Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

CNN – Κυκλάδες: Υμνοι για πέντε χωριά, ανάμεσά τους και η Απείρανθος

apeiranthos_6 (1)

Οι Αμερικανοί έχουν ανακαλύψει για τα καλά την Ελλάδα. Και συχνά πυκνά πλέον βρίσκουμε δημοσιεύματα που αφορούν την χώρα μας και το κυριότερο σε περιόδους που καλούνται ως «χαμηλής τουριστικής περιόδου»… Κι αυτό είναι καλά… Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνει το αμερικανικό δίκτυο CNN μέσω της ιστοσελίδας του CNN Travel και μας ταξιδεύει στα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Και ανάμεσά τους είναι πέντε από τις Κυκλάδες… Και βέβαια δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Απείρανθος, το πέτρινο χωριό…

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος «Η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει τα πιο ειδυλλιακά και απομονωμένα νησιά, αλλά η χώρα διαθέτει επίσης πολλά γοητευτικά χωριά” και συναντάμε χωριά από την Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως τη Χίο. Στην πρώτη θέση της λίστας η Στεμνίτσα, στην ορεινή Αρκαδία, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τα πέτρινα καλντερίμια και στη συνέχεια έχουμε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο.

Ας δούμε όμως πως περιγράφει τα πέντε χωριά των Κυκλάδων

Άνω Σύρος, Κυκλάδες

Από την κορυφή του λόφου και έχοντας για θέα την πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, το χωριό Άνω Σύρος παραμένει  ένα κλασικός Κυκλαδίτικος  μεσαιωνικός οικισμός. Στην πλειοψηφία του ο πληθυσμός του οικισμού είναι Καθολικοί αφού είναι απόγονοι  Ενετικών αποίκων οι οποίοι είχαν φτάσει στον τόπο  στα τέλη του Μεσαίωνα.

Αν και με δρόμους γεμάτους από τα οικεία Κυκλαδίτικα λευκά σπίτια και τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του, το μοναστήρι του ανήκει στους  καθολικούς μοναχούς- Καπουτσίνους.

Με ιερείς των μοναστηριών αυτών  που διατηρούν διακριτική κοντή γενειάδα , και εκκλησίες  με αγάλματα των Αγίων Φραγκίσκου και Βενέδικτου που παίρνουν την θέση  των εικόνων, έρχονται σε αντίθεση με τα έντυπα που δίνονται στους πιστούς  τα οποία είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Προς ένδειξη καλής γειτονίας, το Πάσχα γιορτάζεται σύμφωνα με το Ορθόδοξο ημερολόγιο, απαλλαγμένο από τον νόμο του Βατικανού.

oia_santor.jpg

Οία, Σαντορίνη

Δικαιολογημένα η ακριβή, πολυδιαφημισμένη και γεμάτη κόσμο  Οία στο νησί της Σαντορίνης, διατηρεί την καλή της φήμη.  Αυτό το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη τοποθεσία στην Σαντορίνη— αν όχι στην Ελλάδα.

Οι εικόνες με τα στενά της δρομάκια και σοκάκια που έχουν γίνει γνωστά από το διαδίκτυο αμέτρητες φορές, έχουν δώσει μια γεύση στους επισκέπτες για το πώς είναι η εικόνα των ελληνικών νησιών. Η διαχρονική δημοτικότητα του νησιού ελκύει μεγάλες ομάδες τουριστών, μαγεμένοι της γοητείας που προσφέρουν τα λευκό-ασβεστωμένα σπιτάκια με τις μπλε πόρτες τους, η απόκρημνη θέα από το ενεργό ηφαίστειο  αλλά και η απότομη κάθοδος κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού.

Η επίσκεψη νωρίς το πρωί, και πριν ακόμη τα τουριστικά λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους, είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό ή αργά το απόγευμα πριν ακόμη ο ήλιος δύσει για όσους θα ήθελαν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. 

kastro.jpg

Χώρα, Φολέγανδρος

Με την χαρακτηριστική ονομασία Χώρα που κάθε Κυκλαδίτικο νησί δίνει στην πρωτεύουσά του, η επιλογή του πιο όμορφου προορισμού, φέρει έναν ευχάριστο βαθμό δυσκολίας.

Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση βασισμένη στα γούστα αλλά και τις τυχόν παλαιότερες εμπειρίες του καθενός. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Χώρα στην Φολέγανδρο θεωρείται η πιο γραφική διαδρομή στο Αιγαίο.

Η  Χώρα συνδυάζει  την γοητεία ενός χωριού όπου τα σπίτια είναι κολλημένα το ένα με το άλλο, πράγμα που λειτούργησε προστατευτικά στο παρελθόν από την εισβολή πειρατών.  Και αν και στριμωγμένα, υπάρχει αρκετός χώρος  με πλατείες που σφύζουν από ζωή.   

Απείρανθος, Νάξος. 

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο καταπράσινο νησί των Κυκλάδων, με μια οροσειρά που ξεπερνά τα χίλια μέτρα.

Σε έκταση που ισούται με αυτή της νησιωτικής χώρας Μπαρμπάντος, η Νάξος αποτελείται από αρκετά ορεινά χωριά — ακούγεται αντιφατικό — αλλά η Απείρανθος, χτισμένη στις υπώρειες του όρους  Φανάρι, φαντάζει  ως κόσμημα. Στους γεμάτο στροφές δρόμους της  τα ψηλά πλινθόκτιστα σπιτάκια, οι στρωμένοι με μαρμαρόπλακες δρόμοι και η εντυπωσιακή θέα του νησιού, κάνουν τον επισκέπτη να χάνει για λίγο την θέα της θάλασσας. 

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό που με καμάρι η Απείρανθος διεκδικεί είναι τα περίπου πέντε γραφικά μουσεία: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Γεωλογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών και το Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου. Κάποια απ αυτά (βέβαια) δεν είναι μεγαλύτερα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

sifnos.jpg

Κάστρο, Σίφνος

Δεν συναντά κανείς καθημερινά παρτέρια από εγκαταλελειμμένες  ρωμαϊκές σαρκοφάγους της Ελληνιστικής περιόδου. Τουλάχιστον όμως, τρεις διακοσμούν τα δρομάκια στο Κάστρο της Σίφνου. Αυτή όμως,  είναι  μία από τις πολλές  χτυπητές λεπτομέρειες που σχετίζονται με το όμορφο σκηνικό του χωριού που βρίσκεται στην  κορυφή του γκρεμού στο όμορφο νησί της Σίφνου.

Όπως και πολλά άλλα νησιά, έτσι και η Σίφνος αποτελούσε τόπο τακτικών επιδρομών από πειρατές. Ωστόσο,  το σχήμα του Κάστρου, που πήρε το όνομά του από το κάστρο που κάποτε βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία, λειτούργησε ως δυνατή προστασία και άμυνα.

Η ανατολική πλευρά του χωριού, οχυρωμένη από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, συνορεύει με έναν απότομο, αδιάβλητο λόφο. Τα πλέον απόκεντρα σπίτια στο νησί είναι χτισμένα δίπλα το ένα με το άλλο, πράγμα που σχηματίζει οδόφραγμα τόσο καλό όσο είναι το προστατευτικό τείχος ενός κάστρου. Αν και η διάταξη ομοίων κτιρίων είναι κοινό σημείο αναφοράς σε όλο το Αιγαίο, πουθενά δεν έχει διασωθεί αυτή η διαρρύθμιση τόσο καλαίσθητα όσο στο νησί της Σίφνου» 

Η πλήρη λίστα του CNN Travel περιλαμβάνει τα εξής χωριά σε όλη την Ελλάδα:

Στεμνίτσα, Αρκαδία

Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

Αρναία, Χαλκιδική

Άνω Σύρος, Κυκλάδες

Πυργί, Χίος

Οία, Σαντορίνη

Λιτόχωρο, Πιερία

Λίνδος, Ρόδος

Χώρα, Φολέγανδρος

Άσσος, Κεφαλλονιά

Απείραθος, Νάξος

Πάπιγκο, Πίνδος

Καλαρρύτες, Ιωάννινα

Γύθειο, Λακωνία

Καταστάρι, Ζάκυνθος

Κάστρο, Σίφνος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!