Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Άνδρου κ. Δ. Λοτσάρη για τις ανεμογεννήτριες

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΤΣΑΡΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μόνο με ενότητα και τερματισμό του λαϊκισμού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων ΑΠΕ

Προς κάθε πολίτη, δημότη, κάτοικο ή επισκέπτη της Άνδρου

Προκειμένου ν’ αποφευχθούν αληθινές ή δήθεν παρεξηγήσεις, ξεκαθαρίζω ότι είμαι κάθετα ενάντια σε διώξεις των διαδηλωτών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας και εντελώς αντίθετος στην οποιασδήποτε μορφής ποινικοποίηση της αγωνίας-διαμαρτυρίας των Aνδριωτών για την ανεξέλεγκτη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε ό,τι αφορά όσα συνέβησαν στις αρχές του καλοκαιριού στο λιμάνι με την διαμαρτυρία εναντίον των ανεμογεννητριών, πρέπει να είναι σε όλους γνωστό ότι κι εγώ κλήθηκα την από λιμενική αρχή να καταθέσω και να δικαιολογήσω όπως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες και πολίτες την παρουσία μου στην προβλήτα του λιμανιού.

Ποτέ δεν κατήγγειλα κανέναν και τίποτα.

Ενημερώσα, ως όφειλα από τη θέση ευθύνης που έχω την τιμή να υπηρετώ, ότι μετά από επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Μαύρο, το επίμαχο φορτίο του πλοίου εναντίον του οποίου στρεφόταν η διαμαρτυρία αποτελούνταν από ανταλλακτικά για τις ήδη τοποθετημενες από 30 χρόνια ανεμογεννήτριες της Άνδρου. Είναι, δε, ήδη γνωστό, κάτι που καταγράφηκε και στην κατάθεσή μου, ότι την ημέρα της διαμαρτυρίας άμεσα ζήτησα από τους λιμενικούς να φέρουν τα δελτία αποστολής για να ελεγχθούν από Επιτροπή των διαμαρτυρόμενων δημοτών, η οποία δημιουργήθηκε επιτόπου, ύστερα από προσωπική μου πρωτοβουλία, για τον έλεγχο των παραστατικών και αποτελούνταν από τους κ.κ. Μαβή, Χέλμη και Αυγουστή, με τους οποίους από κοινού διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο πράγματι μόνο για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από 30ετία λειτουργούντος εξοπλισμού.

Απαιτείται η ενότητα όλων για την επιτυχία των κοινών στόχων και σε αυτό οφείλουν να συμβάλλουν ΟΛΕΣ οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Άνδρου.

Το χειρότερο αυτή την στιγμή μπροστά στον κίνδυνο του «γαζώματος» του νησιού από τα συμφέροντα της χωρίς όρια εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι ο διχασμός, που κάποιοι για τοπικά, μικροπολιτικά και άλλοι για κομματικά ή όποια άλλα προσωπικά τους συμφέροντα, προσπαθούν να επιβάλουν.

Σε πρόσφατη δήλωση μου ξεκαθάρισα ότι, με εξαίρεση τα αιολικά πάρκα σε Μαραθιά και Φραγκάκι που έχουν ήδη εγκεκριμένη άδεια εγκατάστασης και εγκρίσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, των τότε Δημοτικών Συμβουλίων και της τοπικής κοινωνίας, τίποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό χωρίς την ολοκλήρωση της δικής μας δημοτικής αντιπρότασης για τις ΑΠΕ.
Όχι γιατί είμαστε προκατειλημμένοι και εκ των προτέρων αντίθετοι σε αυτές, αλλά γιατί θα είναι επωφελείς για την Άνδρο μόνο εάν η χωροθέτηση και εγκατάστασή τους προχωρήσει με σχέδιο και, προπαντός, με ΜΕΤΡΟ.

Οι άνθρωποι, που με την ένοχη αδράνειά τους τόσα χρόνια προσπαθούν να χρεώσουν στην σημερινή διοίκηση ό,τι μη αρεστό και δημοφιλές, γιατί δεν απαντούν στις επώνυμες και δημόσιες καταγγελίες για συναντήσεις τους με εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων στο Γραφειο Δημάρχου, επί δημαρχίας τότε Θ. Σουσούδη, «αποφεύγοντας» παράλληλα να κάνουν και την παραμικρή νομική (ή και οποιαδήποτε άλλη, έστω, για τα μάτια του κόσμου) ενέργεια εναντίον της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών;
Στον αντίποδα, η σημερινή διοίκηση και σε δηλώσεις και, κυρίως, σε νομικές ενέργειες έχει προχωρήσει, ενώ κι εγώ ως Δήμαρχος αυτοπροσώπως παραστάθηκα στην εκδίκαση της προσφυγής εναντίον της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο του Ομίλου Κοπελούζου.

Καλώ όλους,
ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν ή όχι μέχρι τώρα στο θέατρο του παραλόγου, που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό,
να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή
και ΟΛΟΙ μαζί,
με γνώμονα μόνο την πρόοδο της Άνδρου,
να συστρατευτούμε απέναντι στην απειλή των άτακτων και χωρίς κανένα κριτήριο χωροθετήσεων των ανεμογεννητριών στο νησί μας. Μόνο αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές, τις κομματικές και τις κάθε είδους άσχετες με το βιώσιμο μέλλον της Άνδρου ατζέντες, μπορούμε να πετύχουμε σε αυτήν την κρίσιμη υπόθεση για την τοπική μας κοινωνία.

Μόνο μακριά από διχασμούς που πληγώνουν το νησί και μόνο με ενότητα μπορούμε να πάμε μπροστά!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Όπως λέει και το παραφρασμενο λαϊκό ασμα

    Αλλά μου λεν τα λόγια σου και άλλα τα εργατα σου……(σηκώνει και μουσική υπόκρουση, μπουζουκι κλπ).

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!