Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: Η αποδόμηση μίας «φτιαχτής» ανάλυσης!

71182176_1151550371702372_591169692442296320_n

Γενικά αποφεύγω να μπαίνω σε διαδικασία σχολιασμού άρθρων «μεγάλων πολιτικών αναλυτών» και «έμπειρων αρθρογράφων» αλλά πραγματικά δεν μπορώ να παραβλέψω ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα σε τοπική ιστοσελίδα, όπου αναλύονται εντέχνως  τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, ειλικρινά άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως εγώ που παρευρισκόμουν στην αίθουσα επί πέντε -και όχι έξι ώρες- όπως ειπώθηκε, ήμουν τελικά σε άλλο πλανήτη, μήπως δεν ακούω καλά ή μήπως έχω χάσει παντελώς την όποια αντίληψη νομίζω ότι έχω! Με μία δεύτερη ανάγνωση απλά κατάλαβα πως κάποιοι έχουν πάρει εργολαβία να «ταΐζουν» τους πολίτες της Άνδρου με σανό, το προσπέρασα και αποφάσισα αντί για ρεπορτάζ συμβουλίου, να ασχοληθώ σήμερα με το πολιτικό – παραπολιτικό σκέλος και μόνο.

Να ξεκαθαρίσω για αρχή ότι το σημαντικότερο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, το έφερε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Λοτσάρης, εκτός ημερησίας διάταξης, αφορούσε τις ΑΠΕ και ήταν χωρισμένο σε τρία σκέλη. 

Πρώτον, μπήκε στο τραπέζι να γίνει επιτέλους χωροταξική μελέτη μόνο για τις ΑΠΕ.

Δεύτερον, προτάθηκε να ασκηθούν ένδικα μέσα από το Δήμο, για το συγκεκριμένο έργο των ανεμογεννητριών στη περιοχή Ξηροκάμπι Κορθίου.

Τρίτον, ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Σώματος, ώστε να συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί τόσο την πορεία των ένδικων μέσων που θα ασκηθούν όσο και την χωροταξική μελέτη που θέλει να βάλει μπρος η Δημοτική Αρχή, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και ρόλο ενημερωτικό προς τους πολίτες.

Αν και χαρακτηρίζω τον τρόπο  που εισήχθησαν τα τρία αυτά θέματα στο Συμβούλιο «ερασιτεχνικό», γιατί δεν υπήρξε η σχετική προετοιμασία και κατ” επέκταση ανάλυση για το πως θα προχωρήσουν όλα αυτά, ωστόσο δεν μπορώ να μην επαινέσω την πρωτοβουλία, για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή τα επόμενα χρόνια. Γιατί να είστε σίγουροι ότι οι εν δυνάμει επενδυτές ποντάρουν στο ότι η Άνδρος δεν είναι προετοιμασμένη να αντικρούσει την οποιαδήποτε πρόταση για εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, αφού δεν έχει στα χέρια της ένα σχέδιο. 

Συγχαρητήρια λοιπόν για τα γρήγορα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής και εννοείται πως αναμένουμε να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η πρόταση.

Η κατά τον μεγαλοδημοσιογράφο… «εκτός θέματος» Τασούλα – Καπόν Μαμάη

Όπως προανέφερα, χθες ευτυχώς είχα την τύχη να παρευρεθώ στην συνεδρίαση και να ακούσω με τα αυτιά μου όσα ειπώθηκαν. Δεν στηρίζομαι σε μεταφορά λεγομένων, ούτε σε ηχογραφημένες συζητήσεις. Ήμουν εκεί!

Η εμμονή κάποιων στο το πρόσωπο της κ.  Κάπόν – Μαμάη είναι πλέον γνωστή. Ακόμα και να μην είχε ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με τα αυτοδιοικητικά της Άνδρου, η «αγάπη» ορισμένων είναι τόσο μεγάλη που πάλι θα ήταν στο προσκήνιο στα ανώνυμα σχόλια. Επώνυμα  καταθέτω ότι στην πρώτη -ουσιαστική- μετά από χρόνια συνεδρίαση της, δεν ήταν η «πρωταθλήτρια εκτός θέματος», όπως χαρακτηρίσθηκε. Αν θεωρείται από κάποιους άστοχη και άτοπη η ερώτηση που έθεσε για το αν ο Δήμος προτίθεται να είναι στο πλευρό και άλλων κοινοτήτων με ένδικα μέσα σε περίπτωση που δούμε φαινόμενα αντίδρασης όπως στο ζήτημα του Κορθίου, τότε απλά λυπάμαι. Γιατί ουσιαστικά αυτό ζήτησε. Ο Καμπανός δεν αναφέρθηκε ποτέ, άσχετα αν μερικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Για τα υπόλοιπα θέματα που πήρε το λόγο, εστίασε σε ερωτήσεις, δεν τοποθετήθηκε! Αλίμονο μας, αν οι Σύμβουλοι δεν έχουν απορίες και απλά κάθονται στην καρέκλα τους, ως θεατές…

71301816_672759819878183_2725657280505708544_n

Οι σκαντζόχοιροι…

Μιας και έγινε μεγάλος ντόρος για τις τοποθετήσεις εκτός θέματος, μου έκανε  εντύπωση το ειδικό αφιέρωμα του «πολιτικού αναλυτή» στη συζήτηση περί… σκαντζόχοιρων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μια συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάλλας απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Καπάκη. Φυσικά αν κάποιος δεν έχει facebook, δεν είναι μέλος της ομάδας του συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας» στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ή απλά δεν έτυχε να δει τη συγκεκριμένη δημοσίευση, εννοείται πως θα αδυνατούσε να παρακολουθήσει τη συζήτηση των δύο ανδρών, όπως κι εγώ φυσικά!!! Ο κ. Καπάκης μάταια προσπάθησε να περιορίσει αυτήν την άσχετη συζήτηση, αφού φάνηκε ξεκάθαρα πως ο κ. Μπάλλας ήθελε να οδηγήσει την κουβέντα στα άκρα, καταλήγοντας πάλι στην τραγωδία που συνέβη στο «Μάτι». Δεν θα επεκταθώ στο συγκεκριμένο θέμα… δεν αφορά κανέναν μας. Θα πω μονάχα πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι καφενείο. Ανάλογες συζητήσεις μπορούν να ανοίγονται εκτός της αίθουσας. 

71643807_439005936962287_7008084251253932032_n

Ξανασυστηθήκαμε με τον κ. Σουσούδη

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής πλέον της μείζονος μειοψηφίας κ. Σουσούδης, εχθές μας συστήθηκε από την αρχή. Διαβασμένος, συνειδητοποιημένος για τον ρόλο που τον επέλεξαν οι πολίτες να τους εκπροσωπήσει, προσπάθησε να κρατήσει το επίπεδο και απέφυγε σε πολλές περιπτώσεις τις πάσες που του δίνονταν για προσωπικές αντιπαραθέσεις. Μάλιστα στο θέμα της συγκρότησης της επιτροπής για την παραλαβή του έργου στο Δημοτικό Στάδιο Χώρας,  αυτοπροτάθηκε και διεκδίκησε να τοποθετηθεί ο ίδιος. Ο «δικαστής» του νησιού στο κείμενό του μίλησε για επίδειξη δύναμης, επειδή η Δημοτική Αρχή δεν έχει την πλειοψηφία. Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική, ούτε να εντοπίσω που ακριβώς έκανε επίδειξη δύναμης. Πολύ απλά, είναι ξεκάθαρο πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει την πλειοψηφία!!! Και αν πραγματικά ήθελε η μειοψηφία να μπει σε τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να στηθεί απολύτως καμία επιτροπή και να περάσει κανένα θέμα.  Τα πράγματα είναι απλά…

Στο δια ταύτα ο κ. Σουσούδης, εξήγησε στο Σώμα πως επιθυμεί να παραδοθεί το έργο σωστά όπως ο ίδιος το είχε οραματιστεί. Έδωσε έτσι ένα στίγμα και τον λόγο που προτείνει τον εαυτό του και είναι σεβαστό. Η αντιπρόταση του Δημάρχου ήταν ο κ. Αδάμης, ο οποίος αρνήθηκε και τελικά υπερίσχυσε η πρόταση του κ. Σουσούδη και έτσι κατέληξε να μπει εκείνος στην επιτροπή. 

69163283_692954224447162_2687535206620987392_n

Τα «πυροτεχνήματα» του κ. Γιαννίση

Στα «πυροτεχνήματα» της βραδιάς ξεχωρίζω δύο που προήλθαν από τον ίδιο άνθρωπο και συγκεκριμένα τον κ. Γιαννίση. Το πρώτο απευθύνονταν στον κ. Καπάκη και τους σκατζόχοιρους που διαβάσατε παραπάνω, λίγοι κατάλαβαν τι εννοούσε αλλά το μηνυματάκι το έστειλε εκεί που ήθελε. Δεν θα επεκταθώ, δεν μας αφορά. Το δεύτερο ήταν στοχευμένο στην κα Μαμάη – Καπόν, όπου χωρίς να δώσει τις απαραίτητες ερμηνείες και σε συζήτηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Καπάκη, ανέφερε πως η αιτία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η κυρία ακριβώς δίπλα στον κ. Καπάκη, υποδεικνύοντας την Καπόν – Μαμάη!!! Ούτε κατά διάνοια να της απευθυνθεί! Παρ” ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις και του δόθηκε η πάσα να μιλήσει δημόσια, απάντηση εννοείται πως δεν πήραμε! Κοινώς σε δουλειά να βρισκόμαστε, εκτός θέματος πάντα!

71510699_602982350237126_6188603619298770944_n

Ποιος επιτέθηκε σε ποιον;

Κλείνοντας σήμερα, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα πολιτικά και παραπολιτικά από τη συνεδρίαση, θα σταθώ σε ένα συμβάν που με έκανε να αισθανθώ πάρα πολύ άβολα ως πολίτης και ως ακροατής.

Για να σας βάλω στο κλίμα, το κυρίαρχο ζήτημα που σέρνονταν ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα, ήταν οι ώρες, οι μέρες των συνεδριάσεων και οι εισηγήσεις. Η μειοψηφία ζητούσε να γίνονται αργότερα από τις 4 το μεσημέρι, να οριστεί μία συγκεκριμένη ημέρα του μήνα (πχ την πρώτη Δευτέρα) να υπάρχουν εισηγήσεις και να στέλνονται νωρίτερα για να υπάρχει χρόνος για μελέτη. Μάλιστα ο κ. Καπάκης ορθώς ζήτησε να συζητηθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για ολοκληρωθεί διαδικαστικά – τυπικά και να αποφασίσουν όλοι μαζί δημοκρατικά. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε γραπτή πρόταση και δεν δέχθηκε τη συζήτηση τη δεδομένη στιγμή, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας πρότεινε να γίνει είτε σε ξεχωριστή συνεδρίαση είτε να τεθεί ως θέμα ημερησίας στην επόμενη. Η άρνηση του Προέδρου επαναλήφθηκε με αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό, να έρχεται άσχετα από όλες τους συνδυασμούς ανάμεσα στα θέματα! Αν είχε συναινέσει ενδεχομένως να είχαν αποφύγει τα πίσω – μπρος και τις εκτός θέματος τοποθετήσεις!

Προς το τέλος της συνεδρίασης για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος εξηγούσε στο Σώμα ότι επιθυμεί να γίνονται τα Συμβούλια νωρίς ώστε να βρίσκονται στο χώρο οι υπάλληλοι, ορμώμενος από το γεγονός ότι μερικά λεπτά πριν το συμβούλιο χρειάστηκε τα φώτα υπηρεσιακού για τον ορισμό μίας επιτροπής. 

Σχολιάζοντας για μία ακόμα φορά, ότι σύσσωμη η μειοψηφία απουσίαζε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, επικαλέστηκε προσωπική συζήτηση που είχε με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τσαούση, ο οποίος (όπως ανέφερε ο κ. Λοτσάρης) του εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ώρα δεν το βολεύει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ζητώντας του αν είναι εφικτό να μετατεθεί τουλάχιστον μία ώρα αργότερα. Για τη συγκεκριμένη έκτακτη συνεδρίαση ο κ. Τσαούσης στην τηλεφωνική συζήτηση είχε αναφέρει στο Δήμαρχο ότι θα προσπαθήσει να είναι παρών (σσ αυτά ειπώθηκαν από το Δήμαρχο).

Μεσολάβησε τοποθέτηση του κ. Καπάκη και κατόπιν ο κ. Τσαούσης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, δικαίως αφού μόλις μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αναφερθεί το όνομά του! Ο Πρόεδρος ωστόσο αδικαιολόγητα, αψυχολόγητα (και το λέω αυτό γιατί ο κ. Τσαούσης δεν είχε ζητήσει το λόγο σε όλη τη συνεδρίαση και επιπλέον είχε δικαίωμα να απαντήσει επί προσωπικού) αρνήθηκε να του δώσει το λόγο. Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας, παροτρύνοντας τον κ. Μπάλλα να τον αφήσει να τοποθετηθεί.  Τελικά, μετά την παρέμβαση και του Δημάρχου, ο Πρόεδρος επέτρεψε στον κ. Τσαούση να μιλήσει! 

Φανερά ενοχλημένος ο κ. Τσαούσης από τη στάση του Προέδρου υποστήριξε πως ο κ. Μπάλλας μία ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, μία διασταλτικά, χαρακτηρίζοντας τη μεταχείριση του προς τον ίδιο, μεροληπτική. Επί προσωπικού, ξεκαθάρισε πως η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι διαβούλευσης και όχι μεταφοράς προσωπικών συζητήσεων ενώ αναφορικά με τη  συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο, επεσήμανε πως δεν ζήτησε καμία μεροληπτική μεταχείριση ούτε τον ορισμό συγκεκριμένης ώρας και ημέρας. Απλά μοιράστηκε το κόλλημα που έχει,  λόγω της εργασίας του, όταν τα συμβούλια ορίζονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαούσης καταλήγοντας τόνισε πως στα πλαίσια της προσωπικής αυτής συζήτησης, ο Δήμαρχος του ανέφερε πως επιθυμούσε να διεξαχθεί η συνεδρίαση στις 4 για να προλάβει το πλοίο στις 7 παρά τέταρτο.

Από την παραπάνω συζήτηση που από προσωπική μετατράπηκε σε δημόσια (κάτι που ο ίδιος ο Δήμαρχος προκάλεσε) αναρωτιέμαι εάν τελικά η ώρα του έκτακτου Συμβουλίου ορίστηκε  όντως για να βρίσκονται οι υπηρεσιακοί στο Δήμο, ή αν ο κ. Λοτσάρης απλά ήθελε να προλάβει το πλοίο για Αθήνα!

Όσο για τη στάση του Προέδρου, προσωπικά του δίνω άλλη μία ευκαιρία να μας αποδείξει πόσο ενωτικός είναι! Μπορεί σε αυτή τη φάση, μετά την πολύωρη συνεδρίαση να είχε κουραστεί και απλά να εξάντλησε την υπομονή  και όλη την αυστηρότητά του σε έναν άνθρωπο που έτυχε να ζητήσει το λόγο για πρώτη φορά! Θα δείξει! Μην ξεχνάμε ότι ένας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από τον ουσιαστικό ρόλο που είναι η ρύθμιση της συζήτησης, θα πρέπει να έχει και ρόλο εμπνευστή προς τους υπόλοιπους ειδικά στους νεοεκλεγέντες! Η ιστορία που θα γραφτεί τα επόμενα χρόνια, θα δείξει εάν δικαίως η Δημοτική Αρχή επέλεξε σωστά, έναν άνθρωπο που δεν τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής αφού αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των εκλογών, οι ψήφοι που πήρε στο σύνολο η παράταξη του, ήταν λιγότερες από εκείνες που πήραν ατομικά οι περισσότεροι σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί…

Έπεται συνέχεια επί της συνεδριάσεως… stay tuned.

Και μην ξεχνάτε… η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… υπομονή!

Αντριάνα Μπόθου 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!