Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Χάνουν το τρένο οι μισοί από τα παλιά προγράμματα

6B7AA9F3F7DF478F115AFB16EBD38C3E

Έξι µήνες απέµειναν στην ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ώστε να καταφέρει να απορροφήσει κάποια από τα 1,4 δις ευρώ του «Μπαλτατζή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αgrenda, µετά και το δεύτερο «όχι» που ακούστηκε από τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας (16 Ιουνίου), για παράταση των χρηµατοδοτήσεων.

Ωστόσο, η όποια επιτάχυνση και σωστή κατεύθυνση των κονδυλίων φαντάζει άθλος, αν αναλογιστεί κανείς τη χάραξη των νέων Προγραµµάτων που γίνεται µε τα ίδια υλικά του «τρέχοντος», το οποίο τίναξαν στον αέρα γραφειοκρατία, έλλειψη ρευστότητας, καθυστερήσεις και βόλεµα ηµετέρων. Πόσο µάλλον όταν σύµφωνα µε πληροφορίες, η Γνωµοδοτική Επιτροπή δεν έχει συνέλθει ούτε µία φορά από τότε που άλλαξαν οι γενικοί γραµµατείς, για να βάλει «τζίφρα» στα σηµειώµατα των αξιολογητών και να εγκριθούν οι φάκελοι δικαιούχων Μεταποίησης του 2013.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός, παρά τις ενστάσεις της Επιτροπής όπως αναφέρεται για νοµοθετική πρόταση που θα δώσει την εξάµηνη «ανάσα» στη χρηµατοδότηση των Προγραµµάτων, ζήτησε από την Επιτροπή να δει καλύτερα την επιφυλακτική της στάση και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση των διαθέσιµων κονδυλίων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µία από αυτές τις πρωτοβουλίες που ζητήθηκε να εξεταστεί είναι να χρησιµοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για να καλύψουν την εθνική συµµετοχή σε ορισµένα Μέτρα που καθυστερούν οι πληρωµές λόγω έλλειψης κρατικής ρευστότητας (πχ εξισωτική).

Σε αδιέξοδο και η Αλιεία

Παρά την ακαµψία της επιτροπής στο ζήτηµα των Αγροτικών Προγραµµάτων, ο αναπληρωτής υπουργός επέλεξε να θέσει στο τραπέζι την παράταση στα προγράµµατα Αλιείας τα οποία επίσης παρουσιάζουν πρόβληµα απορροφητικότητας, µε την Κοµισιόν να προτείνει παρόµοια λύση (ανακατανοµή των πόρων). Αναλυτικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Σε ότι αφορά την παράταση της επιλεξιµότητας των δαπανών του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας 2007-2013, που συζητήθηκε µετά από Ελληνικό αίτηµα και που υποστηρίχθηκε από αρκετά κράτη µέλη, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήµανε ότι, για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων είναι απαραίτητη µια παράταση έξι µηνών και ζήτησε από την Επιτροπή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αντιµετώπισης του προβλήµατος. Ο αρµόδιος Επίτροπος κατανόησε το αίτηµα και δήλωσε την πρόθεσή του για αξιοποίηση του υφιστάµενου νοµικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση των πόρων, όπως τροποποίηση Προγράµµατος και ανακατανοµή πόρων µεταξύ Αξόνων και πίστωση δαπανών µετά το 2015.

Απρόθυμη να αλλάξει το νόμο η ΕΕ

Την αυξηµένη γραφειοκρατία επικαλέστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη µη παράταση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων Αλιείας της περιόδου 2007 – 2013, τονίζοντας µέσω Χόγκαν ότι ως εκ τούτου δεν θα εξεταστεί το ενδεχόµενο θέσπισης νέας νοµοθεσίας, σύµφωνα µε γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας στο αίτηµα της ελληνικής πλευράς: Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου:

«Αρκετά κράτη µέλη, µεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχουν επανειληµµένα ζητήσει από την Επιτροπή να παρατείνει κατά 6 µήνες την περίοδο επιλεξιµότητας των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013.

Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του ∆εκεµβρίου 2014 τόνισε την ανάγκη για την Επιτροπή, από κοινού µε τα κράτη µέλη, να εξευρεθούν λύσεις προκειµένου να µεγιστοποιηθεί η χρήση των αναλήψεων υποχρεώσεων κατά την περίοδο 2007-2013 του πολυετούς δηµοσιονοµικού πλαισίου, µε χρήση όµως της ευελιξίας των ισχυόντων κανόνων, πράγµα που σηµαίνει ότι δεν θα εξεταστεί το ενδεχόµενο θέσπισης νέας νοµοθεσίας.

Για την περίοδο προγραµµατισµού 2007-2013, οι νοµοθέτες όρισαν ως τελευταία ηµεροµηνία επιλεξιµότητας την 31η ∆εκεµβρίου 2015, χωρίς εξουσιοδότηση της Επιτροπής να την παρατείνει.

Ως εκ τούτου, για οποιαδήποτε αλλαγή της περιόδου επιλεξιµότητας είναι απαραίτητη µια νέα βασική πράξη σύµφωνα µε τη συνήθη νοµοθετική διαδικασία. Η Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά τη δυνατότητα αυτή και κατέληξε στο συµπέρασµα ότι δεν θα ήταν σκόπιµο να υποβάλει αντίστοιχη πρόταση».

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!