Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Άρθρο του λογιστή Γιαννούλη Λαούδη: Οι υποχρεώσεις των αγροτών και των εμπόρων νωπών προϊόντων που απορρέουν από το Ν.4492/2017

agrotes

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα μου άρθρα, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, όπου η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζεται πλέον με μεγάλη σοβαρότητα, αφού η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως ανώτερο όργανο γνωμοδότησης και νομολογίας, μας επιβάλλει να αλλάξουμε νοοτροπία γύρω από το εμπόριο, την διακίνηση και την παραγωγή  αγροτικών προϊόντων.

Σε πίστωση των ανωτέρω, έχει δημοσιευθεί ο Νόμος 4492/2017 ο οποίος δημιουργεί νέες υποχρεώσεις στους παραγωγούς και στους εμπόρους νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. Ουσιαστικά όμως, η ενεργοποίηση αυτού του νόμου έγινε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 80/26402/Β’/15.02.2019 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 453/Β/15.02.2019. Πάμε όμως να δούμε τις 3 μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει με αυτόν τον Νόμο, σύμφωνα και με την διευκρίνιση που εκδόθηκε σήμερα (σ.σ. 14/03/2019) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αριθμό πρωτ. 140/50665/14.03.2019.

  1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από 15.02.2019 και μετά, θα πρέπει να αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο www.minagric.gr. Η υποχρέωση ανάρτησης αφορά όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως καθεστώτος ένταξης (ειδικό ή κανονικό) και ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τιμολόγια έκδοσης τους, τιμολόγια αγοράς που τους έχουν εκδοθεί, εκκαθαρίσεις κλπ. Πρέπει λοιπόν να αναρτηθεί το τιμολόγιο μέχρι 25 ημέρες μετά από την ημερομηνία που εκδόθηκε. Προσοχή, δεν μας ενδιαφέρει η ημερομηνία που έγινε η συναλλαγή με δελτίο αποστολής, αλλά η ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου. Από την 26η ημέρα και μέχρι και την 50η επιβάλλεται στον παραγωγό πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου σε περίπτωση εκπρόθεσμης ανάρτησης. Από την 51η ημέρα δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων του τιμολογίου.

Από την πλευρά των εμπόρων, θα πρέπει αρχικά να έχουν κάνει εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που βρίσκεται στο ίδιο site και να έχουν εφοδιαστεί με τον ειδικό κωδικό (σημείωση: κατόπιν προσωπικής μου επικοινωνίας με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, μου ανέφεραν ότι αυτή η υποχρέωση δεν αφορά τα εστιατόρια). Πρέπει το τιμολόγιο να έχει εξοφληθεί εντός 60 ημερών και από την 1η ημέρα έως και την 60η, μπορεί ο έμπορος να σημάνει το τιμολόγιο και να τεκμηριώσει ότι δεν συμφωνεί με τα στοιχεία του, αναγκάζοντας έτσι τον παραγωγό να προβεί σε τυχόν διορθώσεις. Από την 61η ημέρα έως και την 70η, ο μεν παραγωγός μπορεί να το σημάνει ως ανεξόφλητο και ο δε έμπορος να προβάλει αντίρρηση, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριωθούν και οι δυο ισχυρισμοί. Αν ο παραγωγός δηλώσει το τιμολόγιο ως ανεξόφλητο ενώ εκείνο έχει εμπρόθεσμα εξοφληθεί, θα πρέπει (ο παραγωγός) να αναρτήσει τα σχετικά παραστατικά εξόφλησης.

Ο έμπορος οφείλει να εξοφλήσει το τιμολόγιο εντός 60 ημερών. Αν δεν το κάνει, για τις 2 πρώτες φορές θα έχει πρόστιμο ίσο με το 30% του τιμολογίου. Την Τρίτη φορά και για κάθε επιπλέον φορά που δεν θα εξοφλεί το τιμολόγιο εμπρόθεσμα, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του τιμολογίου.

Μέχρι και την 15/06/2019 αναστέλλεται κάθε κύρωση από τις ανωτέρω, δεδομένου ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές βελτιώσεις της εφαρμογής. Άρα, ακόμη και αν η εφαρμογή εμφανίζει μήνυμα για επιβολή προστίμου, αυτό δεν θα επιβάλλεται.

Τα προϊόντα που θεωρούνται ευαλλοίωτα είναι τα εξής: ντομάτες, κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα, κράμβες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα, μαρούλια, ραδίκια, καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια, αγγούρια, πιπεριές, μπιζέλια, φασόλια (σημείωση όχι τα ξερά φασόλια), κουκιά, πατάτες, γλυκοπατάτες, μανιτάρια, καρποί με κέλυφος, μπανάνες, σύκα (σημείωση ότι τα ξερά σήκα), αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια, μήλα, αχλάδια, ακτινίδα και κυδώνια, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκτραρίνια, δαμάσκηνα, ρόδια, κρέατα βοειδών-πουλερικών-κουνελιών-χοιροειδών-προβάτων-αιγοειδών (σημείωση, όχι τα ζώντα ζώα, ούτε τα κρεατοσκευάσματα όπως σουβλάκια, ρολλά, κλπ), γάλα νωπό, γάλα παστεριωμένο (σημείωση, όχι το γάλα μακράς διάρκειας), βασιλικός πολτός, αλιεύματα, αυγά πουλερικών με το τσόφλι, σαλιγκάρια, φέτα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά.

Τελος, σε περίπτωση που υπάρχουν σε ένα τιμολόγιο και άλλα προϊόντα εκτός από αυτά που προανέφερα, το τιμολόγιο θα αναρτάται ολόκληρο και όχι μόνο κατά το μέρος τους ποσού που αναφέρεται μόνο στα ευαλλοίωτα.

  1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

            Στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει πλέον να αναγράφονται οι ενδείξεις: χώρα αρμέγματος, χώρα επεξεργασίας και χώρα συσκευασίας. Αν όλα αυτά έχουν γίνει σε μια χώρα, απλά θα αναγράφεται «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: και το όνομα της χώρας, π.χ. ΕΛΛΑΔΑ». Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος έχουν γίνει σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η ένδειξη προέλευσης θα αναγράφεται απλά «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ε.Ε.». Τέλος, αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε., η ένδειξη προέλευσης θα αναγράφεται απλά «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.»

Οι ανωτέρω περιπτώσεις, θα αναγράφονται με ανεξίτηλο τρόπο σε όλα τα τελικά σημεία λιανικής πώλησης τόσο για τα προσυσκευασμένα όσο και τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα (κανονισμός Ε.Ε. 1169/2011).

  1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ

Οι επιχειρήσεις, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, οι οποίες απασχολούνται με τη λιανική πώληση προσυσκευασμένου ή μη νωπού κρέατος, διατηρημένου με απλή ψύξη και κατεψυγμένου κρέατος βοοειδών, χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και κιμά, σπλάχνων και λοιπών βρώσιμων μερών του κρέατος, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους σχετικά με την επισήμανση καταγωγής – προέλευσης στο κρέας, όπως αυτές κάθε φορά προβλέπονται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, υποχρεούνται να:

α) Αναγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής, όπου η πρώτη χώρα εκτροφής νοείται η χώρα γέννησης και η τελευταία χώρα εκτροφής νοείται η χώρα σφαγής, στα παραστατικά που εκδίδονται από το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές, Αυτόνομη Δημοσιονομική Μονάδα Επεξεργασίας ΑΔΗΜΕ, Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων – ΕΑΦΔΔΣ, ολογράφως ή με συντομογραφία, καθώς και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων. Ο όρος «καταγωγή» χρησιμοποιείται μόνο για το κρέας που λαμβάνεται από ζώα τα οποία έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί και, ως εκ τούτου, παραχθεί εξ ολοκλήρου, σε ένα μόνο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα. Στην ειδική περίπτωση του κρέατος βοοειδών «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών» μπορεί να αναγραφεί αντί των χωρών εκτροφής η ένδειξη «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών».

β) Θέτουν υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών τη μηνιαία εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Ζ» ειδών κατά περίπτωση από το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, καθώς και την εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Χ» ειδών κατά περίπτωση. Η εκτύπωση της αναφοράς «Ζ» ειδών πριν από το τέλος του μήνα επιτρέπεται εφόσον η επιχείρηση προβεί προηγουμένως σε εκτύπωση των προ του μηδενισμού κινήσεων που δεν αποτυπώνονται σε προηγούμενη εκτύπωση (έκδοση δελτίου αναφοράς ειδών «Χ» από την έκδοση του προηγούμενου δελτίου αναφοράς «Z»).

γ) Προγραμματίσουν, στην περίπτωση ταμειακών μηχανών, τα είδη στην ταμειακή μηχανή και ο χειριστής να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος κάθε πωλούμενου προϊόντος. Αν η εν λόγω ταμειακή μηχανή δεν αναγνωρίζει ζυγιζόμενα είδη, ο χειριστής υποχρεούται να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος για το κάθε πωλούμενο είδος στον αντίστοιχο κωδικό είδους. Σε όσες επιχειρήσεις υπάρχει εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που καθοδηγεί το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μπορεί να αναζητούν πληροφορίες κατά τη διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου από αυτή.

δ) Διατηρούν για τρία (3) έτη από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος τη μηνιαία εκτύπωση αναφοράς «Ζ» ειδών που προκύπτει από το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν. Για την τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος άρθρου πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 178/2002, (ΕΚ) 882/2004, (ΕΕ) 931/2011 και (ΕΕ) 1337/2013.

Όπως καταλαβαίνετε και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, δεν μπορούμε πλέον να παίζουμε με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και των Οικονομικών, ούτε να πειραματιζόμαστε. Οι εποχές που ξέρει ο φίλος μου, θα μου το κάνει ένας γνωστός και θα προσπαθήσω μόνος μου, έχουν παρέλθει. Ζητήστε την γνώση ενός λογιστή, δεν το αναφέρω για κερδοσκοπικούς λόγους, αλλά γιατί είναι πλέον ένα γεγονός. Θα πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε ότι πάνω από το κεφάλι μας υπάρχει η «Δαμόκλειος σπάθη», έτοιμη να μας τιμωρήσει σε κάθε λάθος μας…

Με εκτίμηση

Γιαννούλης Λαούδης

Συνεργάτης του Λογιστικού Γραφείου

Χρήστου Βουραζέρη & Συνεργατών

Τηλ. 2282061868-2282027329

66222-1

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!