Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Χρήστος Βουραζέρης: Τελικά δεν βοήθησε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ τις επιχειρήσεις που πληγήκαν λόγω του covid-19

Τη στιγμή που οι επιπτώσεις της πανδημίας αγγίζουν πλέον όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις, το μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, υπήρξε αυξημένη ζήτηση αφού κατατέθηκαν πάνω από 100.000 αιτήσεις ενώ το ποσό των αιτούμενων δανείων έφτασε τα 12 δις ευρώ.

Το γεγονός ότι έως σήμερα ικανοποιήθηκε μόνο το 10% των αιτήσεων εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τις αιτήσεις. Έχοντας ιδία πείρα, οφείλω να επισημάνω ότι κατέθεσα αρκετές αιτήσεις για λογαριασμό πελατών του λογιστικού μου γραφείου, οι οποίοι πληρούσαν όλα τα κριτήρια δανειοδότησης , αλλά δυστυχώς εγκρίθηκε μόνο μία, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφω το κείμενο αυτό.

Ο απολογισμός της προσπάθειας παροχής ρευστότητας μέσω των δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός από τη στιγμή που το 90% των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση, αποκλείστηκαν από τον δανεισμό.

Ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται ήδη με τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% του ποσού, οι συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να ζητούν cash collateral. Ουσιαστικά δηλαδή ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις σε μετρητά, δεσμεύοντας το 20% του δανείου για το οποίο θα πληρώνει τόκο ο δανειολήπτης.

Όλα αυτά ενώ οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονται  με αρνητικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γεγονός ευνοϊκό για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν περάσει πλέον στο άλλο άκρο. Από εκεί που έδιναν , αφειδώς, δάνεια πριν από 15-20 χρόνια , πλέον θέτουν αξεπέραστα εμπόδια σε όσους καταθέτουν αιτήσεις δανειοδότησης.

Με αυτό τον τρόπο όμως υπονομεύεται η αναπτυξιακή διαδικασία, οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και τροφοδοτείται η ύφεση από την οποία χαμένες θα βγουν και οι τράπεζες.

Η Πολιτεία ειδικά για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που έχουν κρατική εγγύηση στο 80% του δανείου, θα πρέπει να βάλει τους δικούς της όρους στις τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί η δανειοδότηση επιχειρήσεων που χρειάζονται σε αυτή τη φάση τη  ρευστότητα για να κρατηθούν ζωντανές.          

 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Panos

    Ας επιτρέψουν εγκεκριμένο δάνειο από την αναπτυξιακη τράπεζα να μεταφέρεται σε αλλη με απλή αίτηση μιας ετερειας .Έτσι θα βρούμε μόνο καλύτερες συνθήκες .

    Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!