Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Δάκρυσε η ομογένεια της Άνδρου στην Αμερική για το Φραγκάκι

Δελτίο τύπου για την καταστροφή των λιθόκτιστων στην περιοχή Φραγκάκι Άνδρου

Δάκρυσε η ομογένεια της Άνδρου στην Αμερική, πληροφορούμενη από το διαδίκτυο για τη τεράστια οικολογική και πολιτιστική καταστροφή που καταγράφεται βήμα -βήμα και μέρα με τη μέρα στο τόπο της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο), κάνουν το γύρω του διαδικτύου και μας ποτίζουν με πίκρα και απόγνωση. Μπορεί να ζούμε σε μακρινούς τόπους, αλλά δεν είμαστε απομακρυσμένοι από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, είμαστε πάντα κοντά της, και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με οποίον τρόπο μπορούμε, υλικό και μη.


Η Άνδρος μας είναι χτισμένη με το μόχθο και το πείσμα των παππούδων και των προ παππούδων μας, που την σμίλεψαν και έγιναν ένα με αυτήν, φίλιωσαν μαζί με τον τόπο τους, τον ημέρεψαν, τον στόλισαν, τον έκαναν ξεχωριστό, τον παρέδωσαν μνημείο στις επόμενες γενιές και εκείνος τους αντάμειψε, τους τάισε, τους ανέθρεψε τα παιδιά τους.
Παιδιά αυτών των ανθρώπων είμαστε και εμείς που το ανήσυχο πνεύμα που καλλιέργησε η σκληρή πέτρα του τόπου αυτού και η ματιά της στο πέλαγος, μας οδήγησε στην άλλη άκρη της γης ως μετανάστες, ή ως ναυτικούς.


Βαρύ το πένθος για το τόπο μας, για τις νομοθετικά προστατευόμενες περιοχές, που «βιάζονται» στη κυριολεξία και ισοπεδώνονται από βαριά σκαπτικά μηχανήματα. Τεράστιοι δρόμοι διανοίγονται, δεκάδες στρέμματα εκχερσώνονται, αλλά και αρχαία λιθόκτιστα μονοπάτια καταστρέφονται, μοναδικής και ανεπανάληπτης τεχνοτροπίας ξερολιθιές ισοπεδώνονται, και ένα από τα τελευταία αξιόλογα κυκλαδικά τοπία πληγώνεται βάναυσα.
Οι προγονοί μας δούλεψαν σκληρά για να κουβαλήσουν τις πέτρες στις πλάτες τους και να τις στήσουν με τα χέρια τους, δημιουργώντας τις μοναδικές και ανεπανάληπτες ξερολιθιές, τα στίματα, τις στενές, τα ντουβάρια. Το υπέροχο αυτό αρχέγονο κυκλαδίτικο τοπίο που μας κληροδότησαν… και που εμείς δεν θα το κληροδοτήσουμε πλέον περαιτέρω… Ή θα το κληροδοτήσουμε κατεστραμμένο και παραμορφωμένο;


Θέλουμε με το παρόν να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες και συμμετέχοντες στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και τον απανταχού Ανδρίων ενάντια στην «εκπόρνευση» των μνημείων μας, του περιβάλλοντος και της φυσικής ταυτότητας του νησιού μας και αναμένουμε οι ιθύνοντες να προβούν στην προστασία της ταυτότητας Άνδρου.

Άνδρος είμαστε όλοι εμείς που τη αγαπάμε…

Με εκτίμηση το Δ.Σ του Συλλόγου Ανδρίων Αμερικής


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!