Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Αποστόλου: Αμφισβητείται το καθεστώς της φέτας για την Ελλάδα

ImageHandler

Η ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, αφαιρώντας από τη χώρα τα νομικά και ηθικά δικαιώματα στο προϊόν

Η Αθήνα δεν θα δεχθεί να αμφισβητηθεί το καθεστώς της φέτας, αλλά και όλων τα προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτοντας πως «με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η ΕΕ με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αν θέλουμε οι γεωγραφικές ενδείξεις να θεωρούνται μια «επιτυχημένη ιστορία» της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία τους».

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι η φέτα δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν, αλλά «ένα προϊόν με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να θέσει το θέμα της φέτας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της ΠΟΠ «Φέτα» στις διεθνείς αγορές».

Στη συζήτηση για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) επανέλαβε την αναγκαιότητα εξασφάλισης ενός ικανοποιητικού επιπέδου προστασίας, των Ευρωπαίων παραγωγών, καταναλωτών και ευρωπαϊκών προτύπων καθώς και ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνονται δεκτές δυσανάλογες παραχωρήσεις στον γεωργικό τομέα, προς όφελος άλλων τομέων της οικονομίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!