Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση με τους εργοδότες

Νέα διετή σύμβαση υπέγραψαν η ΓΣΕΒΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφώς Επαγγελμάτων καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος ανανεώνοντας όλους τους μισθολογικούς και μη όρους τις ισχύουσας σύμβασης, έως τον Φεβρουάριο του 2023.  Διατηρείται στα  674,24 ευρώ ο μισθός για τους διανομείς – delivery.

Σε μια έωλη περίοδο για τους εργαζόμενους στους εν λόγω κλάδους, η σύμβαση διατηρεί σταθερούς του μισθούς για δύο χρόνια. Προς το παρόν η σύμβαση καλύπτει τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις -μέλη των εργοδοτικών φορέων που υπέγραψαν τη σύμβαση. Για να εφαρμοστεί υποχρεωτικά στο σύνολο του κλάδου θα πρέπει να υπογραφεί σχετική απόφαση από τον υπουργό εργασίας.

Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Χατζηδάκη και για την κήρυξη της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική, κάτι για το οποίο έχει αποφανθεί θετικά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ)

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση στην εστίαση, ανά μισθολογική κατηγορία, αφορά τους εξής εργαζόμενους:

  • Προσωπικό που εργάζεται σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία και σε κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές εστιατόριο. Οι μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μικτά (αρχιμάγειρας). Επίσης, λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που ανέρχεται σε 4,63 ευρώ, για κάθε έτος προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη. Επιπλέον, χορηγείται επίδομα γάμου (10%) και, ανάλογα το είδος της εργασίας, δίνεται επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (6-10%), ανθυγιεινής εργασίας (10%) και ταμειακό επίδομα (5%).
  • Προσωπικό που εργάζεται σε καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, εντευκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, καφεζυθο-ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, καφωδεία, μπουάτ, μπυραρίες, καφετέριες, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστήματα χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων. Επίσης καλύπτεται το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν).

Να σημειωθεί ότι η νέα Σύμβαση διατηρεί την διάταξη που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη σύμβαση και αφορά τους μισθούς των διανομέων (delivery) που πρέπει να είναι 674,24 ευρώ το μήνα. Επίσης η σύμβαση ορίζει ότι για έγγαμους εργαζόμενους όλων των ανωτέρω περιπτώσεων, χορηγείται προσαύξηση 10% επί του βασικού μισθού ως επίδομα γάμου, ενώ το ίδιο ποσοστό χορηγείται και ως επίδομα τριετιών, μέχρι να συμπληρωθούν τρεις τριετίες. Ειδικά για τους διανομείς, χορηγείται πρόσθετο επίδομα 10% που ονομάζεται «ιδιαιτέρων συνθηκών».

Πηγή: https://www.imerisia.gr


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!