Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο… Κι όμως κάτι κινείται…

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο και πέντε για να κινητοποιηθούμε… Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η γνωστή παροιμία, η οποία έρχεται πλέον να κουμπώσει στα σημερινά δεδομένα του ζητήματος των ανεμογεννητριών στην Άνδρο.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις εκδηλώσεις (μία στο Κόρθι, δύο στο Γαύριο), μερικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, μία επιτροπή, δημοσιεύσεις άρθρων και παρεμβάσεων με συνεχή ροή δεδομένων από όλες τις πλευρές (υπέρ – κατά – demi). Με εξαίρεση λοιπόν την επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Δήμο που είχε στην ατζέντα της συγκεκριμένα θέματα τα οποία ουδέποτε προχώρησε, όλα τα υπόλοιπα είχαν απτά αποτελέσματα και αναφέρομαι σαφώς στη ευαισθητοποίηση των πολιτών, κάτι που φαίνεται πια ξεκάθαρα όχι μόνο από την προσέλευση σε κάθε συγκέντρωση αλλά από τις απλές, καθημερινές συζητήσεις, όπου το θέμα των αιολικών πάρκων πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον…

Η εκδήλωση των συμβούλων της αντιπολίτευσης

Εχθές διοργανώθηκε από 13 συμβούλους της αντιπολίτευσης, εκδήλωση για τις ανεμογεννήτριες, η οποία είχε εξαρχής συγκεκριμένο στόχο… τον συντονισμό, προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων και την παρουσίαση μίας εναλλακτικής κατεύθυνσης. Κάτι που εν τέλει κατάφερε αφού τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους παρευρισκόμενους πολίτες τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιτυχία της εκδήλωσης δεν μπορεί προφανώς να κριθεί τώρα, αλλά εκ του αποτελέσματος. Αν για παράδειγμα οι προτάσεις αυτές μείνουν γραμμένες απλά σε μία κόλλα χαρτί τότε θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αποτυχίας. Μέχρι τότε ας μείνουμε στην πραγματική ουσία.

Παρότι το Υπουργείο προπαγάνδας Άνδρου επιχείρησε -όπως συνηθίζει- να μηδενίσει αυτή την προσπάθεια (μόνο και μόνο επειδή προήλθε από τις «κακές» ομάδες Σουσούδη – Καπάκη) αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι κάθε πρωτοβουλία για το ζήτημα των ανεμογεννητριών που μας καίει, εκτός από χρήσιμη είναι και αναγκαία σε αυτή τη φάση, από όπου κι αν προέρχεται.

Το ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση θεώρησε ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει μέχρι σήμερα λάθος χειρισμούς και προχώρησε σε αυτήν την συγκέντρωση δεν την καθιστά υποδεέστερη, ούτε κατώτερη των περιστάσεων. Αν και δεν είχε «πιπεράτους» καλεσμένους, όπως η εκδήλωση Δήμου – ΚΟΙΝΣΕΠ – ΑΥΛΑ, που έφερε εκπροσώπους των επενδυτών, κατάφερε τελικά να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, αν κρίνουμε από την προσέλευση.

Όσο για τα τρολ που γράφτηκαν στο ρεπορτάζ του Υπουργού Προπαγάνδας κάντε λίγο υπομονή να ανεβάσει ο Περίγυρος – Βαγγέλης Λουκίσας το βίντεο της εκδήλωσης. Μάλλον ο υπεγαλαξιακός δημοσιογράφος ξέχασε (;) δεν παρατήρησε (;) (καθόταν γαλάρια αυτή τη φόρα και όχι πρώτη θέση) ότι η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και προσπάθησε να παίξει με τη νοημοσύνη των Ανδριώτων, για ακόμα μία φορά…

Οι ομιλητές

Τέσσερις ομιλητές, τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις, με μία κοινή συνισταμένη… να μην καταντήσει η Άνδρος ηλεκτρογεννήτρια της χώρας, να μην υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν, να μην καταστραφεί ο τόπος.

Αυτά είναι άλλωστε και τα ζητούμενα όλων των ενεργειών που γίνονται το τελευταίο διάστημα και κάτι που τελικά μας έκανε ως νησί να θορυβηθούμε επιτέλους και να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανεμογεννήτριες, με μεγαλύτερη ενέργεια και ζωηράδα από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόταση Θ. Σουσούδη για Πανανδριακή πορεία την Καθαρά Δευτέρα

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Θεοδόσης Σουσούδης πρότεινε τη διεξαγωγή Πανανδριακής πορείας στο λιμάνι την Καθαρά Δευτέρα στην ώρα των καραβιών. Γιατί όχι; Αν οργανωθεί σωστά ενδεχομένως να αποτελεί μία καλή ευκαιρία να ενωθούμε και να μετρήσουμε τελικά πόση δυναμική έχουμε αποκτήσει. Στα επιμέρους, ο κ. Σουσούδης απαρίθμησε τις δράσεις επί θητείας του την περίοδο 2014 – 2019, με την αποκαλυπτική αναφορά για περίεργες πληρωμές σε οικόπεδα της Κοινότητας Κορθίου, κάτι που έσκασε σαν βόμβα με την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά βρίσκεται ακόμα -όπως ο ίδιος τόνισε- σε νομική επεξεργασία. Τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στον σχεδιασμό που επιχειρείται για την Άνδρο επισημαίνοντας πως ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή αγώνα (η οποία θα συμμετέχει στη γενική επιτροπή με τα υπόλοιπα νησιά, Τήνος, Πάρος, Νάξος και θα συνεπικουρεί την υπάρχουσα), την παράσταση στο Υπουργείο Ενέργειας (σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νησιά), την ενημέρωση των ετεροδημοτών στην Αθήνα (σε συνεργασία πάλι με τα υπόλοιπα νησιά).

Να κατατεθούν προσφυγές, πρότεινε ο Γ. Καπάκης

Μία διαφορετική πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας» κ. Γιάννης Καπάκης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του εστίασε στο γεγονός ότι πρέπει ο Δήμος, να προσφύγει νομικά για όλες τις εγκαταστάσεις και να αναθέσει το θέμα σε ειδικό γραφείο. Μάλιστα απευθυνόμενος στο Δήμαρχο τόνισε πως έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει σε νομικές προσφυγές, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Και ο κ. Καπάκης εστίασε στην ενότητα που πρέπει να μας διακατέχει σε τέτοιες στιγμές ενώ για ακόμη μία φορά τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για πάγωμα όλων των εργασιών των αιολικών πάρκων μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού και πως πρέπει πάση θυσία να πιέσουν όλα τα νησιά προς αυτήν την κατεύθυνση, ενωμένα.

Η εξαιρετική παρουσίαση του Σπύρου Τσαούση

Αν και νέος Δημοτικός Σύμβουλος, μας εκπλήσσει θετικά σε κάθε δημόσια παρουσία του. Ο λόγος για τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Τσαούση ο οποίος μελέτησε με δέουσα σοβαρότητα το θέμα των ανεμογεννητριών και το παρακολουθεί στενά, όπως οφείλει κάθε αιρετός. Άρτια προετοιμασμένος, παρουσίασε με slides τα δεδομένα που έχουμε (σ.σ. για πρώτη φορά σε δημόσια συγκέντρωση χρησιμοποιήθηκαν χάρτες και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις τους οποίους άντλησε από άρθρο του κ. Γιώργου Γλυνού), έκανε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο (για πρώτη φορά από αιρετό διαχωρίστηκαν οι έννοιες νόμιμο, νομότυπο, νομοφανές), σχολίασε την παρουσία των εκπροσώπων των εταιρειών στην εκδήλωση του Δήμου (δεν απάντησαν τι θα κάνουν στην περίπτωση που ο κόσμος κρίνει ανεπιθύμητες τις επενδύσεις, δεν επεκτάθηκαν στα ανταποδοτικά οφέλη πέραν του 3%),  άσκησε κριτική στη στάση της Δημοτικής Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων μέχρι σήμερα και κατέληξε σε προτάσεις… στο ζητούμενο δηλαδή. Συγκεκριμένα έθεσε στο τραπέζι τη σύσταση κοινής επιτροπής με τα άλλα νησιά, με κοινό αγώνα, την χρήση ένδικων μέσων ως προς την απόφαση της περιφέρειας για διακοπή κάθε εργασίας η οποία όπως τόνισε αποτελεί πολιτική απόφαση και πρέπει να μετατραπεί σε νομική, την προσφυγή για όλους τους σταθμούς μιας και η Άνδρος έχει προσβάλλει νομικά μόνο του Κοπελούζου και αυτό σε συνεργασία με Πάρο – Τήνο – Νάξο – Περιφέρεια, την χρήση του σημαντικού εργαλείου «Life» για παραγωγή νομικών αποτελεσμάτων, την καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την παρουσίαση του στο Υπουργείο ώστε εκείνοι που σχεδιάζουν επί χάρτου να καταλάβουν σε τι κλίμακα σχεδιάζονται τα αιολικά, την κατάρτιση ερωτηματολογίων προς κατοίκους και επισκέπτες ως μελέτη ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα για το τι θέλουμε ως νησί και τι προσδοκούν όσοι το επισκέπτονται, την ανάλυση ωφέλειας – κόστους των αιολικών αλλά και την συνομιλία με τα αποφασιστικά όργανα Βουλευτές και Κυβέρνηση. 

Η συμβολική παρουσία του Καθηγητή κ. Σοφοκλή Μακρίδη

Όταν ακούς καινούριες έννοιες για πρώτη φορά, είναι σχεδόν αναμενόμενο ότι θα μπερδευτείς κι ίσως κουραστείς από τις πολλές πληροφορίες που λαμβάνεις. Τα παραπάνω αποτελούν μία παραδοχή για τη χθεσινή παρουσία του Καθηγητή κ. Σοφοκλή Μακρίδη.  Ο λόγος που προκλήθηκε στην εκδήλωση ήταν συγκεκριμένος, να παρουσιάσει την δική του εναλλακτική -το υδρογόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση- ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να καταλάβουν με τη σειρά τους ότι οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μονόδρομος, στην παραγωγή ενέργειας. Άλλωστε όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, δεν μπορεί να έρθει στο σπίτι μας κανείς και να μας πει τι θα επιλέξουμε.  Η επιλογή είναι δική μας, αφού έχουμε εξετάσει κάθε εναλλακτική πρόταση.

Ο  κ. Μακρίδης, είχε το θάρρος παρότι δεν είναι Ανδριώτης και δεν αγαπά τον τόπο όσο εμείς, να πάρει θέση δημόσια λέγοντας «καμία στην Άνδρο, καμία στα νησιά» και έφερε και πρόταση «Όλοι οι Ανδριώτες, όλοι οι νησιώτες στο υπουργείο για διαμαρτυρία και διαπραγμάτευση», με σχεδιασμό να αντικρούσουμε τα επιχειρούμενα. 

Την ίδια ώρα που άλλα δημόσια πρόσωπα του νησιού αρκούνται σε μισόλογα, δεν τολμούν να πουν ευθέως τι ακριβώς βλέπουν για την Άνδρο, κάνουν κολοτούμπες ανάλογα την περίσταση. Την ίδια ώρα που ο Έπαρχος είναι άφαντος, οι Βουλευτές απόντες αφού με εξαίρεση τον Ν. Συρμαλένιο που έχει κάνει αναφορά (χωρίς την Άνδρο όμως) και κανείς δεν έχει κάνει απολύτως καμία νύξη για τις ανεμογεννήτριες. Έρχεται λοιπόν ένας ξένος, μας δίνει τα επιστημονικά του φώτα και μας καλεί να διαμαρτυρηθούμε και να ξεσηκωθούμε γιατί η Άνδρος είναι άδικο να καταστραφεί επειδή οι επενδυτές επιλέγουν τον εύκολο και απλό δρόμο των ανεμογεννητριών.

Προσωπικά εύχομαι, να έρθουν στο νησί μας κι άλλοι επιστήμονες σαν τον κ. Μακρίδη ώστε να μας δείξουν τον δικό τους εναλλακτικό δρόμο, γιατί υπάρχει. Ας κοιτάξουμε γενικότερα λίγο μπροστά, δεν βλάπτει, τους ορίζοντες μας ανοίγουν τέτοιες ομιλίες.

Ο συγκεκριμένος Καθηγητής πάντως, φαίνεται ότι έχει όρεξη να ασχοληθεί πραγματικά, ουσιαστικά με την Άνδρο και σε συζήτηση που είχαμε μετά την  εκδήλωση δεσμεύτηκε να διοργανώσει μετά το Πάσχα, ημερίδα για την ενέργεια και τα υλικά σε συνεργασία με την Ανδριώτισσα κ. Παναγιώτα Μιχαλακάκου… 

Δυστυχώς λόγο πίεσης χρόνου δεν κατάφερε να παρουσιάσει την εισήγηση που είχε ετοιμάσει ο Γεωπόνος  κ. Πέτρος Στρατής,  ωστόσο το Andros Portal θα επιδιώξει την φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες.

Δ. Λοτσάρης: «Η κοινωνία  έχει ξεπεράσει πλέον το πολιτικό σύστημα»

Στην εκδήλωση -προς τιμή του- παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης. Παρότι δεν ακούσαμε κάτι νέο, μονάχα η στάση του, να συμμετάσχει σε συζήτηση που άνοιξαν οι πολιτικοί «αντίπαλοί» του, ενδεχομένως να προσδίδει και την πολυπόθητη ενότητα που τουλάχιστον οι απλοί πολίτες επιδιώκουν. Ο ίδιος αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των ομιλητών ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποφευχθούν οι διχαστικές ενέργειες, ενώ παραδέχθηκε πως η κοινωνία έχει ξεπεράσει πλέον το πολιτικό σύστημα. Επιπλέον επεσήμανε ότι ετοιμάζεται το workshop στο οποίο κατέληξε η προηγούμενη εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου ενώ κάλεσε για ειλικρινή διαδικασία διαλόγου απέναντι στην άτακτη χωροθέτηση των αιολικών αλλά και το ζήτημα το σκουπιδιών, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον σε αυτά τα δύο σοβαρά θέματα η Άνδρος πρέπει να μείνει ενωμένη. 

Ουσιαστικές οι τοποθετήσεις των πολιτών

Σε αυτή την εκδήλωση, όσοι πολίτες έλαβαν το λόγο είχαν κάτι σοβαρό και ουσιαστικό να καταθέσουν. Κοινή διατύπωση από τους περισσότερους, ότι ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση…

Η κα Έυα Πολυδοροπούλου, κάτοικος Γαυρίου, πρότεινε κοινό κάλεσμα προερχόμενο από τους πολίτες. Η ίδια ξεκαθάρισε πως πλέον οι Ανδριώτες είναι επαρκώς ενήμεροι και ότι έχει φτάσει η ώρα για δράση και αγώνα.  «Περιμένουμε συνολική δράση από όλους. Θα πρέπει να γίνει ένα κοινό κάλεσμα για σχηματισμό επιτροπής αγώνα, να προτείνουν όλοι οι πολίτες δράσεις, να μοιραστούν αρμοδιότητες, να δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε αυτά που πήραμε στα χέρια μας, να κάνουμε συμβολικές κινήσεις, να προσφύγουμε, να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα, να μιλήσουμε να επικοινωνήσουμε, να συνεννοηθούμε σε κάποια φάση μεταξύ μας,  κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει προς το παρόν. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Άνδρο ο καθένας μας να βρει έναν συναγωνιστή δίπλα του, να μη φοβόμαστε τέτοιες έννοιες, να βγούμε στο δρόμο, να διεκδικήσουμε, να ανέβουμε στον Άγιο Ονούφριο δίπλα στις βάσεις να δούμε το μέγεθος και το κακό. Αυτό δεν σε κάνει επαναστάτη, ή αριστερό. Σε κάνει πολίτη που πρέπει να διεκδικήσεις. Αν δεν φύγουμε με γενικό κάλεσμα από εδώ είμαστε χαμένοι, να δώσουμε λίγο χρόνο όλοι μας για να καταφέρουμε να διώξουμε τις ανεμογεννήτριες στο βαθμό που μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο επενδυτής βρήκε φως και μπήκε», υποστήριξε ο Γαυριώτης κ. Νίκος Ταμπουρατζής, επισημαίνοντας πως ανάμεσα στα όσα φαιδρά ακούστηκαν στην προηγούμενη εκδήλωση με τους εκπροσώπους των επενδυτών, φάνηκε ξεκάθαρα από τις απαντήσεις στο τι θα κάνουν αν κηρυχθούν ανεπιθύμητοι… ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται άνωθεν, ξεκαθαρίζοντας πως η όποια πίεση θα πρέπει αρχικά να προέλθει από τους πολίτες,  εκείνοι με τη σειρά τους να πιέσουν το Δήμο, να ακολουθήσει η Περιφέρεια ώστε να φτάσει το μήνυμα τελικά στην Κυβέρνηση. «Κάλεσμα από κάτω με θεσμική στήριξη για να προστατεύσουμε τον τόπο μας», η γραμμή που έδωσε ο κ. Ταμπουρατζής.

Συγκλονιστικές αλήθειες ειπώθηκαν από τον Κορθιανό κ. Δημήτρη Γιγίνη, ως ο οποίος σε μία κατάθεση ψυχής δήλωσε «καθαρός» από το 2000. Τι εννοούσε; Ότι εκείνος και ένα – δυο άτομα ακόμα δεν υπέγραψαν παραχώρηση οικοπέδων με τους επενδυτές. «Έχω ζήσει buying όλα αυτά τα χρόνια, με έδειχναν με το δάχτυλο που δεν έδωσα το χωράφι μου. Υπάρχει φόβος στον κόσμο και οφείλουμε να σεβαστούμε όλους εκείνους που παραχώρησαν τις περιουσίες τους, αλλά κι εκείνους που εργάζονται για τις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε μαζί τους, να μας εξηγήσουν τη λογική αυτού του εγχειρήματος. Με την Τήνο και την Πάρο δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία. Τόσα χρόνια δεν έβλεπα το μόνιασμα των Ανδριωτών, γι΄αυτό σταμάτησα να ασχολούμαι. Τάσσομαι υπέρ του προέδρου του Μακροταντάλου που βγήκε δημόσια και είπε ότι θέλει να φτιαχτεί ο δρόμος, γιατί καμία δημοτική αρχή δεν έδωσε βάση στα χωριά για χρόνια και κατάντησαν να παρακαλάνε να τους φτιάξουν δρόμους, αφήνοντας του «μεγάλους» να παίζουν μπάλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γινίνης. 

Το ψήφισμα των πολιτών κατά των ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας

Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του κ. Κάρολου Γιαγιάννη, ο οποίος εκπροσώπησε την κίνηση των πολιτών που έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις τα τελευταία χρόνια απέναντι στη βιομηχανική εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της Άνδρου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αντιπρόταση που επιχειρείται υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση των ΑΠΕ στο νησί θα πρέπει να γίνεται σε απόλυτη συμφωνία με την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση εις βάρος των υπόλοιπων πλουτοπαραγωγικών πηγών του κάθε τόπου. Αναφέρθηκε στην Πάρο ως επιτυχημένο μοντέλο αντίδρασης, επισημαίνοντας πως κατάφερε να πετύχει την ένωση της κοινωνίας με τη δημοτική αρχή, έχοντας τον πολίτη ενημερωμένο κάτι που έφερε ως παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι η συνέχεια του εγχειρήματος στην Άνδρο. «Ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος για το διακύβευμα, να γνωρίζει ότι ο τόπος απειλείται από μία καταστροφή. Σήμερα η κοινή γνώμη παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από ότι παλαιότερα, από την άλλη η δημοτική αρχή είναι άτονη. Αποτυπώνει μία θέση «ναι δεν τις θέλουμε», αλλά από την άλλη λέει και τι να κάνουμε; Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση, η απάντηση είναι μία, δεν θα αφήσουμε αυτήν την καταστροφή», κατέληξε ο κ. Γιαγιάννης, μοιράζοντας το ψήφισμα τόσο στο Δήμαρχο όσο και στους επικεφαλής των δύο παρατάξεων, ζητώντας να τεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

Έπειτα από τις δύο πρόσφατες εκδηλώσεις στο Γαύριο σχετικά με την επικείμενη κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Άνδρο, η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ζητούμε την άμεση σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το επείγον αυτό ζήτημα και την ψήφιση των παρακάτω προτάσεων για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η Άνδρος τόσο από τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά όσο και από όσα βρίσκονται σε στάδιο προέγκρισης. Συγκεκριμένα, ζητούμε από το Δήμο Άνδρου:    

  1. Να προχωρήσει, σε απόλυτο συντονισμό με τις δημοτικές αρχές Τήνου και Πάρου ή/και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την ακύρωση των Αδειών και των Εγκρίσεων (ενδεικτικά Αδειών Παραγωγής, Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, Αδειών Εγκατάστασης, Αδειών Λειτουργίας κ.λπ.) που έχουν λάβει οι εταιρείες που επιδιώκουν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο νησί της Άνδρου καθώς και για την αποτροπή τυχόν νέων αδειοδοτήσεων χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας.
  2. Να δώσει εντολή στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες (Υπηρεσία Δόμησης κ.λπ.) να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει απολύτως καμία διευκόλυνση-παραχώρηση προς τις ανωτέρω εταιρείες για την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών (ενδεικτικά άδειες διαπλάτυνσης δρόμων κλπ.).
  3. Να καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες για την παραχώρηση εκτάσεων προς εκτέλεση των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών και επιθυμούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις αυτές ως νομικά διάτρητες, να το πράξουν με την πλήρη νομική κάλυψη και συνδρομή του Δήμου Άνδρου.
  4. Να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του ν. 3852/2010 με αντικείμενο την επίσημη καταγραφή συγκεκριμένα:

α) της θέσης των πολιτών και των φορέων του νησιού επί του ζητήματος της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ νησί της Άνδρου

β) των επιπτώσεων από την πραγματοποίηση των αδειοδοτημένων έργων κατασκευής και λειτουργίας των αιολικών σταθμών, και

γ) των όρων και των προϋποθέσεων για τη διατύπωση αντιπρότασης της κοινωνίας της Άνδρου σχετικά με την οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Άνδρο.

  1. Εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού της Άνδρου, όπου να αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της παραπάνω δημόσιας διαβούλευσης.
  2. Να αναλάβει/συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών σε διαδημοτικό ή/και περιφερειακό επίπεδο.

……………………….

Αντριάνα Μπόθου

 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!