Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Διεθνής πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τα προβλήματα στη ναυτιλία λόγω κοροναϊού

Προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, προβλήματα τα οποία σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη θεώρηση πιστοποιητικών για τα πλοία.

Εκτός από τις επιπτώσεις που προκαλεί στη ναυτιλιακή αγορά το γεγονός ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Κίνας βρίσκεται σε «καραντίνα» προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, δημιουργούνται και «απόνερα» σχετικά με τις επιθεωρήσεις που έχουν προγραμματίσει μεταξύ άλλων και ελληνόκτητα πλοία σε λιμάνια της Κίνας ή της νοτιοανατολικής Ασίας, και που με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μέσα στα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα.

Επιστολές της ΕΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει αποστείλει σειρά επιστολών προς τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τους υπουργούς Ναυτιλίας της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των Bahamas και των Marshall Islands, στις οποίες αναφέρει: «Η ενδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμένες της Κίνας ή χωρών της Ν.Α. Ασίας, που γειτνιάζουν με αυτήν. Μεταξύ των ανωτέρω περιπτώσεων, συγκαταλέγονται και φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς, οι οποίες συνήθως προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους».

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να παρέχεται η σχετική ευχέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία, να αντιμετωπίσει με ευρύ πνεύμα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων. Επίσης, ζητά να συμπεριληφθεί στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και η αδυναμία ή δυσκολία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και οι συνεπαγόμενες εκ των λόγων τούτων καθυστερήσεις.

Επίσης η ΕΕΕ με ανάλογη επιστολή της ζητά τα ίδια από τους νηογνώμονες.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!