Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου

«Η πίεση της αντιπολίτευσης έφερε θετικά αποτελέσματα, παρόλο τον ένα χρόνο αδράνειας της κυβέρνησης»

Έστω και αργά, η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε τη λανθασμένη επιλογή της να «εξαφανίσει» από το χάρτη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σύρου, το οποίο ιδρύθηκε με Απόφαση Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την 07η/06/2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Παιδείας της ΝΔ, με τις πολιτικές αποφάσεις της για την περιβαλλοντική εκπαίδευση από την ανάληψη των καθηκόντων της (Ν. 4623/19, Αύγουστος 2019, κ.α.), καθώς και την αδράνεια της ως προς την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για τη στελέχωσή του, άφησε ανενεργό και επί της ουσίας «στον αέρα» το ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της Υπουργού ήταν η μη λειτουργία του ΚΠΕ για ένα ολόκληρο σχολικό έτος! Πρόσφατα, επίσης, το εξαίρεσε και από οποιαδήποτε χρηματοδότηση, εντάσσοντας όμως άλλα νεο-ιδρυθέντα σε άλλες περιοχές!

Αυτές τις ημέρες, συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και οδεύει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Στο άρθρο 15, παρ.4, συμπεριελήφθη η απαραίτητη για τη λειτουργία του νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή η μετονομασία του Κέντρου Αειφορίας σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης!

Αναμφίβολα, σε αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλαν θετικά οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, αναπάντητες εκ μέρους της Υπουργού εδώ και πλέον 7 μήνες.

  1. 16/12/2019: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=b8cb3b86-f9c1-4f80-ac71-ab2600ebe43a
  2. 14/07/20202:  https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=31c36c9c-1ef3-412d-be68-abf800eb59dd

Σε πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα, αφέθηκαν αιχμές ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν μερίμνησε για τη λειτουργία του ΚΠΕ, ότι  δήθεν ο πρώην Υπουργός είχε ταχθεί «θετικά σε προφορικό επίπεδο», (ο ίδιος Υπουργός που είχε υπογράψει ήδη την ίδρυση του!!), ότι ασκούνταν πιέσεις εκ μέρους των τοπικών παραγόντων, όταν επί της ουσίας όλοι τηρούσαν σιγή ιχθύος, μην τυχόν δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση…

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα παρακολουθούμε το θέμα, αναμένοντας μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου άμεσα :

  1. Να εκδοθεί η σχετική Υ.Α., η οποία θα προβλέπει την εκκίνηση των σχετικών υπηρεσιακών διαδικασιών έτσι ώστε το Κ.Π.Ε. Σύρου- Ερμούπολης να προετοιμάζει τη λειτουργία του αμέσως με την έναρξη του σχ. έτους 2020- 2021.
  2. Να τροποποιηθεί η Πράξη χρηματοδότησης που εκδόθηκε πρόσφατα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη χρηματοδότηση των ΚΠΕ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα προς όφελος της μαθητικής κοινότητας και των νησιών μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις Κυκλάδες με όρους νησιωτικότητας, είναι αδήριτη ανάγκη για το μέλλον των νησιών, στα οποία ασκούνται σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις (χωροταξία, βιοποικιλότητα, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής, κ.α.). Επαναλαμβάνουμε την πεποίθηση μας ότι η σημασία της αφορά σε όλες τις διαστάσεις -κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική- της κυκλαδίτικης κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η προώθηση Γεωπάρκων στις Κυκλάδες, οι περιοχές NATURA 2000, η πολιτιστική κληρονομιά της ξερολιθιάς, κ.α. αποτελούν εξαιρετικό πεδίο μάθησης για τα νέα παιδιά και οφείλουν να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!