Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου της γυναίκας στη Φολέγανδρο

syrmalenios-syriza-708

Τις μέρες αυτές, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Φολεγάνδρου, περισσεύει η υποκρισία και ο μικροπολιτικός λαϊκισμός όλου του νεοδημοκρατικοπασοκικού κατεστημένου των Κυκλάδων, και όχι μόνο.

Βγήκαν στα μπαλκόνια ως αμέτοχοι της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας σταδιακά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα νησιά. Κατάρρευση που πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας από το 2010 έως και το 2014, τότε που οι κυβερνήσεις τους αποφάσισαν ότι δεν μας πειράζουν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, δεν μας πειράζουν οι καθαρίστριες και η φύλαξη των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας να εξυπηρετούνται από εργολάβους και να στοιχίζουν πολλαπλάσια στο ελληνικό δημόσιο, δεν μας πειράζει η συνεχής μείωση των δημόσιων δομών υγείας αφού έχουμε τις ιδιωτικές (όπου έχουμε), δεν μας πειράζουν τα σκουριασμένα ασθενοφόρα και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, δεν μας πειράζει η ενοποίηση των νησιωτικών νοσοκομείων, δεν μας πειράζει η μείωση κατά 50% περίπου των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, δεν μας πειράζει η έλλειψη αγροτικών γιατρών στα χωριά, δεν μας πειράζει η διακομιδή και το δυσβάστακτο κόστος των περιστατικών με ψαροκάικα, δεν μας πειράζει…….

Αυτή την κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση μας στις αρχές του 2015 και σήμερα μετρά σημαντικά βήματα μπροστά, όσο και αν εκμεταλλεύεστε ένα άτυχο περιστατικό για το οποίο φυσικά υπάρχουν και ευθύνες.

Σας προκαλώ δύο χρόνια μετά από το χάλι που παραλάβαμε στα νησιά, πάρτε νησί-νησί και συγκρίνετε την κατάσταση όλων των δημόσιων δομών στις Κυκλάδες μία προς μία. Κάντε σύγκριση ιατρικού και λοιπού προσωπικού, κάντε σύγκριση πληρότητας οργανικών θέσεων, κάντε σύγκριση των προϋπολογισμών, των εξοπλισμών, των ασθενοφόρων, των περιστατικών που σώθηκαν από τις αεροδιακομιδές και από τη βάση της Σύρου αλλά και από τα άλλα πτητικά μέσα της αεροπορίας, του στρατού, της πυροσβεστικής που έχουν τεθεί στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ υπό ενιαίο κέντρο, κάντε σύγκριση των κινήτρων που δόθηκαν αυτά τα δύο χρόνια (400 ευρώ για τους αγροτικούς γιατρούς στις άγονες περιοχές που περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση των νησιών, 450 ευρώ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, δυνατότητα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους ΟΤΑ, αυξημένη μοριοδότηση τόσο στους αγροτικούς όσο και στους μόνιμους γιατρούς, δυνατότητα κάλυψης θέσεων από στρατιωτικούς γιατρούς κλπ) με αυτά που προϋπήρχαν.

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ότι η κατάσταση είναι ιδανική. Υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν σε αρκετά νησιά, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τόσο ως προς τη στελέχωση, όσο και στα άλλα ζητήματα. Όμως σας προκαλώ και πάλι:Μιλήστε μας για την κατάσταση των νοσοκομείων της Σύρου τότε και τώρα, της Νάξου τότε και τώρα, της Σαντορίνης που το είχατε κλειστό και έτοιμο προς ιδιωτικοποίηση (γι΄ αυτό και το πολεμάτε μέσω των οργάνων σας τύπου ΠΟΕΔΗΝ και λοιπών άσχετων κονδυλοφόρων και πολιτικολογούντων). Μιλήστε μας για το πόσες και πού κάνατε προσλήψεις και μάλιστα μόνιμων γιατρών, έστω και αν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία τις καθυστερούν, μιλήστε μας για τις ρουσφετολογικές μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ, που εμφανίζονταν να υπηρετούν στα νησιά και βρίσκονταν κάπου στην Αττική ή κάπου αλλού, μιλήστε μας για τη βάση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο που ήταν αίτημα δεκαετιών όλου του ιατρικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών, μιλήστε μας για το κόστος που πλήρωνε το δημόσιο για διακομιδές των πλωτών σκαφών που ήταν πολλαπλάσιες λόγω της έλλειψης του ελικοπτέρου. Βεβαίως, έχουν εντοπιστεί ζητήματα όπως το μέγεθος κάποιων ελικοδρομίων και η αδυναμία προσγείωσης τη νύχτα, αλλά και αυτά βαίνουν με κάποιο τρόπο προς επίλυση, όπως βεβαίως σε λίγους μήνες θα έχουμε στη διάθεση του δημόσιου συστήματος και δημόσια πλωτά μέσα, ένα εκ των οποίων θα διατεθεί σε πρώτη φάση στις Κυκλάδες.

Μιλήστε λοιπόν αν έχετε κάτι να πείτε, σας προκαλώ!!!

Υ.Γ. Όσο για τον παλιό συνάδελφο στη νομαρχία Δημήτρη Μπάιλα, μόνο λύπηση μου προκαλούν τα όσα ξεδιάντροπα λέει τελευταία. Δυστυχώς Δημήτρη έχεις καβαλήσει σε λάθος άλογο. Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να το κάνεις να καλπάσει…….

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!