Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Διεκδικώντας τη σύνδεση των μέσων ενημέρωσης με τον πολιτισμό στη σύγχρονη Ελλάδα: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο

image1

Η διασύνδεση των μέσων ενημέρωσης με τον ελληνικό πολιτισμό δεν είναι ουτοπία. Η συγκρότηση μιας σταθερής σχέσης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ΜΜΕ και την κουλτούρα, την ακαδημαϊκή σκέψη και την επιστήμη είναι εφικτή και μπορεί να υπηρετηθεί κυρίως από τους νέους ανθρώπους που εννοούν να αμφισβητούν τις επιφανειακά αγαθές δομές και τις δεδομένες «παρακαταθήκες». Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την εξαιρετική επιτυχία την οποία είχε το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε στην Άνδρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Παρά το γεγονός ότι η διεξαγωγή του προγράμματος συνέπεσε με την τραπεζική αργία, εν τούτοις δεν υπήρξε ακυρώσεις ούτε αναβολές σε όλα όσα είχαν προγραμματιστεί. Το πρόγραμμα το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στην Άνδρο. Το παρακολούθησαν 45 φοιτητές και διδάκτορες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και ερευνητές και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία, ανάμεσά τους και ο πολύ γνωστός συγγραφέας και τ. Πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κ. JimPotts.

Ειδική αναφορά στο πρόγραμμα έγινε σε πολλά ελληνικά και ξένα sitesκαι blogs, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα. Ωςπροσκεκλημένοι ομιλητές του προγράμματος συμμετείχαν Καθηγητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.Επικεφαλής της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γιώργος Καψάλης και Ακαδημαϊκή  Υπεύθυνη η Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Ο κ. Καψάλης μαζί με την Επίκ. Καθηγήτρια κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, και τους σπουδαστές επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Άνδρου όπου και επέδωσε το μετάλλιο του Πανεπιστημίου στον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Σουσούδη.

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΘΕΡΙΝΟ

Ο Πρύτανης ευχαρίστησε επίσης θερμά την Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Θερινού Πανεπιστημίου στην Άνδρο κ. Νικολέττα ΤσιτσανούδηΜαλλίδη, τονίζοντας ότι αυτές οι δράσεις απαιτούν θυσίες, χρόνο και πολλές δυνάμεις για να έχουν άριστα αποτελέσματα και όλες αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιήθηκαν με το παραπάνω στην περίπτωση του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού προγράμματος. Αναφέρθηκε στην άριστη μεταξύ τους συνεργασία και συνεχάρη την υπεύθυνη του προγράμματος.Ο Δήμαρχος της Άνδρου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρύτανη και την ακαδημαϊκή Υπεύθυνη και εξέφρασε την επιθυμία του να επαναληφθεί η σημαντική αυτή πρωτοβουλία και δράση και την επόμενη χρονιά. Από την πλευρά της η κ. Τσιτσανούδη εξέφρασε τις ευχαριστίες της, και ως μέλος της Διοίκησης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, για την εξαιρετική συμπαράσταση την οποία έτυχε η πρωτοβουλία αυτή και την στήριξη την οποία προσέφερε προσωπικά ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και μια σειρά πολύ σημαντικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν την έδρα τους στην Ήπειρο και τις Κυκλάδες. Δέσμευση όλων η συνέχιση της δράσης και την επόμενη χρονιά.

ΘΕΡΙΝΟ 1

Το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αναλυτικές Πληροφορίες

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του θερινού σχολείου περιλάμβανε εισηγήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γ. Καψάλη, της κ. Σ. Τσαουσίδου,  Διεθνούς Αντιπροέδρου Ένωσης Ευρ. Δημοσιογράφων, της κ. Τζ. Καλογήρου, Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, της κ. Α. Παναγιωτάκου, Αν. Γενικής Διευθύντριας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μελών της Συντακτικής Ομάδας του Λεξικού Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας  Εμμανουήλ Κριαρά καιτης κ. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλους Δ.Σ. Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.Η κ. Τσιτσανούδη ανέπτυξε το θέμα των γλωσσικών αναπαραστάσεων της οικονομικής κρίσης στα σύγχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μίλησαν επίσης ο κ. Γ. Μαμάης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», υπ. Εκδόσεων Gutenberg, η κ. Γ. Λαδογιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Δ. Κονάρης, γραμματέας Συλλόγου «Οι Φίλοι της Καϊρείου Βιβλιοθήκης», ο αρχιτέκτονας κ. Ν. Βασιλόπουλος, ο συγγραφέας κ. Δ. Μπασαντής.

Σημαντική ήταν η παρουσία και εισήγηση του κ. Ιωάννη Πετρόπουλου,  Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και του εκδότη και Κοσμήτορα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, κ. Γ. Δαρδανού.  Ο κ. Δαρδανός δεξιώθηκε μάλιστα όλο το πρόγραμμα στην οικία του στον Άγιο Πέτρο, ενώ ο Καθηγητής Πετρόπουλος διάβασε αρχαία ελληνικά στους σπουδαστές με αρχαιοελληνική προφορά και ανέπτυξε το θέμα της δημοσιογραφίας στην αρχαιότητα, ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο ζήτημα.

image3

Το πρόγραμμα των εκδρομών και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιελάμβανε επίσκεψη και γεύμα στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Αποικίων του Καπετάν Λευτέρη Πολέμη, περιήγηση στο Κάτω Κάστρο, ξενάγηση στον Πύργο του Αγίου Πέτρου και δείπνο στο σπίτι του Γ. Δαρδανού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αναφορές στα βότανα του νησιού και δείπνο στην οικία Κουτσιανά, γνωριμία με την ανδριώτικη κουζίνα κ.λπ. Οι σπουδαστές παρακολούθησαν σε θερινό σινεμά την ταινία «Μικρά Αγγλία» και το πρωί της επόμενης ημέρας συζήτησαν με τον σκηνοθέτη κ. Παντελή Βούλγαρη που επισκέφθηκε το πρόγραμμα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Παναχράντου – Αγίου Παντελεήμονος στο όρος Γερακώνες.

Ευγενείς χορηγοί της δράσης ήταν οι εκδόσεις Gutenberg, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η MediterraΟινοποιητική του ομίλου Κοντομηνά, η APIVITA της οικογένειας Κουτσιανά, η εταιρεία ProductionHouse, ο Ιατρικός Κύκλος Άνδρου, καθώς και οι Vikos, Paradise, Stogias, Σ. Καππέ και το restaurant «Η παρέα» στην Άνδρο.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!