Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο: Στη Βουλή ξανά το Φραγκάκι

Επίκαιρη Ερώτησή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης, για το Αιολικό Πάρκο στο Φραγκάκι Άνδρου.

Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της διακοπής εργασιών που εκδόθηκε από το ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία της προσπάθειας του για εφαρμογή της απόφασης «Μαραθώνιο» και «κάκιστη εμπειρία» που δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως το εγκεκριμένο έργο δεν διαθέτει καμία δέουσα εκτίμηση, γεγονός για το οποίο παραπέμπεται στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Εστίασε ακόμα στο παράδοξο, ότι η στην περιοχή εφαρμόζεται πρόγραμμα Life στο οποίο συμμετέχει το υπουργείο περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν ολοκληρωθεί το αιολικό. Ο κ. Αρσένης έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας τη δέσμευση του Υπουργείου να σταματήσει ολοκληρωτικά το έργο, όχι μόνο να διακοπεί.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς ξεκαθάρισε ότι ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της ερώτησης είναι ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να υλοποιεί Ευρωπαϊκά Προγράμματα προστασίας της ορνιθοπανίδας στην Άνδρο και από την άλλη να δίνει άδεια για αιολικά πάρκα, επισημαίνοντας πως δεν είναι έτσι τα πράγματα ή το ένα ή το άλλο. «Κατά τη δική σας λογική ή θα κάναμε μόνο αιολικά ή θα προστατεύαμε αποκλειστικά και μόνο το περιβάλλον. Υπάρχει ο νόμος για το πως ένα αιολικό έργο μπορεί να πάρει το δρόμο της αδειοδότησης και υλοποίησης. Για το σπιζαετό, ειδικά για την προστασία του, η αρμόδια διεύθυνση βιοποικιλότητας γνωμοδότησε θετικά και υπό όρους λαμβάνοντας υπόψη κάτι σημαντικό, την πρόταση του διαχειριστικού σχεδίου της ΖΟΕ Άνδρου η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή του προγράμματος Life», τόνισε. 

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!