Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών του Πάσχα

pasxaarxiko

Εν αναμονή του Πάσχα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει τους καταναλωτές της περιφέρειας μας ότι λόγω των μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων ζωικής προέλευσης που θα καταναλωθούν τις ημέρες των εορτών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά και στη διαχείριση των τροφίμων.

Τα σφάγια αμνών και εριφίων πρέπει να φέρουν τις σημάνσεις καταλληλότητας (σφραγίδες της χώρας προέλευσης, του σφαγείου καθώς και του είδους του ζώου) και να είναι καθαρά δίχως οσμές.

Τα σφάγια τρίτων χωρών (π.χ. από την Π.Γ.Δ.Μ. – FYROM) φέρουν καφέ σφραγίδες ενώ αυτά της Ε.Ε. κυανοπράσινες.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια άνευ σημάνσεων καταλληλότητας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ και είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία διότι δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο. Τα σφάγια αυτά σφάζονται σε μη εγκεκριμένους χώρους δίχως να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Παρόλο που τα σφάγια αυτά διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή ουσιαστικά είναι ακριβότερα, διότι δεν έχουν υποστεί ψύξη και ωρίμανση που μειώνουν το βάρος του τελικού προϊόντος.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πρέπει επί της συσκευασίας να έχουν την ωοειδή σήμανση με τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής τους. Στον κωδικό αναγράφονται τα αρχικά της χώρας παραγωγής (π.χ. FR για Γαλλικά, GR ή EL  για Ελληνικά, κ.α.).

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα (ζωικά έντερα, πατσάδες, μπόλιες κ.λπ) μπορούν να διατίθενται για λιανική πώληση, είτε στην αρχική τους κατάσταση (κατεψυγμένα) είτε ως αποψυγμένα με την προϋπόθεση να αναγράφεται εμφανώς στο σημείο πώλησης ότι πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα που έχουν αποψυχθεί. Τα αποψυγμένα αυτά προϊόντα δε θα πρέπει να επανακαταψύχονται.

Τα αυγά φέρουν στη συσκευασία κωδικό ωοσκοπικού κέντρου – κέντρου συσκευασίας και κάθε ένα αυγό έχει σφραγιστεί με τον κωδικό της εκτροφής που έχει την μορφή Αριθμός μεθόδου εκτροφής(1,2 ή 3), EL(για τα ελληνικά) 81 (Δωδ/σα, κάθε νομός έχει άλλο κωδικό) 00xx (αύξων αριθμός εκτροφής).. π.χ, 1 EL8100006, 2 NL 4500009

Η  Διεύθυνση Κτηνιατρικής με τις συναρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε ελέγχους της αγοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων στο Πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών.

Ο

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 
ΗΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!