Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Χατζηδάκης: Στην Άνδρο μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

Ï õðïõñãüò ÐåñéâÜëëïíôïò êáé ÅíÝñãåéáò, ê. ÊùóôÞò ×áôæçäÜêçò, óõíáíôçèçêå, ìå ðåñéâáëëïíôéêÝò ïñãáíþóåéò. ÔåôÜñôç 4 Äåêåìâñßïõ 2019(EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της θάλασσας μετά από απορρίμματα που κύλησαν

«Προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα του υπουργείου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των εταίρων που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του πυθμένα στη νότια περιοχή της Άνδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 στο νησί, λόγω πολύ έντονων βροχοπτώσεων, τόνοι απορριμμάτων κατρακύλησαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της.

Τα συσσωρευμένα απορρίμματα- άγνωστα μέχρι σήμερα πόσα- προκάλεσαν το περασμένο καλοκαίρι ντροπιαστικά σχόλια, καθώς έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας. Η ανάδειξη του θέματος από τον τηλεοπτικό φακό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ακόμη και διάσημων καλλιτεχνών.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση με τους εταίρους – εθελοντές, τους διαμήνυσε ότι ο μηχανισμός, οι δομές και η αιγίδα του υπουργείου βρίσκονται στη διάθεσή τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΝ θα στηρίξει με κάθε μέσο- συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα των εταίρων αποτελείται από την Aegean Rebreath, την Andros Maritime Association και την ALS Maritime Consultants. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση μελέτης με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο νησί το ΥΠΕΝ έχει στόχο τη δημοπράτηση μέσα στο 2020 μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΝ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρά με πράξεις στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου, που εκφυλίζει και ντροπιάζει κάθε περιοχή της χώρας».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ

  Εκεί γιατί δεν πήγε ο Λοτσάρης, που…
  -ήταν Περιφερειακός Σύμβουλος το 2011 και είχε παραστεί στην ενημέρωση για το θέμα από τον τότε Δήμαρχο και δεν έκανε τίποτα
  -ήταν Έπαρχος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 και δεν έκανε το παραμικρό για το θέμα (εκτός από λαρδί, όταν αποκαλύφθηκε-όλως τυχαίως την σωστή στιγμή- η έκταση του προβλήματος
  -είναι ήδη 6 μήνες Δήμαρχος και δεν έχει χαλαλίσει δευτερόλεπτο για το πρόβλημα

  Μηπως αποφάσισε να κάνει οικονομια στα εκτός έδρας ταξιδάκια που του πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή εμείς;

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!