Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανοικτή επιστολή Δημάρχου Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού

FotoJet

Προς: Κάθε δημότη, κάτοικο, φίλο και επισκέπτη του νησιού

Απευθύνομαι προς όλους και όλες σας προκειμένου να ενημερωθείτε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, την εξέλιξη των εργασιών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με αυτά.

1. Δημοτικό Στάδιο Άνδρου:
Έχει υπογραφεί σύμβαση για εργασίες ύψους 45 χιλιάδων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει: Συντήρηση του συνθετικού τάπητα (ταρτάν) με εμβαδόν 700 τ.μ., αντικατάσταση 400 καθισμάτων και προμήθεια δυο (2) Pillars. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων Δήμου Άνδρου και Περιφέρειας, Θεοδόσιου Σουσούδη και Γεώργιου Χατζημάρκου, αντίστοιχα.

2. Πρόγραμμα «Φιλόδημος». Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Η κατανομή των πόρων βασίζεται σε κριτήρια όπως πληθυσμός, νησιωτικότητα κ.α. Η κατανομή επικυρώνεται με την έκδοση εκτελεστής Απόφασης του αρμόδιου Υπουργού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει προκηρυχθεί πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για το έργο της συντήρησης- επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, με ανώτατο, ωστόσο, όριο το ποσό των 600.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

3. Κατά την θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής συντάχθηκε Τεχνική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει:
• Αντικατάσταση 7.000 τ.μ. (σ.σ: το σύνολο) συνθετικού τάπητα (ταρτάν) και Προμήθεια- Αντικατάσταση τεσσάρων (4) πυλώνων στο Δημοτικό Στάδιο Χώρας,
• Αντικατάσταση χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου Καππαριάς,
• Αντικατάσταση χλοοτάπητα του γηπέδου 5Χ5 στο Παραπόρτι,
• Κατασκευή στεγάστρου στο γήπεδο Μπάσκετ του Παραπορτίου.

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των 750.000€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Επί της Τεχνικής Έκθεσης σημειώνω τα εξής:
-Δεν υπάρχει εγκεκριμένη ή υπό έγκριση Μελέτη για το έργο.
– Χωρίς οριστική Μελέτη, ο προϋπολογισμός της Τεχνικής Έκθεσης είναι επισφαλής.
– Αλλά, και εάν ακόμη ο προϋπολογισμός είναι σωστός, από τα 750 χιλιάδες ευρώ «λείπουν» τα 15% απρόβλεπτα και το εργολαβικό όφελος 18%, τα οποία προστίθενται υποχρεωτικά.
Εύκολα λοιπόν κατανοεί κανείς ότι ο τελικός προϋπολογισμός της εν λόγω πρότασης πλησιάζει το ένα (1) εκατ. Ευρώ (χωρίς οριστική Μελέτη) και άρα είναι κατ’ εκτίμηση.

Πώς, λοιπόν, θα εκτελεστεί ένα έργο ύψους ενός (1) εκατ. Ευρώ όταν η πρόσκληση (β. ανωτέρω) έχει ανώτατο όριο τα 600 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως ανέφερα παραπάνω;
-Προτάθηκε από τον Δήμο η αντικατάσταση 7.000 τ.μ. ταρτάν, ενώ ο Δήμος εκτελεί εργολαβία για την επισκευή 700 τ.μ. από αυτά.
– Δεν υπάρχουν, όπου απαιτούνται, όλες οι προβλεπόμενες άδειες και γνωμοδοτήσεις.
Οι «θριαμβολογίες» λοιπόν που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες στο facebook ή όπου αλλού στο Internet αναφέρονταν στο υπ’ αριθ. 424/01.10.2019 έγγραφο, με το οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) εκφράζει την σύμφωνη γνώμη της να εκτελεστούν οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην Τεχνική Έκθεση.
Όμως:
– Η σύμφωνη γνώμη της Γ.Γ.Α. δεν αποτελεί έγκριση χρηματοδότησης, ούτε μελέτης, και
– Δεν διασφαλίζει την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου.
– Και δεν αποτελεί πρόταση για χρηματοδότηση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, πχ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κλπ, πόσο μάλλον όταν έχει υπάρξει μελέτη και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την προηγούμενη Διοίκηση για υποβολή της πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αγαπητοί Δημότες,
Ελλείψει οριστικής μελέτης, έχω ήδη αναθέσει ως κατεπείγον στις Υπηρεσίες του Δήμου μας την όσο το δυνατόν πληρέστερη κοστολόγηση των έργων της ανωτέρω πρότασης, ώστε να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες κατάρτισης οριστικής μελέτης σε συνδυασμό με τις ανάγκες μας μέσα στο υφιστάμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» και το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα έως τις 31.12.2019.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντί σας και δηλώνοντας πως θα σας κρατώ ενήμερους σχετικά,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

Διαδώστε!

2 Σχόλια

  1. ΕΡΓΑ;

    Θα είχατε την καλοσύνη να μας ενημερώσετε επακριβώς για τα έργα που υλοποιήσατε κατά την 5ετή θητεία σας ως Έπαρχος Άνδρου;
    Επί των ανωτέρω-φιλική συμβουλή- ολοκληρώστε αυτά που σας δίνει στο πιάτο ο Δήμαρχος Σουσούδης.

    Reply
  2. Pingback: Ανοικτή επιστολή Δημάρχου Άνδρου | AndriakiPress

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!