Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Χρήστος Βουραζέρης: Ουσιαστικά πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα…

Οδηγούμαστε σε νέα κρίση χρέους

Με βάση την απόφαση του Eurogroup , οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα είναι η Ελλάδα  και η Ιταλία .

Η απόφαση του Eurogroup ουσιαστικά προετοιμάζει μεθοδικά τη νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ωθεί τους ήδη υπερχρεωμένους σε δανεισμό.

Αντίθετα, το ευρωομόλογο σήμαινε ότι το ποσό που θα αντιπροσώπευε θα ήταν  χρέος πλέον όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης . Θα ήταν αμοιβαίο, δεν θα βάρυνε  μια χώρα. Το ευρωομόλογο σήμαινε ότι χώρες με υψηλό χρέος ( Ελλάδα, Ιταλία) αλλά και χώρες που χτυπήθηκε η οικονομία τους από τον κορονοϊό και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ( Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία) θα μπορούσαν να  δανείζονταν εύκολα από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Η Γερμανία θέλει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος αλλά δεν θέλει να μοιράζεται το χρέος από το ευρωομόλογο το οποίο ουσιαστικά στηρίζει το κοινό νόμισμα σε βάθος χρόνου.

Για να γίνουν πιο κατανοητά όλα αυτά, η Γερμανία σήμερα δανείζεται από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο 0,48%, δηλαδή βγάζει κέρδος.

 Αν ίσχυε το ευρωομόλογο θα δανείζονταν με επιτόκιο 0,50%, δηλαδή θα πλήρωνε για το δανεισμό της έστω και ελάχιστα. Όμως θα δανείζονταν και η Ιταλία και  η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα.

Όμως για την Γερμανία  είναι μεγάλη ευκαιρία να ελέγξει και να βάλει στο χέρι το μεγάλο βιομηχανικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ιταλία. Εμάς, ως Ελλάδα, μας παίρνει η μπάλα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους .

Αναπόφευκτο το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα….

Γιατί υπάρχει πρόβλημα με το χρέος. Η συμφωνία που έγινε για τα συγκεκριμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 είναι ήδη στον αέρα. Θα χρειαστεί νέα συμφωνία.

Γιατί θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας .

Γιατί δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.

Γιατί δεν μπορεί να έχει έλλειμμα και το 2021, όπως επέτρεψε η Ε.Ε να υπάρχει το 2020 λόγω της πανδημίας. Άλλωστε αυτό το λέει ξεκάθαρα και η απόφαση του Eurogroup.

Γιατί θα μειωθούν τα δημόσια έσοδα.

Γιατί θα μπούμε σε βαθιά ύφεση που θα έχει διψήφιο νούμερο.

Γιατί η οικονομία στερείται πόρους και αυτό οδηγεί σε μείωση αμοιβών, part time απασχόληση, μείωση δημοσίων δαπανών, μείωση συντάξεων.

Γιατί τουρισμός και ναυτιλία μπαίνουν σε βαθιά ύφεση με αβέβαιη έκβαση.

Γιατί η μείωση της παραγωγής πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση της τιμής του, κάτι που πλήττει οικονομίες όπως η Ελληνική.

Ο Υπουργός Οικονομικών στη δήλωση του αμέσως μετά το Eurogroup χρησιμοποίησε τη φράση ‘’ Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο’’ . Αυτό κρατήστε το , μπορεί να είναι η ονομασία του Νέου Μνημονίου.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!