Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: Ο αριστοκράτης των Παρισινών καμπαρέ

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Γαλλίας και ένας από τους πρωτοπόρους της αφίσας. Στην σύντομη διάρκεια της ζωής του έκανε 737 πίνακες, 275 με νερομπογιά, 366 αφίσες και 5.084 σχέδια. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό.


Η ζωή του

Γεννήθηκε το 1864 στο Αλμπί της Γαλλίας. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και μεγάλου κύρους! Το γεγονός όμως της συγγένειας των γονιών του -πρώτα ξαδέρφια που παντρεύτηκαν για να διατηρηθεί η περιουσία στην οικογένεια- οδήγησε σε μια γενετική ανωμαλία. Στην ηλικία των 12 κι αργότερα των 14 υπέστη ρήξη στα πόδια του με αποτέλεσμα να σταματήσουν να μεγαλώνουν φυσιολογικά. Το πάνω μέρος του σώματός του αναπτύχθηκε κανονικά και τελικά έφτασε στο ύψος του 1,5 μέτρου.

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ

Βέβαια, για την εποχή μια τέτοια διαφορά στην εμφάνιση τον οδηγούσε στο περιθώριο και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι, ο ίδιος κατέφυγε στην ζωγραφική αναπτύσσοντας ταλέντα σε πολλά είδη και με έντονη την ανάγκη για πειραματισμό από λιθογραφία μέχρι και ιαπωνική τέχνη.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Μονμάρτη ενώ επισκεπτόταν συχνά το διάσημο καμπαρέ Μουλέν Ρουζ. Αντιμετώπισε χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού και σε συνδυασμό με τη σύφιλη από την οποία και έπασχε, έφυγε σύντομα από τη ζωή, μόλις στα 37 του χρόνια.


Το έργο του

Κατατάσσεται στον μετά-ιμπρεσιονισμό με μεγάλες επιρροές τον Εντουάρ Μανέ, τον Έντγκαρ Ντεγκάς και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Οι δάσκαλοί του ήταν δύο σπουδαίοι ζωγράφοι της εποχής της πιο παραδοσιακής τεχνοτροπίας, ο Λεόν Μπονάτ και ο Φέρναντ Κορμόν.

Αργότερα, ο Λωτρέκ αποφάσισε να ασχοληθεί και με την ιαπωνική τέχνη Ukiyo-e, η τεχνική της οποίας περιελάμβανε ξύλινα καλούπια για την αποτύπωση των εικόνων- έναν τρόπο άμεσα συνδεδεμένο με την τύπωση βιβλίων την ίδια εποχή στην Ασία.

Η αφίσα, φυσικά, αποτελεί μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού έργου του Λωτρέκ. Η διαμονή του στην Μονμάρτη και η ζωή στο περιθώριο λόγω του γενετικού του προβλήματος, τον οδήγησαν στο Μουλέν Ρουζ. Δεν ήταν ένας απλός θαμώνας βέβαια, καθώς σχεδίαζε ο ίδιος τις αφίσες για τις παραστάσεις. Οι περιθωριοποιημένοι καλλιτέχνες όπως μέλη τσίρκου, χορευτές σε καμπαρέ και ιερόδουλες αγκάλιασαν τον μοναχικό ζωγράφο και του έδωσαν μια θέση στον κόσμο τους. Ως σιωπηλός παρατηρητής, συμπεριέλαβε σε πολλούς πίνακες του -πέρα από τις αφίσες- τους ανθρώπους του περιθωρίου.


La Troupe de Mlle Eglantine

La Troupe de Mlle Eglantine

Με την εμπλοκή του στην έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης που άνθιζε εκείνη την εποχή κι έχει μείνει γνωστή ως Μπελ Επόκ, θεωρείται ως ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής μέσα από τα καμπαρέ του Παρισιού. Η σύνδεσή του με την αφίσα έδωσε μια άλλη πνοή στη μέχρι τότε χρήση της. Έβαλε τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο της προσοχής στις αφίσες για το Μουλέν Ρουζ, κάτι που φυσικά δεν γινόταν έως τότε.


Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά του έργα:

At the Moulin Rouge

At the Moulin Rouge

Divan Japonais

Divan Japonais

At the Moulin Roug, The Dance

At the Moulin Roug, The Dance

Moulin Rouge: La Goulue

Moulin Rouge: La Goulue

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVan Gogh Worldwide: Δείτε online περισσότερα από 1000 έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ
In Bed, The Kiss

In Bed, The Kiss

In Bed

In Bed

The Laundress

The Laundress

Au Salon de la rue des Moulins

Au Salon de la rue des Moulins

Πηγή: https://www.monopoli.gr


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!