Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Bυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα από την Άνδρο

13227165_677205255767560_6810306911724287775_n

Η περίληψη της εισήγησης  του Γεωργίου Πάλλη, Λέκτορα Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Συνεχίζονται οι εργασίες του Γ”  Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 29 Μαΐου.  

Στο συνέδριο παρουσιάζονται πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:

-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)

-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο

-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων

-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί

-Ιστορία – Δημογραφία

-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες

-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα

-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές

Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας του κ. Γεωργίου Πάλλη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο. 

Bυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα από την Άνδρο

Η Άνδρος κατέχει πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στις Κυκλάδες ως προς τον αριθμό και την ποιότητα των έργων μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής γλυπτικής που διασώζονται στους τέσσερις ιστάμενους ναούς του 12ου αιώνα, σε μεταγενέστερα μνημεία –ως υλικό σε β’ χρήση– και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Μέσα σε αυτό το σύνολο, μία ιδιαίτερη ενότητα συγκροτούν τα ανάγλυφα στα οποία απεικονίζονται ιερές μορφές. Πρόκειται για  τέσσερα αποσπασματικά σωζόμενα έργα, αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, που προέρχονται από τους ναούς του Μεγάλου Ταξιάρχη στη Μεσαριά (1158) και του Ταξιάρχη της Μελίδας (12ος αι.). Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής είναι σπάνια στη γλυπτική της περιόδου αυτής και, όπου απαντά, συνιστά ένδειξη για επαφές με σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα. Στην περίπτωση της Άνδρου, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά των εξεταζόμενων αναγλύφων και η σχέση τους με έργα από την Τήνο και τη Νάξο, μας επιτρέπουν να τα αποδώσουμε σε ένα υψηλής ποιότητας εργαστήριο που δραστηριοποιήθηκε στις Κυκλάδες από τα μέσα του 12ου αι. και εξής.

Γεώργιος Πάλλης Λέκτωρ Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ξενοφώντα Βαλτά με θέμα «Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος», της Ομ. Καθηγήτριας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Λυδίας Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα «Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία» και της Αρχαιολόγου κ. Νομικής Παλαιοκρασσά «Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση», πιέστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση

Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία

Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος

 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.) – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!