Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Αρόδου στη λογική – Του Γιώργου Τρανάκου

Αφιερώνω την σημερινή φωτογραφία ( κ. Λαμπρόπουλου) για εκείνους που δεν ιδρώνει το αυτί τους, ( πιθανόν γεννήθηκαν γνωρίζοντας τα πάντα σε αυτήν την ζωή), ότι το λιμάνι του Γαυρίου πρέπει να μπει σε τροχιά επέκτασης του, το γρηγορότερο.
Εξήγηση φωτογραφίας : Στο λιμάνι του Γαυρίου δεν μπορούν να πρυμνοδετουν δύο Ε/Γ – Ο/Γ πλοία και να πραγματοποιούν ελιγμούς πρόσδεσης καταπόπλου, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δλδ συνθήκες έντασης ανέμων πάνω από 6 Μποφώρ. Κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ιδιαίτερα πρωινές ώρες και μεσημβρινές κατά την περίοδο όπου επικρατούν ισχυρά μελτέμια, όπως και την περσινή χρονιά.
Οι προβλήτες του λιμένα Γαυρίου έχουν τέτοια διεύθυνση κατασκευής όπου τα πλοία που προσεγγίζουν χρειάζεται να πρυμνοδετουν έχοντας συνέχεια να αντιμετωπίσουν πλευρικούς ισχυρούς ανέμους. Οι διαστάσεις των πλοίων πλέον άνω των 120μ μήκους δεν επιτρέπουν μανούβρες με ασφάλεια.
Συνέπεια αυτού είναι η αναγκαστική είσοδο εντός του λιμένα ενός μόνο πλοίου της γραμμής και την αναμονή εκτός λιμένα ( αροδου) των άλλων πλοίων. Κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια με δυσμενείς συνέπειες για την ακτοπλοϊκή κίνηση και τουριστική στην Άνδρο. Δεν αναφέρω εδώ την βεβαρημένη κίνηση και εγκλωβισμό οχημάτων στον μοναδικό δρόμο της παραλιακής Γαυρίου.
Η πρόταση λοιπόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ( από τον Οκτώβριο του 2019), για άμεση έναρξη μελέτης ( ΠΕΑΛ,) ή master plan με την οποία θα χωροθετηθεί νέα επέκταση του λιμένα Γαυρίου και θα εξειδικεύουν οι χρήσεις του και θα καθορισθούν ζώνες ( Ακτοπλοϊκή, Εμπορική, Τουριστική, Αλιευτική, Αεροπλοΐα ) η οποία χρειάζεται ίσως και πάνω από δύο έτη περάτωσης, έχει βρει κλειστά αυτιά του Δημάρχου, συμβούλων Λιμενικής δραστηριότητας και Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης.
Σημειωτέον ότι, την δαπάνη της μελέτης, θα αναλαβει το Δ.Λ.Τ Τήνου – Άνδρου και όχι ο Δήμος Ανδρου.
Η Δημοτική Αρχή δείχνει εγκλωβισμένη στην μελέτη συντήρησης του λιμένα Γαυρίου ( λειτουργικές παρεμβασεις) οι οποίες πραγματοποιούνται καλώς και με την σύμφωνη γνώμη μας, εξυπακούεται καθώς θεωρούνται αναγκαίες.
Όμως ενώ αντιδρά ( άγνωστο γιατί) στην πρόταση μας, ξαφνικά, χωρίς καμμία ενημέρωση μας, του Δ.Σ. των μελών του Λιμενικού Ταμείου, της Τοπικής κοινότητας, προχωρά στην δημιουργία??? Ελικοδρομίου, στην περιοχή του λιμενοβραχίονα, χωρίς μελέτες, χωρίς αίτημα φορέα, χωρίς να ανακοινωθεί η πηγή χρηματοδότησης, χωρίς Απόφαση οικονομικής επιτροπής του Δήμου, χωρίς σύμφωνη γνώμη της Τοπικής κοινότητας, χωρίς καν να υπήρχε τουλάχιστον, ως προεκλογική υπόσχεση της Δημοτικής Αρχης.
Τα δε παπαγαλάκια χαρακτηρίζουν όσους εναντιώθηκαν σε αυτή την κατασκευή ( πλατεία? Άλωνα? Ελικοδρόμιο ? ) ως οπισθοδρομικούς, ενώ την αναρχία της Διοίκησης ( η οποία επίσημα μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των έργων αυτών, ως μοντέλο προόδου.
Δλδ εδώ, ο κόσμος καίγεται και κ@ποιοι χτενίζονται!!
Παρ όλα αυτά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο (Ε) μόνο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε η προώθηση για ανάθεση στο Δ.Λ. Τ Τηνου- Ανδρου της μελέτης ΠΕΑΛ.
Μέχρι όμως την πραγματοποίηση της και την έναρξη πραγματικών λιμενικών έργων στον λιμένα Γαυρίου και όχι ( βαψιματα καγκελων, μπιντων κλπ) θα βλέπουμε τα πλοία Αρόδου, ως οπισθοδρομικοί βέβαια!!!

Γιώργος Τρανάκος
Δημοτικός Σύμβουλος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!