Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Χρήσιμα οικονομικά και φορολογικά θέματα από τον Χρήστο Βουραζέρη στο Asteras Radio 92

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες για ζητήματα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο τόσο για ιδιώτες – συνταξιούχους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2022

Με ένα ιδιαίτερα καλό νέο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε η εκπομπή της περασμένης Τετάρτης, αφού σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη έρχονται δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού, εντός του 2022. Το μέτρο, όπως ο ίδιος τόνισε, είχε ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας και έτσι από 1/1/2022 θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Επιπλέον ο  Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε και 2η αύξηση μέσα στο 2022. «Αυτό που κρατάμε και έχουμε ως δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 650 ευρώ σε 663 ευρώ μικτά.Καθαρά στην τσέπη ο εργαζόμενος που αμείβεται με το βασικό μισθό από 558,22 ευρώ θα λαμβάνει 569,39 ευρώ. Ο κάθε εργοδότης και ανάλογα με την πολιτική κάθε επιχείρησης μπορεί να δίνει και κάποια επιδόματα που δεν είναι υποχρεωτικά, όπως επίδομα τριετιών, γάμου κλπ ή bonus, ενώ το ημερομίσθιο από 29,04 μικτά ανεβαίνει στα 29,62 ευρώ», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Επιπλέον επεσήμανε πως ο Υπουργός έκανε λόγο για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να βοηθήσει την κοινωνία και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που ήταν μειωμένα, πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν φόρους, ενώ σημειώθηκαν πολλές επιστροφές.  Σύμφωνα με τα στατιστικά των φετινών δηλώσεων, υποβλήθηκαν συνολικά 6.386.000 δηλώσεις όπου το 51% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικά, δηλαδή γύρω στα 4.450.000 εκκαθαριστικά, ένα ποσοστό της τάξης 16,21% περίπου 1.400.000 εκκαθαριστικά έλαβαν πίσω χρήματα τα οποία αγγίζουν τα 400 εκ. ευρώ, και μόνο το 32,90% δηλαδή 2.878.000 εκκαθαριστικά πλήρωσαν 2 δις 782 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον Υπουργό τα τελευταία δύο χρόνια μεσοσταθμικά αποδίδονται λιγότερα χρήματα ενώ για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι υψηλοί αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση σε προϊόντα είδη πρώτης ανάγκης με την εικόνα να φαίνεται ότι θα κυλήσει έτσι και το 2022.

«Υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη στη χώρα μας, αφού το γ” τρίμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο της τελευταίας 10ετίας ενώ η ανεργία μειώνεται αφού έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση στη διετία περίπου 3% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 0,2%», κατέληξε. 


Έρχεται μπαράζ πληρωμών

Η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων για 2 εκ. δικαιούχους έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βουραζέρης υπενθύμισε στους εργοδότες – επιχειρήσεις, ότι οφείλουν να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς έως 21/12/2021. Εάν δεν καταβληθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θεωρείται ποινικό αδίκημα. Σημείωσε ακόμα πως και το δώρο πρέπει να δοθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών όπως συμβαίνει άλλωστε και με την μισθοδοσία. 

Έρχεται μπαράζ πληρωμών από επιδόματα, συντάξεις, ενισχύσεις περίπου για 2 εκ. δικαιούχους. Μεταξύ αυτών που έρχονται ως μποναμάς, είναι το διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όσοι λοιπόν λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 240.000 δικαιούχοι, καταβλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου ένα έκτακτο επίδομα – δώρο και πάλι στις 31 Δεκεμβρίου θα λάβουν το κανονικό επίδομα. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 200 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 100 ευρώ επιπλέον για κάθε ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Παράδειγμα: Οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια και έλαβε το τελευταίο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις 30 Νοεμβρίου θα λάβει 400 ευρώ (300 για τους γονείς – 100 για τα δύο παιδιά) και ακόμα 400 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο δεύτερος μποναμάς έρχεται στους χαμηλοσυνταξιούχους με έκτακτο επίδομα. Είναι μία εμβόλιμη πληρωμή, όπου θα περιμένουν να δουν όσοι δικαιούνται τα χρήματα στους λογαριασμούς τους από 20 έως 24 Δεκεμβρίου, 250 ευρώ. Γίνονται οι τελευταίες διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ενώ το συγκεκριμένο επίδομα αφορά περίπου 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ. Το ποσό των 250 ευρώ προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, ενώ κρίνεται πάντα σύμφωνα με την τελευταία δήλωση που υπέβαλλαν. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.  Υπάρχουν βεβαίως και εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα θα το λάβουν εκείνοι που έχουν ατομικό εισόδημα 7.200 ετησίως, περίπου 600 ευρώ το μήνα τα οποία δεν αφορούν μόνο τις συντάξεις αλλά και άλλου είδους εισοδήματα όπως για παράδειγμα ενοίκια. Το οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.400 ευρώ και πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ.

Παραδείγματα: Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη και επικουρική 100 ευρώ, δικαιούται να πάρει το επίδομα των 250 ευρώ., άρα μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να λάβει 850 ευρώ. Αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει κύριο σύνταξη 410 ευρώ και επικουρική 90 ευρώ το δικαιούται και θα λάβει τα 250 ευρώ, με συνολικό καταβληθέν ποσό εντός Δεκεμβρίου 750 ευρώ. Αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 100 επικουρική δεν το δικαιούται.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι συνταξιούχοι: Στην ουσία είναι εκείνοι του πρώην ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι. Επίσης, κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι – μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές, δηλαδή όσοι λαμβάνουν κάτω από 600 ευρώ επικουρική και κύρια σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμηλοσυνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ – ΕΤΑΕΕ κλπ.

Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο έρχονται αναδρομικά από επαναυπολογισμό συντάξεων που γίνεται και σε παλιούς και σε νέους συνταξιούχους και αφορά περίπου 265.000 πολίτες και φυσικά έρχονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, παιδιών, γέννησης παιδιού, ενοικίου, στέγασης κλπ.


Νεότερα για το Κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στην Άνδρο αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης,, δε χρειάζεται άγχος επειδή θα έχουν οι πολίτες αρκετό χρόνο μπροστά τους, εφόσον είναι δεδομένο ότι θα έρθει και άλλη παράταση. «Όπως  έχω ξαναπεί τις παρατάσεις δίνει ο ρυθμός των δηλώσεων. Στις Κυκλάδες επίσημα 1 στους 5 έχει ενδιαφερθεί να δηλώσει στο κτηματολόγιο. Τα ποσοστά είναι παρά πολύ χαμηλά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί νέα παράταση. Αυτή τη στιγμή η προθεσμία δηλώσεων είναι μέχρι 5 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης. Σημειώνεται ότι  στο Κτηματολόγιο επίσημα υπάρχει αναστολή προστίμων. Τι σημαίνει αυτό; Σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία όπου δεν λειτουργεί ακόμα Κτηματολογικό Γραφείο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να καταβάλλουν πρόστιμο για την καθυστέρηση. Ωστόσο όπως ο ίδιος σημείωσε μέχρι οι πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους. Δηλαδή μέχρι να δηλωθεί η ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο δεν μπορούν να κάνουν συμβόλαιο αγοραπωλησίας, συμβόλαιο γονικής παροχής ή δωρεάς, δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια καθώς τόσο στο συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να επισυνάπτεται το αποδεικτικό δήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως εάν κάποιος επιθυμεί να δομήσει ένα γεωτεμάχιο θα πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον εκείνο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης αδείας, ενώ υπάρχει δυνατότητα δήλωσης της ακίνητης περιουσίας σε όσες φάσεις επιθυμεί ο κάθε πολίτης. 


Από 1/1/2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες

«Υπάρχει φόρτος σε όλα τα συμβολαιογραφεία ακόμα και στην Άνδρο. Βιάζονται όλοι μέχρι τέλος του έτους να προχωρήσουν τις μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές. Το αφορολόγητο των 800.000 σε δωρεές και γονικές παροχές σε α” βαθμό συγγένειας πρόσωπα, θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την 1/1/2022. Ωστόσο από την αρχή του έτους αναμένεται να εφαρμοστούν και στην Άνδρο οι νέες αντικειμενικές αξίες που συνεπάγεται την αύξηση των τιμών και παραπάνω συμβολαιογραφικά έξοδα», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης. 

Παραδείγματα εφαρμογής νέων αντικειμένων αξιών στην Άνδρο 

Στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχουν 10 ζώνες, από την Α” έως την ΣΤ”. Σε καμία ζώνη δεν θα εφαρμοστεί μείωση, άρα από 1/1/2022 θα έχουμε αύξηση σε όλες. Η μεγαλύτερη τιμή ζώνης είναι η Α” στη Χώρα με 2.150 ευρώ το τετραγωνικό. Μεσοσταθμικά η αύξηση στην πρωτεύουσα του νησιού ανέρχεται στο 23,58%.

Ο Όρμος Κορθίου διαθέτει τρεις ζώνες,  αύξηση θα σημειωθεί σε όλες και μεσοσταθμικά θα ανέρχεται στο 13,45%. Σημειώνεται ότι στον Όρμο Κορθίου εντοπίζεται η χαμηλότερη τιμή ζώνης στα 1.050 το τετραγωνικό. Αυτή τη ζώνη θα χρησιμοποιούν και οι μηχανικοί πλέον σε τυχόν νομιμοποιήσεις που θα κάνουν για αυθαιρεσίες.

Στο Γαύριο υπάρχουν πέντε ζώνες όπου οι τιμές θα αυξηθούν σε όλες με μεσοσταθμικό συντελεστή 20,48, ενώ το Μπατσί αποτελεί ευχάριστη έκπληξη αφού παρόλο που είναι τουριστική περιοχή έχουμε μεσοσταθμικό συντελεστή 8,80%  και τη μικρότερη αύξηση.

Στο σύνολό του το νησί μεσοσταθμικά ανέβηκε κατά 16,58%.

Για όσους πολίτες επιθυμούν να ελέγξουν τα ποσοστά των αυξήσεων από 1/1/2022, η απόφαση που πρέπει να ανατρέξουν είναι η 57732 με ημερομηνία έκδοσης 18/5/2021.

«Θα είναι μεγάλο έργο για το νησί μας να ενταχθεί εξ” ολοκλήρου στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας ακινήτων διότι είμαστε στο 2% της επικράτειας που δεν έχουμε αντικειμενικό προσδιορισμό σε όλο το νησί. Πρέπει να το προσπαθήσουμε όλοι. Όχι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι Φορείς, γατί η ύπαρξη τιμών ζωνών προτρέπει τους επενδυτές να επενδύσουν. Είναι άλλο να ξέρεις πόσο θα σου κοστίσει ένα κομμάτι γης που θα αγοράσεις από πριν και όχι να πέφτεις στη διαδικασία των συγκριτικών», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης κλείνοντας. 


Παρατάσεις προθεσμιών σε πολλά «μέτωπα»

    • Η προθεσμία κατάθεσης του πόθεν έσχες με νέα διάταξη θα λήγει τέλος Φεβρουαρίου. 
  • Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση έως τέλος Ιανουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. 
  • Παρατείνεται η ρύθμιση των 72 δόσεων έως τέλος Ιανουαρίου.
  • Αν και διαδικασία επιστροφής των Επιστρεπτέων προκαταβολών θα ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου, η ημερομηνία αναμένεται να μετατεθεί για την 1η Απριλίου ή 1η Ιουλίου. Αναμένονται σύντομα εξελίξεις. 
  • Οι συμβολαιογράφοι από 20/12 οφείλουν να κάνουν υποχρεωτικά τις δηλώσεις φόρου και δωρεάς γονικής παροχής με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης για το νησί μας είναι μία πολύ καλή εξέλιξη αφού οι πολίτες αναγκάζονταν να ταξιδέψουν για να μεταβούν στη ΔΟΥ Παλλήνης, με το κόστος που συνεπάγεται. Ωστόσο οι ηλεκτρονικές δηλώσεις αφορούν ακίνητα όπου έχουν εφαρμοστεί αντικειμενικές αξίες και όχι με συγκριτικό προσδιορισμό. 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!