Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: Με ψήφους 11-10 υπέρ της μελέτης για τον ΧΥΤΥ

Φωτο αρχείου

Έπειτα από πολύωρη συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου αποφάσισε με ψήφους 11-10 να γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΧΥΤΥ Άνδρου. Η γνωμοδότηση, μαζί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από κατοίκους και συλλόγους, θα προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ψήφου, τονίζοντας –μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Η σύνταξη αυτής της μελέτης ξεκίνησε το 2012 και έχουν προηγηθεί 4 ή 5 δημοτικά συμβούλια πριν το σημερινό. Σε προηγούμενα συμβούλια συζητήθηκαν οι θέσεις, τα κριτήρια, οι βαρύτητες κλπ.  Έγινε διαβούλευση για οικόπεδα από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έγινε εκ νέου διαβούλευση από εμάς τον Νοέμβριο, σε φορείς και σε πολίτες να εισηγηθούν  νέες θέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το θέμα από την αρχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα εγώ προσωπικά έχω παρευρεθεί σε δεκάδες συνελεύσεις, πάντα με σκοπό την επίλυση του θέματος, διασφαλίζοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή. 

Έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο, ότι θα λάβουμε υπόψη μας μόνο τα επίσημα επιστημονικά κριτήρια και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις των ιδιωτών και των συλλόγων επίσης μας έχουν γνωστοποιηθεί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσει για την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων.
Σαν δημοτική αρχή δεσμεύομαι ότι εφόσον εκδοθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, πέρα από τις γεωτρητικές έρευνες των μελετητών, θα αναλάβουμε την εκπόνηση ανεξάρτητης υδρογεωλογικής έρευνας σε συνεργασία με διακεκριμένο  Πανεπιστήμιο. Σαν δήμαρχος όμως και έχοντας την ευθύνη όλης της Άνδρου, δεν μπορώ να επιτρέψω την υιοθέτηση των πρακτικών του εκφοβισμού αγνοώντας τις επίσημες γνωμοδοτήσεις».

Εκ μέρους των κατοίκων και των Συλλόγων που αντιδρούν στη συνέχιση της διαδικασίας για χωροθέτηση, τοποθετήθηκε ο κ. Λεονάρδος Βλάμης, ενώ παρών ήταν ο μελετητής του έργου κ. Δαμιανός Μπούργκας, που απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Τη διαδικασία, που διεξήχθη μέσα σε ήρεμο κλίμα, παρακολούθησαν δεκάδες Ανδριώτισσες και Ανδριώτες, καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί είναι το κορυφαίο και απαιτεί άμεση λύση.

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

Διαδώστε!

3 Σχόλια

 1. Ι. Σταματακος

  Είναι τουλάχιστον λυπηρό εάν τελικά δημιουργηθεί νέα χωματερή στην Πλουσκα! Μόνο απο γεωγραφικής πλευράς να το δει κανείς αναρωτιέται πως θα φτάνουν τα σκουπιδιάρικο απο Χώρα, Κορθι! Ο δρόμος προς Γίδες δεν χωράει σχεδόν 2 αυτοκίνητα όταν διασταυρώνονται! Πέραν αυτού η καταστροφή ενός παρθένου τόπου είναι απαράδεκτη και ύποπτη!

  Reply
 2. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

  Κύριες κατά αρχήν να σας διευκρινίσω ότι δεν γράφω με τοπικιστικές παρωπίδες , δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο ούτε εμπλέκομαι με τον Δήμο Άνδρου σε κανενός είδους επαγγελματικές συναλλαγές ,δεν έχω γνώσεις τεχνικής και γεωλογικής φύσεως είμαι ένας απλός δημότης του πρώην δήμου Υδρουσας , παρευρισκόμουν στο Δημοτικό συμβούλιο στις 10/10/2015 και έχω να παρατηρήσω τα εξής .
  1.Οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μόλις ξεκίνησαν την ομιλία τους είπαν ότι , εάν υπάρχει ένδειξη η υπόνοια , για υδροφορία της περιοχής που θα μελετηθεί και είναι προτεινόμενη για ΧΥΤΥ σταματάμε την μελέτη αμέσως και πάμε στην επόμενη θέση , κάτι που δεν έγινε .
  2.Το έγγραφο του πρώην Δημάρχου Άνδρου κ. Γληνού Ιωάννη που συνοδεύει την μελέτη χωροθετησης ,και που αναφέρει ότι θα σφραγιστούν οι γεωτρήσεις Μπατσιου και θα δοθεί νερό στον οικισμό με άλλα μέσα ,δεν έχει αποσυρθεί από τον φάκελο παρόλο τις τρις δημόσιες δεσμεύσεις του τωρινού Δημάρχου κ. Σουσουδη , και σημειωτέων δεν υδρεύεται μόνο ο οικισμός του Μπατσιου αλλά και όλο το τόξο μέχρι και το Κυπρί .
  3.Για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ πρέπει όλοι οι πατριώτες μας να ανακυκλώνουμε το 65% των σκουπιδιών ,αυτό θα γίνει μια ημέρα ξαφνικά με μαγικά κόλπα !!! που είναι η ενημέρωση !!!!! στα σχολεία ,στους κατοίκους κλπ
  4.Η θέση πλουσκα από ότι κατάλαβα ως δια μαγείας είναι και κεντροβαρης ,ποιος μας ενημέρωσε για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο δημότης , αφού θα επιβαρυνθούμε και κόστος μεταφοράς σκουπιδιών διότι η έρευνα έχει δήξη ότι το 58% των σκουπιδιών παράγεται στον πρώην δήμο Άνδρου , 24% πρώην δήμο Υδρουσας και 18% πρώην δήμο Κορθιου , και κάτι ακόμη σπουδαίο θα αναζητηθεί επιπλέον και σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών .
  4.Ο μελετητής της εταιρείας ΕΠΤΑ του δήμου Άνδρου μας ενημέρωσε ότι υποχρεωτικά στον ΧΥΤΥ πρέπει να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση σε περίπτωση αστοχίας γενικά , και συμπληρώνω εγώ , σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής ,που θα έχουμε υπερχείλιση του γηπέδου ο εργαζόμενος της βάρδιας θα παρακολουθεί από το μόνιτορ την υπερχείλιση του? Η θα σταματάει την βροχόπτωση για να μην έχουμε οικολογική καταστροφή?
  5.Η θέση Προφήτης Ηλείας , το 2009 είχε πάρει όλες της έγκρισης από τις υπηρεσίες της περιφέρειας , δεν υπήρχε νερό? Τελικά με ομόφωνη απόφαση των τριών δήμων κόπηκε. Και σήμερα το ίδιο ισχύει και για την Πλουσκα που είναι η υποστήριξη των πατριωτών μας ?
  6.το νησί μας είναι ακατοίκητο σε ποσοστό 90% δεν νομίζω να μην υπάρχει μέρος για τον ΧΥΤΥ που έπρεπε να είχε γίνει εχθές .

  Reply
 3. ΜΠΑΤΣΙΩΤΗΣ

  Τα καταφέρατε κύριε να ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ τη διχόνοια του νησιού!
  —Από τους Δημοτικούς Συμβούλους από την Σταυροπέδα και μέσα, ούτε ένας δεν ψήφισε αρνητικά.
  —-Όλοι ήλθαν έτοιμοι με τα χαρτάκια τους, προετοιμασμένα πριν ακόμα ακούσουν.
  —-Αυτό σημαίνει ότι ήλθαν για να εκτελέσουν εντολές και όχι για το καλό του Τόπου.
  —-Αυτό σημαίνει ότι είχαν βάλει ωτασπίδες από το σπίτι τους.
  —-Αυτό τους ταυτοποιεί με εκείνους που λένε μακριά από το σπίτι μου και όπου νάναι.
  Αυτό εξηγεί τα σχόλια τύπου «..εγώ δεν κατάλαβα τι είπαν οι καθηγητές μπορεί να έχουν δίκιο (φυσικό να μην καταλάβουν εάν είχαν ωτασπίδες) και σχόλια τύπου «..ακούμε καθηγητές του Πανεπιστημίου που λένε Υπέρ και καθηγητές που λένε Κατά και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιός έχει δίκιο», (χωρίς να έχουν τη λογική και την κρίση να διαχωρίσουν αυτούς που επισκέφτηκαν τον τόπο, όπως ένας ιατρός- εξέτασαν, ψηλάφισαν και μέτρησαν τον ασθενή και γνωμάτευσαν, από αυτούς που εξ αποστάσεως έκαναν μια γενική γνωμάτευση…αναρωτιέμαι εάν είχαν δικό τους ασθενή, ποιανού γιατρού τη γνωμάτευση θα ακολουθούσαν;)
  Μετά έχουμε προκλητικές δηλώσεις αφού ψηφίσανε θετικά, «…κρατήστε μου θέση στο λεωφορείο του Εισαγγελέα».
  –Αυτό δεν αποτελεί καθαρά Τοπικισμό και αδιαφορία για την πραγματική λύση του προβλήματος;
  Δεν πειράζει, ευκαιρία ήταν για να μάθει η Άνδρος ποιοι λοιπόν είναι οι τοπικιστές.
  Στην παραπάνω κατηγορία προστίθενται φυσικά…αυτοί που φοβούνται!
  Στην παραπάνω κατηγορία προστίθενται και αυτοί…που δεν επιθυμούν να λυθεί το πρόβλημα!
  >>>Κανένα σχόλιο για τους Πιτροφιανούς, επειδή σέβομαι τον αγώνα τους. Και εγώ από τα μέρη τους κατάγομαι. Γι” αυτό αγωνιζόμαστε προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο ΛΑΘΟΣ.
  Αντίθετα, οι Υδρουσαίοι το 2009 με τον Προφήτη Ηλία, στήριξαν τους «από την Σταυροπέδα και μέσα». Ακόμα και σήμερα η στάση τους είναι «Να πάνε εκεί που δεν ενοχλείται ο άνθρωπος και τα Νερά». Αυτό γιατί δεν το ακούνε; Παρακαλώ να βγάλουν τις ωτασπίδες και είμαι βέβαιος ότι κερδισμένοι θα βγούνε .
  Σχετικά με την εσκεμμένη προσπάθειά σας να υποβαθμίσετε τους καθηγητές κύριε Μπασαντή, απ” όλους τους ανθρώπους θα το περίμενα αυτό εκτός από εσάς. Θυμάμαι κάποτε που κάποιος αμφισβήτησε την ιδιότητά σας και τον επαγγελματισμό σας και για 3 ημέρες γράφατε και ξαναγράφατε για να αποδείξετε ποιος είστε και την κατάρτισή σας.
  Μήπως φορούσατε και εσείς ωτασπίδες;
  Οι καθηγητές εκτός από την ολοκληρωτική αποδόμηση της τεχνικής έκθεσης του μελετητή, προσφέρθηκαν μάλιστα να βοηθήσουν τον τόπο.
  Όσοι διατείνονται ότι η Άνδρος «Ταλανίζεται» (αλήθεια βαρέθηκα να ακούω αυτό το ρήμα, άλλο ρήμα δεν διαθέτει το λεξιλόγιό τους;) με τα σκουπίδια και πραγματικά το εννοούσανε, τότε θα έπρεπε να τους ευχαριστήσουν τους καθηγητές για τη βοήθειά τους και ξέρετε…λόγω της μελέτης η Άνδρος απέκτησε τώρα και πρόσθετο και ενημερωμένο υλικό για τα νερά της και τα πετρώματά της και όλη αυτή η πληροφορία θα ενταχθεί στους κρατικούς χάρτες) και θα έπρεπε να δεχτούν την προσφορά τους και να είστε βέβαιοι το πολύχρονο θέμα των σκουπιδιών θα τελείωνε.
  Φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να τελειώσει το θέμα των σκουπιδιών.
  Φαίνεται υπάρχουν ΟΦΕΛΗ όσο γίνονται μελέτες…
  Οι Υπηρεσίες όπως πλέον γνωρίζουμε δεν είναι ΑΛΑΘΗΤΕΣ. Ο Κύριος Νόκας έσφαλε μία φορά που γνωρίζουμε εμείς με τον Προφήτη Ηλία στο παρελθόν.
  Εάν δεν πιστέψουμε τα Πανεπιστήμιά μας, τότε ποιους θα πιστέψουμε; Τι ιδιωτικές εταιρείες που πληρώνονται για το έργο;
  Τι είναι αυτό που έπειθε στο παρελθόν ότι η Ιδιωτική Εταιρεία …σώνει και καλά είχε δίκιο; Μετά τη σημερινή αντιπαράθεση τι λένε τώρα;
  Τέλος, ο κύριος Θωμάς. Ευτυχώς που δεν τρίτωσε την Κωλοτούμπα. Δεν το περιμέναμε ούτως ει άλλως. Ζύγισε την κατάσταση και προσπάθησε να «ελαχιστοποιήσει» το πολιτικό του κόστος. Αύριο θα βγει και θα πει: «Εγώ που ψήφισα αρνητικά, αυτός ήταν ο σκοπός μου από την αρχή, αλλά έπρεπε να τηρήσω σιγή για ένα διάστημα για να μην πολώσω καταστάσεις». Φυσικά όπως έχει πει και στο παρελθόν, οι ψηφοφόροι ξεχνούν και άμα τους τάξεις ένα μπετουδάκι, μια παραλία, μερικά τραπεζοκαθίσματα στο δρόμο πάλι θα σε ψηφίσουν..και μετά συνήθως γελάει ειρωνικά.
  Ο κόσμος τον έμαθε διότι με τη στάση του έβαλε κόσμο να πληρώνει από το υστέρημά του προκειμένου να υπερασπιστεί το δίκιο του και σε αυτό είναι υπόλογος όπως είναι υπόλογος για την προδοσία στους ψηφοφόρους του.
  Συμβουλή: Η Παράταξη του Σουσούδη έχει καταρρεύσει από καιρό και καλά θα κάνουν τα υγιή στοιχεία, να αρχίσουν να προγραμματίζουν και να συντάξουν όλο τους το δυναμικό και ενέργεια για το καλό του τόπου…την επόμενη ημέρα!

  Καλή Τύχη!

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!