Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Χρειάζεται να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας

Να καλύψει σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα προστασίας όλες τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά καλεί την κυβέρνηση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου ζητώντας παράλληλα να υπάρχει επαρκής αριθμός διαγνωστικών τεστ και να εξασφαλιστεί η αερομεταφορά τους προς κατάλληλα στελεχωμένες και  εξοπλισμένες μονάδες σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε της ζητά επίσης να εξασφαλίσει τον ιατρικό έλεγχο των επισκεπτών που φτάνουν στα νησιά και να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης για τους κατοίκους και το προσωπικό τους.

Αναλυτικά, η παράταξη αναφέρει τα εξής: «Στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων είπε:
«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. … Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.»

Ωμή παραδοχή της πραγματικότητας!!!  Καταδικασμένος δηλαδή όποιος αρρωστήσει και βρίσκεται σε νησί κατά τα λεγόμενά τους.

Τελικά σε ποια συμπεριφορά οφείλεται η σχεδόν πλήρης αδυναμία προσφοράς βοήθειας σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες στους νησιώτες, αν όχι σ’ εκείνη της κυβέρνησης; Φταίνε οι νησιώτες -μόνιμοι και προσωρινοί- που ακόμα και τώρα, δεν στελεχώνονται με το αναγκαίο προσωπικό όλες οι διαλυμένες δημόσιες μονάδες υγείας στα νησιά;
Ο κ. Περιφερειάρχης λέει ότι «.. ο αγώνας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν έχει υπερβολή».

Τότε γιατί δεν “υπερβάλλει” ο ιδιος συντασσόμενος με τις δραματικές δημόσιες εκκλήσεις όλων των συλλόγων των εργαζομένων στα νοσοκομεία του νομού Δωδεκανήσου; Γιατί δεν “υπερβάλλει” απαιτώντας εδώ και τώρα  η κυβέρνηση να καλύψει τις εγκληματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, ιατρεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό που επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας;

Γιατί αυτή η επιμονή στην ατομική ευθύνη που οδηγεί σε ολοένα και περισσότερα κατασταλτικά μέτρα; Γιατί η κυβέρνηση, αντί για την προσληψη 2.000 υγειονομικών που είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, δεν προχωρά σε έκτακτες προσλήψεις, σε άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτών γιατρών και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό;

Οι ανεύθυνες και άσκοπες μετακινήσεις φυσικά και πρέπει να σταματήσουν. Ο φόβος όμως και η ανασφάλεια των κατοίκων των νησιών έχουν τη βάση τους στις ανύπαρκτες υποδομές για την υγεία τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να συσκοτιστεί από καμιά προπαγανδιστική εκστρατεία που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του πολίτη.

Οι κίνδυνοι για την υγεία νησιωτών και επισκεπτών υπήρχαν και πριν τον κορωνοϊό, θα υπάρχουν και μετά, όσο η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αποκόμισης υπερκερδών από τους επιχειρηματίες υγείας.

Γι’ αυτό χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση  η κυβέρνηση να καλύψει σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα προστασίας όλες τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά. Να υπάρχει επαρκής αριθμός διαγνωστικών τεστ και να εξασφαλίσει την αερομεταφορά τους προς κατάλληλα στελεχωμένες και  εξοπλισμένες μονάδες σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας, καθώς και την αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.  Να εξασφαλίσει τον ιατρικό έλεγχο των επισκεπτών που φτάνουν στα νησιά.Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης για τους κατοίκους και το προσωπικό τους.

Οι νησιώτες να σταθούν στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, στις προσπάθειές τους να ανταπεξέλθουν στον «πόλεμο». Ας τους στηρίξουν και στις διεκδικήσεις τους για να έχουν επαρκή και κατάλληλα όπλα σ’ αυτόν τον πόλεμο».

Πηγή: Ροδιακή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!