Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ανήμερα του Αγίου Ονουφρίου… χωρίς ανεμογεννήτριες φέτος! Του χρόνου;

Ανήμερα του Αγίου Ονουφρίου… Ημέρα γιορτής σήμερα για το Καλλιβάρι και την ευρύτερη περιοχή του Μακροταντάλου. Με διαφορετική αίσθηση όμως ο φετινός εορτασμός, αφού μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το ομώνυμο ξωκκλήσι, οι εργασίες για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Στα αρνητικά… παρότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Άνδρου, έλαβαν πολιτική απόφαση για παύση κάθε εργασίας και αδειοδότησης μέχρι την εκπόνηση χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, δυστυχώς οι εικόνες και οι εξελίξεις μαρτυρούν πως το δίκαιο αυτό αίτημα δεν έχει εισακουστεί, ούτε από τις εταιρείες, ούτε από την Κυβέρνηση. 

Στα θετικά… οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αλλά και γενικότερα οι πολίτες της Άνδρου, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν και να καταλαβαίνουν πως κάτι δεν έχει πάει σωστά στο ζήτημα των ανεμογεννητριών -όπως το έχουμε διαχειριστεί στην Άνδρο- τα τελευταία 15 χρόνια. Ζητούν πλέον πληροφόρηση, στοιχεία, αριθμούς, μεγέθη και σιγά σιγά βλέπουμε διαφοροποίηση θέσεων. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος σιωπούσαν υπό τον φόβο να γίνουν γραφικοί ή δακτυλοδεικτούμενοι στα χωριά τους, αρχίζουν να ρωτούν, να μιλούν, να ζητούν εξηγήσεις για την μυστικοπάθεια που επικρατούσε επί χρόνια. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πια,  θορυβείται, αγωνιά. Μουρμουρίζει δειλά για την ώρα… «Δεν πρέπει να  γίνουμε Εύβοια» (ελπίζω έγκαιρα να φτάσουμε σε σημείο να το βροντοφωνάζουμε).

Με την κατανόηση λοιπόν της κατάστασης,  την αντίδραση και τη διεκδίκηση του δικαιώματος μας να επιλέξουμε εμείς πως θέλουμε το νησί μας για τα επόμενα πολλά… πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι αργά για την ανατροπή των όποιων σχεδίων επιχειρούνται. Κανείς μας σε αυτή τη κομβική φάση δεν περισσεύει… κανείς δεν πρέπει να παρασύρεται και να ξεγελιέται από σκόπιμες εκφράσεις: «Αυτοί που φωνάζουν είναι καθολικά ενάντια στις ΑΠΕ», κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει σοβαρά τις ταμπέλες που έχουν φορτώσει σε όσους αντιδρούν περί… ακρο-ακτιβισμό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όσοι φωνάζουμε, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, με την εφαρμογή τους όμως στην Άνδρο βάσει σχεδιασμού όχι αυθαίρετα, όχι σε τέτοια τεράστια κλίμακα συγκεκριμένα για τα αιολικά πάρκα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση, να περιοριστεί η καταστροφή όσων μας έχει χαρίσει η φύση, να μπορεί να βρει χώρο και να ανασαίνει ο εναλλακτικός χαρακτήρας του νησιού που με τόσο κόπο χτίζουμε.

Ενημερωθείτε και μην ξεχνάτε πως το μέλλον της Άνδρου είναι στα χέρια μας. Απαιτείστε να παραμείνει το νησί μας χωρίς γιγαντώδεις παρεμβάσεις, απαιτείστε σχέδιο, απαιτείστε να μη γεμίσει ανεμογεννήτριες. Ναι στις ΑΠΕ, όχι στην αλλοίωση του νησιού, όχι στην αυτοκαταστροφή μας! Υποτιμήσαμε την κατάσταση… όμως όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αρκεί όταν το διαπιστώσουμε να ενεργήσουμε με γνώμονα… να το διορθώσουμε.

Χρόνια πολλά για την ημέρα και εύχομαι το φόντο στο ξωκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου του χρόνου να περιέχει ακόμα βουνά, θάλασσα, απέραντο γαλάζιο και όχι τεράστια φτερωτά άσπρα σίδερα, με τόνους μπετό από κάτω…

Κι ένα «εορταστικό» φωτορεπορτάζ… 

Αυτή είναι η εικόνα του εγχειρήματος εγκατάστασης μόνο για τρεις ανεμογεννήτριες. Αναλογιστείτε την κλίμακα για 200 σε όλο το νησί! Ένα απέραντο εργοτάξιο αρχικά, ένα απέραντο αιολικό πάρκο τελικά! 


Κλείνοντας δύο απεικονίσεις του Γιώργου Γλυνού… προβληματισμός για όσα έρχονται…

Οι θέσεις των τεσσάρων ανεμογεννητριών του Ομίλου Κοπελούζου…

 

Χάνοντας λίγο το μέτρημα…


Και μία απεικόνιση της ΡΑΕ αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων μόνο στο Μακροτάνταλο… 

Αντριάνα Μπόθου


 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Καλύτερα να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στην Άνδρο και να διασωθούν οι υπόλοιπες Κυκλάδες. Έχει και το ανεμοδυναμικό πεδίο.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!