Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Αβέβαιη ξανά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών στο Τόκιο

Εκ νέου αβέβαιη καθίσταται η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι στο Τόκιο, καθώς η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μπήκε την Παρασκευή ξανά σε καθεστώς έκτακτων μέτρων και το πλέον έμπειρο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θεωρεί άγνωστο εάν είναι εφικτό να γίνουν οι Αγώνες που αναβλήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι.

Την Πέμπτη ο Ντικ Πάουντ, το αρχαιότερο μέλος των πάλαι ποτέ «αθανάτων», δήλωσε ξεκάθαρα στο BBC ότι κάθε άλλο παρά βέβαιη θεωρεί τη διεξαγωγή των Θερινών Αγώνων του 2020 στο φετινό καλοκαίρι, με βάση όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος [ότι θα γίνουν οι Αγώνες] λόγω της περιοδικής αύξησης των κρουσμάτων, δε γίνεται να το αγνοήσει κανείς,» είπε ο πολύπειρος Καναδός παράγοντας, την ώρα που το Τόκιο και οι γύρω περιφέρειες μπαίνουν ξανά σε καθεστώς λόκνταουν, με 2.447 νέα κρούσματα την Πέμπτη μόνο στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να φιλοξενήσει κανονικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο πολλοί πολίτες της χώρες δε φαίνεται να συμφωνούν.

Πρόσφατη έρευνα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΝΗΚ έδειξε ότι δύο στους τρεις Ιάπωνες είναι ενάντια στη διεξαγωγή της διοργάνωσης το ερχόμενο καλακαίρι, λόγω του κορωνοϊού, με το 31% του συνόλου να λέει ότι είναι καλύτερο να υπάρξει νέα αναβολή και το 33% να ζητεί τη ματαίωση των Αγώνων από φόβο για νέα έξαρση της πανδημίας με την «εισβολή» αθλητών, συνοδών και επισκεπτών για τη διοργάνωση. Μόνο το 27% είναι υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των Αγώνων όπως σκοπεύουν το Τόκιο και η ΔΟΕ.

«Το βλέπω δύσκολο. Θα είναι αδύνατο να κάνουμε τους Ολυμπιακούς,» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας 75χρονος κάτοικος της Σαϊτάμα που επισκεπτόταν το γειτονικό Τόκιο: «Μένουν μόνο δυόμισι μήνες μέχρι την [ολυμπιακή] λαμπαδηδρομία. Δε νομίζω ότι θα προλάβουμε να ελέγξουμε τον ιό ως τότε.»

«Πιστεύω ότι η συναναστροφή με τους επισκέπτες θα βοηθήσει τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί περισσότερο, που θα μεταλλαχθεί περαιτέρω, είναι τρομακτικό,» προσθέτει 23χρονη φοιτήτρια στο Τόκιο.

Προ της κατάστασης αυτής ο κ. Πάουντ δηλώνει ότι θα πρέπει κατά προτεραιότητα και υποχρεωτικά να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για προαιρετικό εμβολιασμό των συμμετεχόντων στη διοργάνωση.

Πηγή: Reuters, BBC


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!