Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Δελτίο Τύπου Επάρχου κ. Δημήτρη Λοτσάρη για την Συνάντηση Παραγωγών τοπικών προϊόντων & του επιχειρηματικού κόσμου της Άνδρου

DSC_0852

Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν στη συνάντηση παραγωγών τοπικών προϊόντων και επιχειρηματιών της Άνδρου στο κτήριο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Βακόνι.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σταδιακά και οι παραγωγοί άπλωσαν τα προϊόντα τους σε πάγκους προκειμένου να δοκιμαστούν από τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν τα τυροκομεία Κορθίου Λούβαρη και Ασούτη, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Άνδρου και οι μελισσοκόμοι Κατερίνα Τριδήμα, Γιαννούλης Πέτσας και Ρόμπος Κώστας, οι παραγωγοί μανιταριών Σπύρος και Γιαννούλης Μακρίνας, ο οινοπαραγωγός Δημήτρης Μάστορης, οι κρεοπώλες-μεταποιητές κρέατος Κώστας και Σταύρος Τριδήμας, ο κρεοπώλης-μεταποιητής Γιώργος Ζαγοραίος, ελαιοπαραγωγοί και οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ.

DSC_0857

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν αρκετοί ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιάτορες, έμποροι παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, κ.κ. Αντιδήμαρχος Υδρούσας Μαρία Μαμάη, Αντιδήμαρχοι Χώρας κ.κ. Δημήτρης Λάσκαρης και Διαμαντής Θεοδωράκης, δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Βολίκα, Πανταζή Ειρήνη  & Αθανασίου Φρατζέσκος , ο σύμβουλος του Δημάρχου Ματθαίος Μανσόλας και συμμετέχοντες στην προσπάθεια Andros Routes.

DSC_0856

Η συνάντηση ξεκίνησε με κεράσματα και συζήτηση και συνεχίστηκε με σύντομη τοποθέτηση του Έπαρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη για την ανάγκη σύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και την παρότρυνση ο επιχειρηματικός κόσμος της Άνδρου να «αγκαλιάσει» τα Ανδριώτικα προϊόντα. Έγινε αναφορά στις δυσκολίες και τονίστηκε ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε ξεκινήματος δίνοντας ταυτόχρονα παραδείγματα εξεύρεσης λύσεων.

DSC_0845

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου που διαβάστηκε από τον Αντιδήμαρχο κύριο Διαμαντή Θεοδωράκη. Ακολούθησε παρουσίαση της πιστοποίησης του σήματος Aegean Cuisine από τον εστιάτορα Κορθίου Δημήτρη Γιγίνη στα πλαίσια της οποίας διαβάστηκε το μανιφέστο Κυκλαδίτικης κουζίνας όπως συντάχθηκε ένα χρόνο πριν από τους Ηλία Μαμαλάκη και Δημήτρη Ρουσσουνέλο, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των ιδιοκτητών του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ, κ.κ. Βουτσινά, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού καθώς και παρουσίαση των νέων προϊόντων του εργοστασίου (γυάλινο μπουκάλι). Εν συνεχεία ο κάθε παραγωγός πήρε το λόγο και παρουσίασε την ιστορία και τα προϊόντα του.

DSC_0844

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον σύμβουλο του Δημάρχου Ματθαίο Μανσόλα, τον γεωπόνο της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου Γιώργος Φιλιππίδης και από εκπρόσωπο της προσπάθειας Andros Routes.

Η συνάντηση έκλεισε με δοκιμές τοπικών προϊόντων και τη διατύπωση των εξής συμπερασμάτων:

 • η ανάγκη γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των Ανδριωτών παραγωγών και επιχειρηματιών
 • η ανάγκη για προώθηση τους σε πολλαπλά επίπεδα :
  • οι ξενοδόχοι και εστιάτορες να ενσωματώσουν στα μενού τους την ικανοποιητική ποικιλία τοπικών προϊόντων τυριών, αλλαντικών, προϊόντων νερού και κρέατος, αλλά και να τα προτείνουν την αγορά τους στους επισκέπτες τους
  • οι έμποροι να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα στους συνεργάτες και τα καταστήματα τους
  • οι κάτοικοι μόνιμοι και εποχικοί να διαμορφώσουν τοπική συνείδηση στην κατανάλωση προϊόντων διατροφής
 • η ανάγκη επιδίωξης ποιότητας σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα και ειλικρινών και τίμιων συνεργασιών μεταξύ παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών

DSC_0842

Το μεγάλο κέρδος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή επαφών μεταξύ επιχειρηματιών και τοπικών παραγωγών. Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων συμφώνησε για την αναγκαιότητα επανάληψης τέτοιων γόνιμων συναντήσεων.

Η οργανωτική υποστήριξη έγινε από  τους Νίκο Σπυριδάκη και Λευτέρη Βαρούτη.Η κινηματογραφική κάλυψη έγινε από τον κ. Βαγγέλη Λοικίσσα και η φωτογραφική  από τον κ. Κώστα Σαρρή .

Ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία τους, τους παραγωγούς για τα πεντανόστιμα προϊόντα τους και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη φιλοξενία.

Ο  Έπαρχος Άνδρου

Λοτσάρης Δημήτρης

DSC_0836 DSC_0830 DSC_0829 (1)  DSC_0824 DSC_0811 DSC_0802 DSC_0799 DSC_0794 DSC_0783 DSC_0757 DSC_0755

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. ΠΑΝΟΣ

  ΦΙΑΣΚΟ!
  ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ.

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!