Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Χωροταξικό Άνδρου: Οι θέσεις του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Υδρούσας

Τις προτάσεις του για το Χωροταξικό Άνδρου επικαιροποιεί το Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων Υδρούσας “Άγιος Φίλιππος, με νέα επιστολή προς Δήμο και Περιφέρεια, με αφορμή τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικότερα:

Κύριοι

Σε συνέχεια της συζήτησης που έλαβε χώρα στην Άνδρο στις 24-11-15 αναφορικά με το χωροταξικό Άνδρου-Τήνου, έγιναν αξιοσημείωτες τοποθετήσεις και πιστεύουμε ότι υπήρξε ειλικρινής ενημέρωση από τις επιστημονικές ομάδες, με σκοπό οι λύσεις που θα προτείνουν να είναι στοχευμένες και να συνάδουν με σύγχρονες αντιλήψεις, που να εξασφαλίζουν όχι μόνο την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την οικονομική ευημερία των κατοίκων της νήσου Άνδρου: Επαυτού και εμείς από την δική μας σκοπιά καταθέτουμε λίγες αλλά ουσιαστικές κατά την γνώμη μας προτάσεις με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη.

  1. Όπως αναφέρθηκε, σε ένα πλήρες χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει να οριστούν ζώνες, που να καθορίζουν τις κάθε μορφής δραστηριότητες και για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να οριστεί περιοχή για εγκατάσταση ΧΥΤΥ όταν αποδειχτεί ότι το έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής είναι υδατοπερατό. Με αφορμή αυτήν την σημαντική επισήμανση σας γνωρίζουμε ότι έχει οριστεί για εγκατάσταση ΧΥΤΥ, συγκεκριμένη έκταση στην περιοχή « ΠΛΟΥΣΚΑ», που όπως έχει επισημανθεί εγγράφως μετά από επιτόπια έρευνα από σημαντικούς επιστήμονες, το έδαφός της είναι υδατοπερατό και μάλιστα υπάρχουν και υπόγεια ύδατα, τα οποία μέσω τριών γεωτρήσεων είναι οι βασικοί τροφοδότες με νερό του Μπατσίου.
  2. Θα πρέπει κατά την γνώμη μας αυτή η απαίτηση όχι μόνο να μην επιδέχεται, εφόσον και εσείς το επισημάνεται καμία αμφισβήτηση, αλλά και το χωροταξικό να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν γιατί η μόλυνση των υπογείων υδάτων από αστοχίες κατά την λειτουργία του ΧΥΤΥ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα νερά μας, που είναι η ζωή μας.
  3. Να επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία ξενοδοχείων με αριθμό δωματίων άνω των 100, γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα all inclusive, που ως γνωστό οδήγησαν στις μεγάλες τουριστικές αγορές στον αφανισμό όλων των μικρών επιχειρήσεων όλων των κλάδων. Εξάλλου οι μεγάλοι όγκοι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν αρμόζουν στο ευαίσθητο φυσικό και δομημένο περιβάλλον των Κυκλάδων και γενικά τής Άνδρου.
  4. Τέλος να απορριφθούν, εάν υπάρξουν εισηγήσεις όπως αυτές που είχαν γίνει στο παρελθόν, προκειμένου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις να αναπτύσσονται μέχρι τις παραλίες, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η χρήση αυτών των παραλιών μόνο από τους πελάτες των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και όλοι οι άλλοι να αποκλείονται. Αυτή η απαίτηση είχε τεθεί για λόγους ανταγωνισμού, επειδή σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες αυτό ισχύει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ


Πέραν δε των όσων προτείναμε το έτος 2015 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την ανεξέλεκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αναμογεννητριών ΓΙΑΤΙ, στην περίπτωση αυτή, εάν οι αξίες που φέρνουν και θα φέρουν ευημερία στο νησί μας όπως οι παραλίες τα μονοπάτια και τα γραφικά μας χωριά αλλοιωθούν αμφιβάλλουμε για το αν θα υπάρξει τουριστικό μέλλον άρα και ευημερία. Επίσης στο θεσμικό πλαίσιο, να καθοριστούν ζώνες και για άλλες βασικές δραστηριότητες όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη, η γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, η ήπια βιομηχανική ανάπτυξη η αλιεία καθώς ενδεχομένως και άλλες δραστηριότητες που θα προταθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο και επί του σχεδίου που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαβούλευση περιμένουμε να κληθούμε και να ενημερωθούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην σχετική συζήτηση. Ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων που αριθμεί σε άνω των 150 επιχειρήσεων που αποτελούν τόν κορμό του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου, που βιοπορίζει σημαντικό αριθμό επαγγελματιών και άλλων κλάδων του νησιού με γνώμονα πως κάθε αλλοίωση στον τριτογενή τομέα του τουρισμού της Άνδρου που βρίσκεται σε ανοδική πορεία θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξή του.

ΜΠΑΤΣΙ 25-2-2021

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Σ. ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ                                                     Ι. ΑΜΥΡΑΔΑΚΗΣ


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!