Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Χ. Βουραζέρης: Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό και τις μικρές επιχειρήσεις των Κυκλάδων

To ‘’πάγωμα’’ της οικονομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει τεράστια βλάβη στην οικονομία. Οι συνέπειες της θα αρχίσουν να γίνονται ορατές τους επόμενους μήνες.

Για την Ελλάδα, το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός, θα συμβάλλει σε αύξηση της ύφεσης αφού το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας, προέρχεται από τον τουρισμό και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν άμεσα ή έμμεσα.

Ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για όλους αφού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπάρχει η μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό ( 97% του ΑΕΠ).

Οι νησιώτες που η ενασχόληση τους με τον τουρισμό έχει εποχικά χαρακτηριστικά, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα την επόμενη μέρα.

Μικρές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν να κλείσουν, επαγγελματίες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας και θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος και εργαζόμενοι στον τουρισμό είτε δεν θα δουλέψουν καθόλου είτε θα δουλέψουν ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει , σε αυτή τη φάση, τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας, να στηρίξει τη νησιωτική οικονομία με ουσιαστικά μέτρα όπως:

-Ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για  τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση επιτοκίου για τρία χρόνια.

-Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για χρέη και οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαΐου.

-Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

-Αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

-Μείωση του απαιτούμενου ορίου ενσήμων για την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας.

-Επιδότηση του 50% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές το καλοκαίρι.

-Αξιοποίηση του προγράμματος SURE της Ε.Ε από το οποίο αναλογούν 2 δις ευρώ για τη χώρα μας , προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των ανέργων.

-Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, μέχρι το τέλος του 2020.

Τα μέτρα αυτά έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις, να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και κυρίως για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!