Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Χρήστος Βουραζέρης: Προτάσεις για να δοθεί τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία επιχειρηματιών – ελεύθερων επαγγελματιών της Άνδρου

Επιστολή προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χαλαρη Χρήστο, απέστειλε ο Φοροτεχνικός κ. Χρήστος Βουραζέρης κατά την οποία επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανδριώτες επιχειρηματίες – ελεύθεροι επαγγελματίες, σε σχέση με την εξυπηρέτησή τους για ασφαλιστικές υποθέσεις.

Ο κ. Βουράζερης δεν περιορίζεται μόνο στην αναφορά των προβλημάτων αφού προτείνει εφικτές λύσεις, οι οποίες αν εισακουστούν από τους αρμοδίους, θα μπορέσουν να δώσουν τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία των Ανδριωτών αλλά και όλων των Φοροτεχνικών στο νησί, που αναγκάζονται να σπαταλούν χρόνο και χρήμα για ταξίδια στην Αθήνα για πληθώρα διεκπεραιώσεων. 

Να σημειώσουμε ότι η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Εργασίας, τους Βουλευτές Κυκλάδων,  Δήμαρχο και τον Έπαρχο Άνδρου.

Αναλυτικότερα:

ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ  ΑΝΔΡΟΣ

ΧΩΡΑ  ΑΝΔΡΟΣ

ΤΗΛ. 6974411666                                            ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΦΚΑ κ. ΧΑΛΑΡΗ ΧΡΗΣΤΟ

                                                                                  ΚΟΙΝ.: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ-ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ»

κ. Διοικητά,

Με αφορμή το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στις 20/07/2020, με θέμα «Αποκέντρωση εξυπηρέτησης ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ Βόρειο-Ανατολικής Αττικής», θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν νησιωτικές περιοχές όπως η Άνδρος.

Η Άνδρος όπως γνωρίζετε, ανήκει στο τμήμα Αγίας Παρασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι λογιστές και πολίτες  πρέπει να ταξιδεύουν από το νησί τους στην Αθήνα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις όπως η ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας ασφαλισμένου ή προστατευόμενων μελών στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης οφειλών, οι προεγγραφές στον ΕΦΚΑ, οι εγγραφές ή απαλλαγές ασφάλισης, οι ανανεώσεις τριετούς απαλλαγής, οι διαγραφές ασφάλισης, οι επεκτάσεις δραστηριότητας, οι ασφαλιστικές ενημερότητες και διάφορα  συνταξιοδοτικά θέματα.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στην περίπτωση έναρξης εργασιών.

Θα πρέπει λοιπόν ένας πολίτης του νησιού μας, να ταξιδέψει από Άνδρο για Αθήνα από την προηγούμενη μέρα, να μεταβεί στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών Αγ. Παρασκευής, να κάνει προεγγραφή, εν συνεχεία να μεταβεί στην Δ.Ο.Υ. Παλλήνης, να κάνει έναρξη εργασιών και μετέπειτα πάλι να πάει με την έναρξη από τη Δ.Ο.Υ. στον ΕΦΚΑ ώστε να κάνει είτε εγγραφή, είτε  να λάβει την τριετή απαλλαγή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρέπει να διαμείνει 2 ημέρες στην Αθήνα, με ότι αυτό σημαίνει σε απώλεια χρόνου και χρημάτων.

Θα ήταν ευχής έργο όλες αυτές οι υπηρεσίες να μπορούσαν να παρασχεθούν ηλεκτρονικά στον πολίτη και να μην απαιτείται η μετακίνηση του.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι οι απαλλαγές τριετούς ασφάλισης. Η Άνδρος ανήκει στις προαιρετικές περιοχές ασφάλισης του τέως ΟΑΕΕ, συνεπώς ορισμένα επαγγέλματα δύναται να δικαιούνται τριετή απαλλαγή από την Ασφάλιση στα μητρώα του ΕΦΚΑ μη μισθωτών – τέως ΟΑΕΕ και να εγγράφονται στα μητρώα ασφάλισης του ΕΦΚΑ μη μισθωτών – τέως ΟΓΑ. Τα προβλήματα στις περιπτώσεις αυτές είναι δύο.

 Το πρώτο έχει να κάνει με την υποστελέχωση του τμήματος Αγ. Παρασκευής, όπου είτε υπάρχει ένας υπάλληλος να εξυπηρετήσει όλα τα αιτήματα είτε δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος και αναγκάζεται η προϊσταμένη να εξυπηρετεί τις επείγουσες περιπτώσεις. Όπως είναι κατανοητό, υπάρχουν συσσωρευμένες πάρα πολλές υποθέσεις στα αρχεία του ΕΦΚΑ οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καταχωρηθεί όλες οι απαλλαγές μέσα στο σύστημα του ΕΦΚΑ (προφανώς και εδώ ευθύνεται η υποστελέχωση), με αποτέλεσμα ενώ κάποιος ασφαλισμένος να έχει τύχει εξαίρεσης τριετούς ασφάλισης, να του έχουν καταλογιστεί εισφορές με την κλίμακα του τέως ΟΑΕΕ αντί για την κλίμακα του τέως ΟΓΑ, όπου είναι το ορθό.

Και φυσικά από τα παραπάνω δεν υπάρχει μόνο το διοικητικό αν θέλετε  πρόβλημα, το σοβαρότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μένουν μέχρι να τακτοποιηθεί η υπόθεση τους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εν συνεχεία να σας ενημερώσουμε αν και σίγουρα το γνωρίζετε, ότι στο Νησί μας υπάρχει γραφείο κοινωνικής ασφάλισης, όπου οι συναλλαγές του περιορίζονται σε θέματα που αφορούν  το τέως Ι.Κ.Α. και πλέον ΕΦΚΑ-Μισθωτών.

Μάλιστα για την ιστορία και μόνο, το ενοίκιο για την στέγαση του, καθώς και τα λειτουργικά του έξοδα καταβάλλονται από τον Δήμο Άνδρου, χωρίς να επιβαρύνεται ο ΕΦΚΑ .

Ως λύσεις, με σκοπό να δοθεί τέλος σε αυτή την απίστευτη  ταλαιπωρία μας, εν έτη 2020, προτείνουμε την μετάθεση ενός υπαλλήλου που να γνωρίζει από απαλλαγές ασφάλισης, στο γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Άνδρου ή την εκπαίδευση των ήδη υφιστάμενων υπαλλήλων, για τις  διαδικασίες του ΕΦΚΑ-Μη μισθωτών έτσι ώστε να μετατραπεί (κατά μια έννοια) το γραφείο μισθωτών και σε γραφείο μη μισθωτών.

Επίσης, μια άλλη λύση που σίγουρα θα βοηθήσει πολύ, είναι η κατάταξη των επαγγελμάτων σε κατηγορίες, όπου βάσει αυτών θα γίνεται ο έλεγχος των παραστατικών που έχει εκδώσει η επιχείρηση (αν είναι εντός ή εκτός της προαιρετικής περιοχής). Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ελέγχει ο ΕΦΚΑ τα τιμολόγια ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων για 3 χρόνια, γιατί πέρα από τον τεράστιο όγκο, δεν μπορεί πρακτικά να πουλήσει καύσιμα εκτός του νησιού της Άνδρου όπως και μια καφετέρια, ένα εστιατόριο, κλπ.

Θα μπορούσαν λοιπόν να γίνουν κατηγορίες επιχειρήσεων όπου δεν θα ζητάει ο ΕΦΚΑ τα παραστατικά ή ακόμη και για όλες τις επιχειρήσεις, να δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για πωλήσεις εκτός Άνδρου και να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, ώστε να γίνει πολύ πιο σύντομη η διαδικασία.

Τέλος, θα προτείναμε είτε να γίνει δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικά της προσθήκης ΚΑΔ είτε να καταργηθεί πλήρως, ώστε αφενός να μη χρειάζεται κάθε φορά να αιτούμαστε την προσθήκη μιας νέας δραστηριότητας και αφετέρου να μην είναι εγκλωβισμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές είτε τρέχουσες είτε από το παρελθόν και να μην μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους. Κάτι τέτοιο, από πληροφορίες που έχουμε, είναι εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα πολλών Δ.Ο.Υ, αφού δεν θεωρούν ότι είναι υποχρέωση τους να αναζητούν βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ για προσθήκη ΚΑΔ ή ακόμη και για έναρξη δραστηριότητας.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε θετική προσπάθεια και εύχομαι να είστε ο  πρώτος Διοικητής του Ε.Φ.Κ.Α. που πραγματικά θα σκύψει πάνω στα προβλήματα όχι μόνου της Άνδρου άλλα όλης της νησιωτικής Ελλάδας.

Άνδρος 25/07/2020

Με εκτίμηση

Χρήστος Βουραζέρης


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, κ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΙΩΑΝΝΗ
  2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, κας ΜΟΝΟΓΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  3. ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, κ. ΦΟΡΤΩΜΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  4. ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, κ. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  5. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
  6. ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!