Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Χρήσιμα οικονομικά και φορολογικά νέα από το Χρήστο Βουραζέρη στο Asteras Radio 92

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ασχολήθηκε με αρκετά και σημαντικά θέματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο.

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

«Έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων. Πλέον, ότι θέματα είχαν προκύψει με την ΑΑΔΕ, τα περισσότερα έχουν λυθεί, οπότε μπορούν άφοβα οι πολίτες να προχωρήσουν στις δηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής σχολιάζοντας πως οι αργοί ρυθμοί εγείρουν εκτιμήσεις για παράταση το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.176.000 δηλώσεις… μακρύς ο δρόμος μέχρι τα 6,5 εκ. που ανέρχονται οι φορολογούμενοι…


Ξεκινά ο β” κύκλος του προγράμματος e-Λιανικό

To πρόγραμμα e-Λιανικό αφορά επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατασκευάσουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τη δημιουργία e-shop, απόκτηση εξοπλισμού – λογισμικού και 1.500 ευρώ για την αναβάθμιση λογισμικών. Ο νέος κύκλος αιτήσεων ξεκινά στις 9 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Πληροφοριακά, στον α” κύκλο κατατέθηκαν σχετικά λίγες  αιτήσεις, 11.500 σε όλη την επικράτεια και ήδη οι 7.162 έχουν εγκριθεί. Το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 33,6 εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι αποκλειστικά οι επιχειρήσεις  με κύριο ΚΑΔ ή με ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό κατάστημα και να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους τουλάχιστον μία ημέρα  από τις 18/3/2020 και μετά.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις υφιστάμενες που έχουν κάνει έναρξη έως 30/09/2019 και τις νεοσύστατες, δηλαδή εκείνες που έχουν κάνει έναρξη μετά.


Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Το επίδομα μπορούν να λάβουν οι προπτυχιακοί φοιτητές και ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

«Φυσικά το εισπράττει ο γονέας που είναι εξαρτώμενο μέλος ο φοιτητής. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που το παίρνουν οι ίδιοι οι φοιτητές, όπως όταν στερούνται γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών ή είναι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης και δεν είναι εξαρτώμενα μέλη», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Βασική προϋπόθεση: Η οικογένεια θα πρέπει να έχει max εισόδημα 30.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος πέραν του πρώτου. Εκείνοι που έχουν υψηλά εισοδήματα δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση.


Διευκρινίσεις για το ΕΣΠΑ Επανεκκίνησης τουρισμού

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επανεκκίνησης του τουρισμού ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον λογιστή και τον μελετητή τους για να μην βρεθούν εκτός προγράμματος. Ήδη δημοσιεύθηκε η 1η τροποποίηση της πρόσκλησης η οποία περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές ως προς τον ορισμό των προβληματικών επιχειρήσεων, τα δικαιολογητικά συμμετοχής, καθώς και τα υποδείγματα. 

Επιπλέον, εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΕΠΑΝΕΚ κατά την οποία διευκρινίζεται η προϋπόθεση που έχει τεθεί για την ύπαρξη τουλάχιστον μίας ΕΜΕ. 

«Για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν 1 εργαζόμενο σχεδόν όλο το χρόνο, ή πολλούς εργαζόμενους για κάποιους μήνες και να συμπληρώνουν 1 ΕΜΕ, 365 ημέρες εργασίας δηλαδή. Προσοχή ο ιδιοκτήτης της επιχειρήσεις και τα μέλη μιας εταιρείας δεν θεωρούνται ως εργαζόμενοι, λαμβάνονται υπόψιν μόνο οι μισθωτοί», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. 

Παράδειγμα: Εάν κάποιος έχει μία ατομική επιχείρηση δουλεύει ο ίδιος και δεν έχει υπάλληλο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρχει υπάλληλος μισθωτός.


Voucher 150 ευρώ για τους εμβολιασμένους 18-25 ετών

Διευκρινίσεις έδωσε ο κ. Βουραζέρης και για τα περιβόητα 150 ευρώ που εξήγγειλε ότι θα δώσει η Κυβέρνηση  σε όσους νέους επιλέξουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας πως δεν αφορά «χρήματα στο χέρι», αλλά την παροχή κάρτας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τουριστικών ή πολιτιστικών υπηρεσιών, δύο κλάδοι που έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η προπληρωμένη αυτή κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγχώρια αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά ταξίδια, για ενοικιάσεις οχημάτων, μίσθωση δωματίων,  συναυλίες κλπ.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εξειδίκευση του μέτρου όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες. 


Παράταση στο MyData

Πρόκειται για το καινούριο σύστημα που θα τηρούνται ηλεκτρονικά τα βιβλία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά παραστατικά – τιμολόγια τα οποία θα ανεβαίνουν απευθείας στη σχετική πλατφόρμα.

«Δόθηκε παράταση και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου 2021 για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ και τις απλές επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ. Από 1η Νοεμβρίου 2021 θα ξεκινήσει για όλες τις υπόλοιπες, τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα  παραστατικά εσόδων που θα εκδοθούν μέχρι τις ως άνω ημερομηνίες, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να τα διαβιβάσουν  το αργότερο έως 31/3/2022. 

Επιπλέον έλαβε παράταση η διασύνδεση των φορολογικών – ταμειακών μηχανών απευθείας με το Υπουργείο, η οποία σταδιακά θα μεταφερθεί έως το Νοέμβριο του 2021.


Σε λειτουργία η ψηφιακή απεικόνιση ζωνών ακινήτων

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στην ουσία δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν πάρα πολύ γρήγορα, εύκολα, με ακρίβεια το ακίνητό τους εάν εμπεριέχεται στις περιοχές που ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός.

«Στο νησί μας τα περισσότερα χωριά είναι εκτός, άρα δεν μπορούν να το εντοπίσουν. Μόνο στη Χώρα, τον Όρμο Κορθίου, το Γαύριο και το Μπατσί και όπου υπάρχει αντικειμενικός ανά την Ελλάδα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα υπολογίζεται η αντικειμενική αξία, επίσης θα βλέπουν οι πολίτες την νέα τιμή που θα ισχύσει από 1/1/2022 και σε λίγους μήνες θα εφοδιαστεί το σύστημα και με το συντελεστή δόμησης της πολεοδομίας και εμπορικότητας. Έτσι θα υπάρχει πλήρης υπολογισμός αξίας των ακινήτων», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.


Μείωση – απαλλαγή  ενοικίων επιχειρήσεων και τον Ιούνιο

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Υπουργείο περιμένει να τελειώσει ο μήνας για να βγάλει τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δεν θα πληρώσουν ενοίκιο. Η δημοσίευση για τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στις 26 του μήνα, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων για τα ενοίκια που θα καταβάλλουν. Η απόφαση είναι η 1139/2021, να την ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης για το ζήτημα των μειωμένων ενοικίων.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν πληροφορίες, τίποτε όμως επίσημο πως για το μήνα Ιούλιο θα πληρώσουν κανονικά οι επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές κατά τον Μάιο – Ιούνιο και ενδεχομένως το μέτρο να ισχύσει μόνο για τον κλάδο πολιτισμού – αθλητισμού. 


Επεκτείνεται το πρόγραμμα Συνεργασία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα επεκταθεί το πρόγραμμα συνεργασία στο μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών πρακτορείων και δεν θα αφορά μόνο τους εποχικούς υπαλλήλους. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!