Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Χωροταξικό στα κρυφά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετείχαμε εχθές 26/2/2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στο Χωροταξικό και της Άνδρου.

Η συνεδρίαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιμονής όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης, στο Συμβούλιο της 19/2/2021, ώστε να δεσμευτεί η Διοίκηση στη συζήτηση του θέματος.

Γίναμε μάρτυρες όμως μιας μεγάλης και δυσάρεστης έκπληξης. Ο μελετητής αποκάλυψε ότι επί μήνες αντάλλασσε απόψεις με το Δήμαρχο για το ζωτικής σημασίας ζήτημα του νησιού, σε θέματα τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης και κυρίως σε θέματα ενέργειας, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε καμία πληροφόρηση. Ειδικά τον τελευταίο καιρό που οι μελετητές έρχονταν ακόμα και στην Άνδρο και ο κ. Λοτσάρης δεν ενημέρωσε καμία παράταξη, κανένα φορέα. Άραγε οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι είχαν γνώση ή το αποσιώπησε και από εκείνους;

Η αμηχανία του κ. Λοτσάρη ήταν παραπάνω από εμφανής.

Το τελικό σχέδιο του χωροταξικού Β1 που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο στις 11 Ιανουαρίου 2021, ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Λοτσάρη αλλά δεν ενημέρωσε ποτέ κανέναν, ούτε φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ποτέ δεν ενημέρωσε κανέναν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άνδρου και υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, κύριος Λάσκαρης, ο οποίος έφτασε στο ασύλληπτο σημείο να λέει ότι ο κάθε πολίτης θα έπρεπε να ξέρει από μόνος του τη διαβούλευση, προσπαθώντας να καλύψει την παντελή άγνοια, αδράνεια και ανευθυνότητά του.

Η διαβούλευση, για το χωροταξικό, που ήταν σε γνώση του κ. Λοτσάρη, έγινε γνωστή και πήρε έκταση στο νησί από δημοσίευμα στις 9 Φεβρουαρίου, όταν η καταληκτική ημερομηνία είναι 10 Μαρτίου 2021. Περιέργως η έγκυρη ιστοσελίδα που ενημερώνει με «συνέπεια» την Άνδρο και αποτελεί το «γραφείο τύπου» των κ. κ. Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα,  αποσιώπησε επίσης την είδηση της διαβούλευσης.

Έγιναν σημαντικά ερωτήματα και τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση και διατυπώθηκε ιδιαίτερα το αίτημα παράτασης της διαβούλευσης προς το Υπουργείο.

Σε κλίμα έντονης πίεσης η Διοίκηση αναγκάστηκε να το δεχτεί, μετά από αιτήματα για παράταση και του Συλλόγου Μηχανικών και του δικτύου CTN. Ιδιαίτερη και η αμηχανία του κ. Μπάλλα ο οποίος προσπαθούσε πεισματικά να μην αλλάξει τον ισχυρισμό του, αφού από προχθές κιόλας δήλωνε ότι δεν πρόκειται να παρθεί κάποια απόφαση. Μας είπε επίσης ότι οι Σύμβουλοι έπρεπε να παρακολουθούμε το «Διαύγεια» ενώ η διαβούλευση βρίσκεται στον κόμβο του Υπουργείου!

Δεν γνώριζε ότι το CTN την ίδια με τη συνεδρίαση ημέρα υπέβαλλε το ίδιο αίτημα, διέκοπτε συνεχώς και χαρακτήριζε αστείες τις απόψεις της αντιπολίτευσης και στο τέλος αναγκάστηκε να πράξει το αυτονόητο. Είπε ότι και η Διοίκηση ήθελε τελικά παράταση, παρόλο που η εισήγηση που είχε στείλει έλεγε μόνο ενημέρωση και προτάσεις επί του σχεδίου!

Φυσικά κανένας δεν απάντησε στις παλινωδίες του κ. Μπάλλα αφού τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα  το αίτημα για παράταση της διαβούλευσης.

Το τελικό κείμενο του Χωροταξικού όπως μας παρουσιάστηκε, χρήζει επικαιροποιήσεων και εμπλουτισμού του από προτάσεις των φορέων του τόπου μας και των παρατάξεων. Είναι σημαντικό στο τέλος να κατατεθεί μια ΕΝΙΑΙΑ πρόταση από την Άνδρο, γι’ αυτό χρειάζεται ο απαραίτητος συντονισμός από την Διοίκηση, έστω και τώρα.

Σε μια κρίσιμη περίοδο του νησιού η Διοίκηση Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα συνεχίζει να κρατά το Συμβούλιο και τους πολίτες της Άνδρου στο σκοτάδι και να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με απολογισμούς του μέλλοντος.

 Ας αναλογιστούν όλοι οι συμπολίτες μας τελικά τί διακυβεύεται για το νησί μας όταν κατά τα λεγόμενα του κ. Λοτσάρη «πιάνει ρυθμό» η Διοίκησή του.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου 


 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. Ιωαννης Δ.

  Βρε σαταναδες, πως το δέσατε έτσι το νησι.
  Ανδρος: κέντρο… προαγωγής πρότυπων δράσεων / εφαρμογών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
  Ανδρος: Εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής ισχύος. Ανάδειξη ως Πρότυπο Ενεργειακά Αυτόνομο Νησί…
  Ανδρος: καληνύχτα

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!