Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Brexit : Επιφυλάξεις του βορειοϊρλανδικού DUP για το σχέδιο αποχώρησης

British Union Jack and EU flags are pictured before the meeting with Britain's Brexit Secretary Stephen Barclay and European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, September 20, 2019.   Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

British Union Jack and EU flags are pictured before the meeting with Britain’s Brexit Secretary Stephen Barclay and European Union’s chief Brexit negotiator Michel Barnier at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, September 20, 2019. Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Τις ανησυχίες του DUP για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit που αφορούν τη βρετανική επαρχία μετέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα αποχώρησης – Την ίδια ώρα, στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιείται νέα συνάντηση της ηγεσίας του DUP με την κυβέρνηση

Τις ανησυχίες του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit που αφορούν τη βρετανική επαρχία μετέφερε στην ακροαματική διαδικασία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Brexit, ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα αποχώρησης, Σάμι Γουίλσον.

Την ίδια ώρα, στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιείται νέα συνάντηση της ηγεσίας του DUP με την κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, προκειμένου να υπάρξει η συγκατάθεσή του στο σχέδιο που διαπραγματεύεται ο Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Οι διαφωνίες

Ο Σάμι Γουίλσον, αν και δεν είπε ότι το DUP αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, εξέφρασε στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ ,τις διαφωνίες του κόμματός, όχι τόσο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τελωνεία, αλλά για το ζήτημα της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από το DUP σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα «μειώσει» τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας – η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Επιπλέον, επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι, εάν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στις επιχειρήσεις της βόρειας επαρχίας της Βρετανίας 500 εκατομμύρια λίρες επιπλέον και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα περίμεναν αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα συμφωνία για τη βόρεια Ιρλανδία και σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στη βορειοϊρλανδική συνέλευση περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!