμοδότηση του Δήμου Άνδρου και του Τοπικού Συμβουλίου!

Η ανακοίνωση περί αναβολής του Δημοτικού Συμβουλίου

Κρίσιμες απορίες και μερικά συμπεράσματα

Πριν από τρεις μέρες ακριβώς πραγματοποιήθηκε στη Χώρα, Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τις ανεμογεννήτριες, όπου συστήθηκε μάλιστα και η πολυπόθητη επιτροπή αγώνα. Αναρωτιέμαι… κανείς από τη Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε για αυτή τη διαβούλευση; 

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου, ο οποίος έλαβε το λόγο δύο φορές και παρότι την επόμενη ημέρα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση Τοπικού για το θέμα της ΜΠΕ του Αιολικού στο Φραγκάκι, όπου είχε καλεστεί και εκπρόσωπος της εταιρείας, δεν αναφέρθηκε ποτέ αυτή η μικρή κατά τα άλλα λεπτομέρεια…

Μάλιστα, από ότι μάθαμε ο Πρόεδρος στη συνεδρίαση του Τοπικού ζήτησε αναβολή του θέματος, με την αιτιολογία ότι η Κοινότητα προτίθεται να εκπονήσει δικό της χωροταξικό (ακόμα ψάχνω να βρω λογική σε αυτή την κίνηση) για να αποφανθεί πόσες ανεμογεννήτριες «χωράει» η περιοχή και που.

Είχαμε λοιπόν τρεις ευκαιρίες να γνωμοδοτήσει η Άνδρος για το Φραγκάκι, μία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σαββάτου, μία στο Τοπικό της Κυριακής και άλλη μία στην αυριανή συνεδρίαση που αναβλήθηκε! Και τις τρεις τις πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων την ίδια στιγμή που μπορούσαμε μόνο με μία πρόταση να περιγράψουμε την κατάσταση του νησιού: «Ακολουθώντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, για πάγωμα όλων των εργασιών στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, γνωμοδοτούμε αρνητικά -τουλάχιστον- μέχρι την εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδίου».

Τα πράγματα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ απλά… όπως και στην περίπτωση της γνωμοδότησης Δήμου και Τοπικού  επί της ΜΠΕ στο Φραγκάκι. Ή θέλουμε να αγωνιστούμε για να μη γεμίσει το νησί τρύπες, τεράστιες κολόνες και φτερά χάνοντας τη μοναδικότητα μας ή δεν θέλουμε. Προσωπικά, για ακόμα μία φορά έχω μπερδευτεί στο κομμάτι «τι θέλουμε τελικά;». Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, μιλούσαν όλοι για τη δημιουργία «όπλων» απέναντι σε αυτό που μας επιβάλλεται. Αυτό που βλέπω ξεκάθαρα πλέον, είναι ότι αφήνουμε με τις ευλογίες μας αυτά τα «όπλα» (όπως αυτό μιας  αρνητικής γνωμοδότησης) να χάνονται. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να εκτιθέμεθα και θα καταλήξουμε δυστυχώς να μην μας  παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Όσο για την πρόθεση της Κοινότητας Κορθίου για σύνταξη τοπικού χωροταξικού, κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί μεγάλο λάθος και αψυχολόγητη κίνηση. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η μελέτη αποφανθεί ότι το Κόρθι χωράει μία, ή δέκα ή εκατό και το χωροταξικό που θα εκπονηθεί στο σύνολο της Άνδρου δείξει κάτι διαφορετικό; Τι θα γίνει αν και τα άλλα Τοπικά ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κορθίου; Θα δημιουργήσουμε μικρά χωροταξικά χωρίς ομοιογένεια στο σύνολο του νησιού και μετά θα φαγωνόμαστε τι θα υπερισχύσει; 

Η Άνδρος, αν θέλει να ελπίζει σε μία κερδισμένη μάχη, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανεμογεννητριών συλλογικά. Όποια αποσπασματική κίνηση δημιουργείται μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει.

Τα παραπάνω αποτελούν τροφή για σκέψη όχι μόνο για εμάς τους πολίτες αλλά κυρίως για τα μέλη της επιτροπής αγώνα που θα κληθούν να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες. 

Δεν υπάρχει πλέον πολυτέλεια για λάθη…

Με την ελπίδα για μία σκεπτόμενη και ενωμένη Άνδρο…

Αντριάνα Μπόθου

 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε!

4 Σχόλια

 1. Απαπα

  Μήπως σιγά σιγά πρέπει να αρχίσουν να προσωποποιουνται οι ευθύνες ενώπιον αρμόδιων δικαστηριων; Εδώ μιλάμε για καταστροφή της Άνδρου για πάντα, καταστροφή της ζωής μας, των περιουσιών μας, του τουρισμού. Κάποιοι το ενορχηστρωσαν και το υλοποιούν χωρίς ίχνος ντροπής.

  Reply
  1. Αντ. ΓΛΑΜΠΕΔΑΚΗΣ

   Επιτέλους κάποιος κατάλαβε ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι η καταστροφή του νησιού , θα είναι η καταστροφή των Κυκλάδων !!

   Reply
 2. Ποιος θα το κάνει;

  Να δηλώσουν ένας προς έναν οι δημοτικοί σύμβουλοι αν μπορούσαν ή όχι να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο, ποιοι από αυτούς είχαν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο και αυτό να γίνει έγγραφα και ενυπογραφα. Η κατάσταση με τα ονόματα να δοθει στην δημοσιότητα.

  Reply
 3. Pingback: Απόφαση δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι Κορθίου – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!