Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Δήμος Αμοργού: Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με το από 16-09-2020 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ αναφορικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους, με ισχύ από το απόγευμα της Πέμπτης 17-09-2020 μέχρι και το Σάββατο 19-09-2020, κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι πολίτες καλούνται:

•Να ασφαλίζουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

•Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις.

•Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

•Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

•Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

•Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

•Να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

•Να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κάτω από δένδρα κ.λ.π.

•Να βεβαιωθούν τα φρεάτια έξω από το σπίτι δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

•Να αποφύγουν την εργασία σε υπόγειους χώρους.

•Να μην πλησιάζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

•Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών

Σας ενημέρωνουμε πως στην ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα.

http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011

Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. 

https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

Ενημέρωση για τα αλεξικέραυνα

Η προστασία της Αμοργού από φυσικές καταστροφές ενισχύεται σημαντικά καθώς γίνεται πράξη μία από τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής.

Με την υπ’ αριθ. 58978/14-9-2020 (ΑΔΑ:ΩΚΑ446ΜΤΛ6-ΒΒΕ) απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών, ικανοποιήθηκε το από 16-1-2020 αίτημα του Δήμου μας και εγκρίθηκε χρηματοδότηση ποσού 191.940,00 € από τις πιστώσεις της 2003ΣΕ05500005, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο μας για την προμήθεια και την πλήρη τοποθέτηση δεκατεσσάρων (14) συνολικά αλεξικέραυνων (κεφαλών εκπομπής πρώιμου οχετού) στις περιοχές Βρούτση, Χώρας, Καταπόλων και Λαγκάδας Αιγιάλης.

Όπως προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας θα τοποθετηθούν τρία (3) αλεξικέραυνα στο Βρούτση, πέντε (5) αλεξικέραυνα στα Κατάπολα (συμπεριλαμβανομένης και της θέσης «Καστελλόπετρα»), τρία (3) στην Χώρα και τρία (3) στην Λαγκάδα.

Μετά την αποδοχή της χρηματοδότησης ο Δήμος θα προχωρήσει στην δημοπράτηση και στην υλοποίηση του έργου με σκοπό την αντικεραυνική προστασία σε όλο το νησί.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στην εξασφάλιση της εν λόγω χρηματοδότησης. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ κυρία Κατερίνα Μονογυιού, η οποία βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα της Αμοργού και ενεργεί δυναμικά για την επίλυση τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΟΡΓΟΥ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!