Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες για ζητήματα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο τόσο για ιδιώτες – συνταξιούχους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Σε ρυθμό φορολογικών δηλώσεων
Περίοδος φορολογικών δηλώσεων η εποχή που διανύουμε με τους φορολογούμενους είτε να έχουν μόλις υποβάλλει είτε να ετοιμάζονται. Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης το μεγάλο πρόβλημα τόσο των πολιτών όσο και των λογιστών είναι ο ασφυκτικός χρόνος, αφού η καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών εκπνέει στις 27 Αυγούστου.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Τετάρτης, έχουν υποβληθεί 2.250.000 δηλώσεις. Μέχρι τα 6,5 εκ. είναι μακρύς ο δρόμος. Το Υπουργείο δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα για παράταση αλλά θεωρώ ότι κάποιες ημέρες μέσα στο Σεπτέμβριο θα δοθούν. Ανεπίσημα πάντα, είναι δική μου εκτίμηση», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει λογική και χρηστή διοίκηση. «Η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Μάϊου, ενώ έπρεπε οι δηλώσεις να είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Άρα η λογική επιτάσσει να δοθεί επιπλέον προθεσμία», κατέληξε.
Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη έχει ανοίξει και η πλατφόρμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τα αναδρομικά των συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2021 για τα έτη 2015 έως 2018, ενώ αναμένεται η ίδια διαδικασία και για το έτος 2019. «Αυτό σημαίνει, ότι όποιος έλαβε αναδρομικά θα κληθεί να πληρώσει φόρους με κλίμακα που θα ξεκινάει από 22% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 45% γιατί δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου», σημείωσε ο κ. Βουραζέρης.
Πότε ανοίγει τελικά το My Data
Το My Data αφορά ουσιαστικά την υποχρέωση διαβίβασης εσόδων – χαρακτηρισμό εξόδων των επιχειρήσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη για το 2021 οι επαγγελματίες θα έχουν υποχρέωση να «ανεβάσουν» στη σχετική πλατφόρμα μόνο τα έσοδα, ενώ η υποχρέωση χαρακτηρισμού των εξόδων θα μεταφερθεί για το 2022. Από 1η Ιουλίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των εσόδων, λήφθηκε παράταση και πάει σταδιακά για το Σεπτέμβριο του 2021.
«Για κάποιες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και άνω των 50.000 ευρώ τζίρο η υποχρέωση μεταφέρεται για την 1η Οκτωβρίου. Το ίδιο ισχύει και για όσες έχουν απλογραφικά με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που αποτελούν και τον όγκο της χώρας, μεταφέρεται η υποχρέωση για την 1η Νοεμβρίου, άρα στην ουσία οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να διαβιβάζουν από την συγκεκριμένη ημερομηνία απευθείας τα έσοδά τους στο Υπουργείο», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Σχετικά με όσα παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/1/2021, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα πρέπει να «ανέβουν» στο σύστημα έως 31/3/2021. Ωστόσο εκκρεμούν ακόμα πολλά θέματα να ξεκαθαρίσουν με το My Data. «Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε ως κριτήριο τα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς να ξέρουμε αν αφορούν τη χρήση 2020 που έκλεισε και τώρα γίνονται οι δηλώσεις ή τη χρήση 2019. Χρειάζονται διευκρινήσεις. Επίσης δεν πρέπει αυτά τα ποσά, τα όρια που βλέπουμε σε αποφάσεις, να συγχέονται με τη δυνατότητα που έχουν κάποιες μικρές επιχειρήσεις να μην εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά, αλλά μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να μπορούν να καταχωρούν τα ποσά και τα παραστατικά. Δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να εκδίδουν τα παραστατικά τους ηλεκτρονικά», επεσήμανε.
Συμπερασματικά, για τη χρήση 2021 η πλατφόρμα θα λειτουργήσει σαν συγκεντρωτική κατάσταση πελατών – προμηθευτών. Δηλαδή δεν θα χαρακτηριστούν τα έξοδα, θα ανεβούν μόνο τα έσοδα και στην ουσία επιχειρήσεις – λογιστικά γραφεία θα «γλιτώσουν» τη συγκεντρωτική προμηθευτών – πελατών γιατί θα είναι έτοιμα στο My Data. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης θα ξεκινήσει όταν εκδοθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα αναφέρει τις κυρώσεις λόγω μη διαβίβασης.
«Μακάρι να μας ακούει κάποιος αρμόδιος. Η επιδότηση που έχουν ζητήσει και τα λογιστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις για να προμηθευτούν το μηχανισμό που θα στέλνει στο My Data τις πληροφορίες, δεν είναι κάτι παράλογο, πρέπει να δοθεί αν θέλουμε να έχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι εύλογο λοιπόν να επιδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις και όλα τα λογιστικά γραφεία», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.
Κτηματολόγιο: Σωστή δήλωση με τοπογραφικό
Στην προηγούμενη εκπομπή ο κ. Βουραζέρης είχε αναλύσει ενδελεχώς το θέμα του Κτηματολογίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και στο νησί μας. Επανερχόμενος στο ζήτημα ξεκαθάρισε πως δεν είναι εύκολη η διαδικασία και σίγουρα για να γίνει σωστά η δήλωση θα υπάρξει κάποιο κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
«Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, μπορεί η επίσημη θέση του Κτηματολογίου να αναφέρει ότι δεν χρειάζεται τοπογραφικό και να αρκεί ο εντοπισμός του δικαιώματος στο χάρτη, όμως όσοι το έχουν δουλέψει στην πράξη ξέρουν ότι δεν εμπνέει σιγουριά και δεν είναι τόσο εύκολο τελικά. Για να γίνει σωστή δήλωση στο κτηματολόγιο και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με τους γείτονες, το τοπογραφικό και οι συντεταγμένες είναι αναπόφευκτα. Αν δεν υπάρχουν τοπογραφικά με συντεταγμένες ενδεχομένως θα μπούμε σε μία διαδικασία με την προ ανάρτηση ή την ανάρτηση να κληθούμε από το κτηματολόγιο για διορθώσεις, ειδικά σε περίπτωση που κάποιος γείτονας «μπει» στην περιουσία μας. Σίγουρα θα υπάρξει ταλαιπωρία, αν δεν έχουμε τοπογραφικό με συντεταγμένες. Καλύτερα να γίνει σωστά από την αρχή για να μην υπάρχει θέμα μετά. Θα παρότρυνα ωστόσο τους πολίτες να μην αγχωθούν με τη διαδικασία, να προχωρήσουν στις δηλώσεις εντός προθεσμία και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην προανάρτηση. Θα δοθούν ευκαιρίες να διορθωθούν λάθη. Όσοι όμως έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τοπογράφο, καλό είναι να το πράξουν από τώρα», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.
Κλείνοντας το θέμα του κτηματολογίου υποστήριξε πως θα ήταν βολικότερο εάν το γραφείο στεγάζονταν σε πιο κεντροβαρές σημείο του νησιού, όπως τη Σταυροπέδα γιατί πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν για σιγουριά να μην κάνουν τη δήλωση ηλεκτρονικά αλλά δια ζώσης, κάτι που συνεπάγεται ότι μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούν το Γραφείο στο Γαύριο παραπάνω από μία φορά για να ολοκληρώσουν τη δήλωση. «Αν ήταν κάπου στη Σταυροπέδα θα βόλευε όλους τους πολίτες. Έτσι κι αλλιώς το Κτηματολόγιο θα μείνει για χρόνια στο νησί», ανέφερε κλείνοντας.
Πρόγραμμα “Νησίδα»: Εκταμιεύτηκαν τα πρώτα χρήματα
Θετική εξέλιξη στο πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού τα πρώτα χρήματα ήδη έχουν εκταμιευτεί και σε επιχειρήσεις του νησιού μας, τα οποία αναμένεται να καλύψουν αρκετά έξοδα των επαγγελματιών εν μέσω τουριστικής σεζόν.
Δύο προγράμματα για την εποχική εργασία
Εργάνη: Από την περασμένη Τετάρτη μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις επισιτισμού και τουριστικού κλάδου για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας. Αφορά προσλήψεις που θα κάνουν σε εποχιακούς υπαλλήλους, για να επιδοτηθούν για τις εργοδοτικές εισφορές στο σύνολό τους. Όποιοι ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ούτε ως εργοδότες ούτε όμως θα παρακρατούν από τους εργαζόμενους, οποιοσδήποτε και αν είναι ο μισθός. Το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί καλύπτει από 1 έως 6 μήνες, είτε για πλήρη είτε μερική απασχόληση.
Πρόγραμμα «Συνεργασία»: Άνοιξε και αυτό την Τετάρτη για το μήνα Ιούλιο και υλοποιείται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση υποβάλλεται η αίτηση για τους εν ενεργεία υπαλλήλους που θέλουν οι εργοδότες να εντάξουν. Η δεύτερη φάση αφορά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Για τον Ιούλιο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση για την πρώτη φάση από 14 έως 31 Ιουλίου.
«Δεν ξέρω πόσο χρησιμότητα μπορεί να έχει αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί οι επιχειρήσεις αυτή τη περίοδο χρειάζονται τους υπαλλήλους full time λόγω αυξημένης δουλειάς. Το συνεργασία χρησιμοποιείται κατά βάση όταν δεν υπάρχει πολύ δουλειά και θέλουμε να μην βγάλουμε τον υπάλληλο σε αναστολή χρησιμοποιώντας τις μισές ώρες ώστε να πληρώνονται οι υπόλοιπες από το κράτος», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης.
2η ευκαιρία για «κομμένους» από την Επιστρεπτέα προκαταβολή
Άνοιξε πάλι η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις εκείνες που αποκλείστηκαν από τον 3ο και 4ο κύκλο, έχοντας πλέον την ευκαιρία να διεκδικήσουν πάλι την επιστρεπτέα προκαταβολή και μάλιστα αν λάβουν την 3η θα κληθούν να επιστρέψουν το 50%.
«Καλό θα είναι να παρακολουθούν τα email τους όσοι επιχειρηματίες έχουν κοπεί διότι θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ να υποβάλλουν αίτημα επενεξέτασης και θα έχουν περιθώριο 5 εργάσιμες ημέρες», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.
Αξίζει να αναφερθεί πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και κάποιοι λάβουν τελικά τον 3ο και 4ο κύκλο, εν συνεχεία έρχεται η ώρα τις επιστροφής. Οι επιχειρήσεις θα δουν στους λογαριασμούς τους στο Υπουργείο Οικονομικών τα ποσά θα κληθούν να τα γυρίσουν πίσω.
Οι επιλογές:
- Θα αρχίσουν να αποπληρώνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή ολόκληρη ή μισή -αναλόγως τα κριτήρια- από τον Ιανουάριο του 2022 σε 60 δόσεις
- Είτε θα εξοφληθεί όλο το ποσό με επιπλέον κούρεμα 15% του ποσού
- Όσοι είχαν μείωση εσόδων 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 αντί για το κούρεμα της οφειλής των 3 πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% δύναται να λάβουν μία επιταγή που θα είναι αξίας ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά από τις τρεις πρώτες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών όπου θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει μετά να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις.
Τι ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις χρεών
Στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού με τον πτωχευτικό νόμο που έχει ψηφιστεί δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών αλλά με επιδότηση πέντε ετών για τα δάνεια πρώτης κατοικίας εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις ως εξής:
- Το σύνολο των οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ
- Το νοικοκυριό να είναι ευάλωτο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, να έχει και μείωση οικογενειακού εισοδήματος και να μη διαθέτει περιουσία υψηλής αξίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα που άνοιξε την Πέμπτη και να συμβουλευτούν για τα εισοδηματικά κριτήρια. Οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους μετά τη συνολική αναδιάρθρωση των οφειλών.
Σε περίπτωση που το σύνολο των οφειλών είναι ενήμερο ή ρυθμισμένο εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτόματα μία βεβαίωση ενημέρωσης οφειλών προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία επιδότησης.
«Εάν δεν καταφέρουν να μπουν στο εξωδικαστικό πάνε στο δεύτερο στάδιο της απαλλαγής με ρευστοποίηση της περιουσίας, πλειστηριασμού που εκεί η πρώτη κατοικία αγοράζεται από ειδικό φορέα και υποχρεούται να μισθώσει την κατοικία αυτή στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη. Δεν θα υπάρχει έξωση αλλά ο οφειλέτης πληρώνει ενοίκιο το οποίο μπορεί να επιδοτηθεί από το κράτος και μετά έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει την κατοικία», ανέφερε.
Ξεκινά το Ταμείο Ανάκαμψης
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε ο κ. Βουραζέρης, επισημαίνοντας πως δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να ευνοηθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο της χώρας.
«Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Υπάρχει ανακοίνωση ότι θα αρχίσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, ότι είναι μόνο η αρχή, ότι όλα θα πάνε καλά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το Ταμείο ανάκαμψης είναι ένα ελικόπτερο που περνάει πάνω από την Ελλάδα και ρίχνει χρήματα, σαφώς και δεν είναι έτσι. Δεν είναι τόσο εύκολο και δεν θα ευνοηθούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Κάποιες μεγάλες σίγουρα αλλά της δικής μας τάξης που είναι και η ραχοκοκαλιά της χώρας θα μείνουν εκτός», τόνισε
Αναβλήθηκε η πληρωμή των αναδρομικών συνταξιούχων
Όπως ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης πήγε πάλι πίσω η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους παρότι υπήρχε υπόσχεση ότι θα πληρωθούν μέσα στον Ιούνιο.
«Μιλάμε για περίπου 150.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αναβλήθηκε χωρίς να ξέρουμε ημερομηνία, με επιφύλαξη πάμε για Σεπτέμβριο», ανέφερε κλείνοντας.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: