Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Χαράλαμπος Κόκκινος – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου: Διαρκής προσπάθεια, συνεργασία και επαγρύπνηση καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρρικής περιόδου

13029675_699773853495391_2651321524313890002_o

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνεδρίαση  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 21.4.2016 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με ώρα έναρξης 12:00 μ.μ. η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Δωδεκανήσου που συγκλίθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου 2016.
Σκοποί της συνεδρίασης ήταν ο συντονισµός και η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων στην εκτέλεση των έργων που έχουν άµεση σχέση µε την πρόληψη και αντιµετώπιση ενδεχόµενων πυρκαγιών στο νοµό Δωδεκανήσου.
Υπήρξε ουσιαστική συμμετοχή, με διάλογο και προτάσεις ανάμεσα στα μέλη του Σ.Ο.Π.Π. και ανάλυση της κατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε θέματα αντιπυρρικής προστασίας στους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει διαρκής προσπάθεια, συνεργασία και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαϊών.
Στην εισήγησή του ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε τα εξής:
«Σκοπός του σημερινού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου είναι ο συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτ. 2016.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Ας σημειωθεί ότι η Ρόδος, η Κως, η Κάρπαθος, η Λέρος, και η Σύμη έχουν μεγάλο ποσοστό δασοκάλυψης, ενώ άλλα νησιά όπως η Χάλκη και η Κάλυμνος παρουσιάζουν από μηδενικό έως ελάχιστο ποσοστό.
Τα στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την περιοχή ευθύνης της μας δίνουν ένα ποσοστό περίπου 85% στην Ρόδο, και το 15% στην Κάρπαθο. Από αυτές τις πυρκαγιές το 70% περίπου ήταν δασικές και το 30% γεωργικές, ενώ το 45% ήταν πρόθεση, 40% αμέλεια, το 10% τυχαίες και το 5% από άγνωστη αιτία.
Σκοπός μας λοιπόν είναι να περιορίσουμε στον μέγιστο βαθμό τις πυρκαγιές που προκαλούνται από πρόθεση (και έχουν να κάνουν κυρίως με εκμετάλλευση βοσκοτόπων) και τις πυρκαγιές από αμέλεια που έχουν να κάνουν με λανθασμένες πρακτικές τόσο των αγροτών (καύση ξερόκλαδων κλπ) όσο και των ιδιωτών (αναμμένα τσιγάρα, μπάρμπεκιου στο ύπαιθρο κ.λπ.).
Τον παραπάνω στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε με μέτρα πρόληψης, που μαζί με άλλα μέτρα ετοιμότητας για επέμβαση θα θωρακίσουν την Δωδεκάνησο ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

13051733_699773833495393_2151937014457292637_n

Τα μέτρα τα οποία πρέπει να εκτελέσουμε είναι:

1. Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας(βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, εγκατάσταση δεξαμενών νερού και πυροφυλακίων , φυτοτεχνικές εργασίες κλπ).
2. Απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κ.λ.π) καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων.
3. Μέτρα πρόληψης για τη λειτουργία των χώρων εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους’. (Χ.Α.Δ.Α.)
4. Μέτρα πρόληψης για την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. (Ενημέρωση Τοπικών Προέδρων και Προέδρων Αγρ. Συνεταιρισμών από Δήμους)
5. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές. (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμοι και Περιφέρεια)
6. Ενημέρωση για την έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr).
7. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.(Βαθμός επικινδυνότητας 4 και 5)
8. Συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων πολιτικής προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση πυρκαγιών. (καύσιμα;;;)
9. Ετοιμότηττα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή Δασικών Πυρκαγιών
(Μηχανήματα και αυτοκίνητα Δήμου και Περιφέρειας)»
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία πάρθηκαν και σχετικές αποφάσεις ήταν τα εξής:
1. Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και «ευπαθών» περιοχών ανά νησί της Π.Ε. ∆ωδεκανήσου µε βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών.
2. ∆ράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας που έχουν γίνει.
3. Καθαρισµοί βλάστησης για τη µείωση του κινδύνου, πρόοδος εργασιών. Συντήρηση δικτύων διανοµής ∆Ε∆∆ΗΕ (πρόοδος εργασιών)
4. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριµµάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α’.
5. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισµένης έκτασης στην ύπαιθρο. Ενεργοποίηση επιτροπών βόσκησης, Επιτροπών ανεπιτήρητων ζώων.
6. Επιτήρηση «ευπαθών περιοχών» – Μικτές Περιπολίες. Επάνδρωση πυροφυλακείων της πρώην ∆ασικής Υπηρεσίας.
7. Συνεργασία φορέων µε το Πυροσβεστικό Σώµα και Π.Ν.Αι. για τη διάθεση υλικών και µέσων.
8. Οργανωµένη αποµάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
9. Κινητοποίηση και συντονισµός Εθελοντικών Οργανώσεων. Κατάσταση εθελοντικών οµάδων ανά νησί.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!