Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: Ο ΧΥΤΥ ξανά στο επίκεντρο

71107335_3286859041329897_8514102189860323328_n

Το μείζον ζήτημα του ΧΥΤΥ πρωταγωνίστησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου. Αν και το θέμα που τέθηκε προς ψήφιση αφορούσε τυπική διαδικασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση τελικά έλαβε πολιτική διάσταση, με την ανατροπή στην ψηφοφορία να έρχεται από συμβούλους της Δημοτικής Αρχής.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Μπάλλας, προσπάθησε -χωρίς αποτέλεσμα- να περιορίσει τη συζήτηση εξαρχής στην ουσία του θέματος που αφορούσε υποόρο της περιβαλλοντικής μελέτης, ως προς το σκοπό  παραχώρησης εκτάσεων από το Υπουργείο, για τον προς διάνοιξη δρόμο στην Πλούκσα, όπως είχε διαδικαστικά αιτηθεί ο Δήμος Άνδρου τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν αναμενόμενο όμως γιατί οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με τον ΧΥΤΥ «καίει».

Το τυπικό κομμάτι

Το ιστορικό παρουσίασε ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Ισίδωρος Νικολάου, ο οποίος εξήγησε στους Συμβούλους πως πρόκειται για τυπικό ζήτημα αφού  μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του ΧΥΤΥ, η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησε τη διαδικασία τήρησής τους και αφού έγινε προτεραιοποίηση λόγω των πολλών προϋποθέσεων που απαιτούνται, έφτασε το θέμα στον όρο που ορίζει ότι ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την παραχώρηση μη δασικού τμήματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ο ίδιος τόνισε το συγκεκριμένο θέμα ήρθε σε συνέχεια αίτησης προς το Υπουργείο για την παραχώρηση έκτασης ως κομμάτι της προτεινόμενης οδού πρόσβασης και το Υπουργείο με τη σειρά του απαντώντας, ζήτησε τον Μάιο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία να αναφέρεται επακριβώς ο σκοπός της, που είναι η διάνοιξη δρόμου.

Το πολιτικό ερώτημα του κ. Καπάκη

Ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα είναι πολιτικό και όχι τυπικό ο επικεφαλής του συνδυασμού Άνδρος της Ζωής μας κ. Γιάννης Καπάκης, εστίασε στο γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής στο ΣτΕ και με αυτό το δεδομένο δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης της όποιας διαδικασίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει κανείς τις θέσεις της νέας συμπράττουσας Δημοτικής Αρχής, που αποτελείται από τρεις επικεφαλής με διαφορετικές τοποθετήσεις επί του ζητήματος προεκλογικά, ενώ προκαλώντας ονομαστικά τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Γιαννίση να απαντήσει, ζήτησε  να κατατεθεί στο συμβούλιο αλλά και στους πολίτες η μετεκλογική θέση για τον ΧΥΤΥ. Επιπλέον επεσήμανε πως και τα νέα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής θα πρέπει να καταθέσουν τις θέσεις τους, ζητώντας για τους δύο αυτούς λόγους την αναβολή του θέματος.

Ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα του κ. Καπάκη δεν δόθηκε. Ωστόσο ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γιαννίσης θέλησε να τοποθετηθεί επί προσωπικού μιας και είχε αναφερθεί το όνομά του. Ασκώντας σκληρή κριτική στον κ. Καπάκη, τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια κατείχε διττή θέση, ως Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου και μέλος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε μία ΑΕΠΟ η οποία είναι «Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις». Επιπλέον ξεκαθάρισε πως δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την Άνδρο και να δώσει λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. «Ήρθα ως φωνή από το παρελθόν για να βοηθήσω τον τόπο και δεν δέχομαι και δεν θα δεχθώ ποτέ τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια για να υπάρχετε εσείς πολιτικά στην Άνδρο. Μην δημιουργείτε πολιτικό θέμα σε ένα διαδικαστικό σημείο», ανέφερε ο κ. Γιαννίσης. Καταλήγοντας τόνισε πως έχει άποψη, αλλά δεν είναι της παρούσης να την εκφράσει, τονίζοντας πως ο κ. Καπάκης συνεχίζει να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος των πολιτών και  του ζητήματος του ΧΥΤΥ.  

Οι εύστοχες ερωτήσεις του Αντιδήμαρχου κ. Μουστάκα και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αδάμη

Στις μη κατατεθειμένες θέσεις των νέων τοπικών συμβουλίων και την εκκρεμή απόφαση του ΣτΕ, αναφέρθηκε ο και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Αδάμης  ο οποίος έθεσε μια πολύ εύστοχη ερώτηση για το αν υπάρχουν συμβόλαια που να αποδεικνύεται ότι ο δρόμος είναι κρατικός. Τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Μπάλλας όσο και η εισηγήτρια του θέματος κ. Παρλιάρου ενημέρωσαν το Σώμα ότι υπάρχει έγγραφο από τη διεύθυνση Δασών όπου αναφέρεται ότι η έκταση είναι μη δασική και δημόσια. Σε αυτό το σημείο ο κ. Αδάμης εξέφρασε ενδοιασμούς για το αν η έκταση είναι κρατική αφού δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ οι συντεταγμένες ώστε οι πολίτες να μπορούν να καταθέσουν την οποιαδήποτε ένσταση. Ο κ. Μπάλλας ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες πολιτών στο συγκεκριμένο κομμάτι που θα γίνει ο δρόμος.  

Λαμβάνοντας το λόγο  ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μουστάκας στάθηκε στα έτη παραχώρησης τα οποία έχουν οριστεί στα 25, ζητώντας να μάθει πως θα δοθεί 15ετής παράταση η οποία πρέπει να εμπίπτει σε αναπτυξιακούς σκοπούς όπως προβλέπεται.  Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος εξήγησε πως το έργο θα γίνει σε δύο φάσεις, αρχικά με 25ετία και μετά προβλέπεται παράταση για άλλα 20, όπου δικαιολογούνται επενδυτικοί λόγοι. 

Οι τοποθετήσεις του Δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων και των παρευρισκόμενων Προέδρων Τοπικών

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες» κ. Θεοδόσης Σουσούδης εστίασε στον τυπικό χαρακτήρα του θέματος, επισημαίνοντας πως είναι μέρος των δύσκολων περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται και αποτελούνται από 427 συνημμένα έγγραφα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόσχεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να αλλάξει η δίοδος πρόσβασης που προβλέπεται από τη μελέτη να είναι ο Άγιος Πέτρος, ζητώντας από τη νέα Διοίκηση να το συνεχίσει ως θέμα. Εξήγησε δε, πως δεν μπορούσε να το προχωρήσει ο ίδιος κατά τη θητεία του γιατί θα άλλαζε όλη η μελέτη και το έργο θα έμενε στον αέρα. 

Ο κ. Καπάκης επανέλαβε πως το θέμα είναι εξόχως πολιτικό ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του περί αναβολής επειδή εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ και δεν υπάρχει κατατεθειμένη η γνώμη των νέων Τοπικών Συμβουλίων. 

Εστιάζοντας στην πολιτική τοποθέτηση του κ. Καπάκη, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης μοιράστηκε την προσωπική εκτίμηση του,  ότι ο λαός έχει υποψιαστεί ότι δεν τον στήριξε στο β΄γύρο των εκλογών. Τόνισε δε πως έχει ξεχειλώσει πολύ πολιτικά αφού τη στιγμή που αγωνιούσαν οι πολίτες για τα νερά στο ΠΕΣΠΑ, δεν ήταν παρόν μόνο εκείνος και ότι του το απαγόρευσε ο κ. Σκουρλέτης. Ξεκαθάρισε επίσης πως τη θέση του για τον ΧΥΤΥ την έχει κοινοποιήσει γραπτά, ότι η Δημοτική θα εφαρμόσει πιστά του όρους,  ότι δεν θα προκαταβάλει το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων, ούτε θα παρεμποδίσει το έργο. 

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαυρίου κ. Νίκος Χέλμης, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Καπάκη για αναβολή. «Είμαστε νέο Συμβούλιο και είναι  δύσκολο να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση χωρίς να έχουμε λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες. Ζητάμε αναβολή για να ενημερωθούμε, να φέρουμε το θέμα σε ανοιχτό Τοπικό Συμβούλιο, να τεθούν οι απόψεις των πολιτών, ώστε να μπορέσω να εισηγηθώ ανάλογα. Άλλωστε το θέμα εκκρεμεί και στο ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Χελμης.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Βιταλίου κ. Νίκος Κωνσταντής δήλωσε την αντίθεσή του στην κατασκευή ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα, επισημαίνοντας πως συνορεύει με το χωριό του και εκφράζοντας φόβους για τον υδροφόρο ορίζοντα των γειτονικών περιοχών αλλά και τις γεωτρήσεις στο Μπατσί.

Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο ο κ. Μπάλλας όσο και η κα Παρλιάρου, εξήγησαν στο Συμβούλιο πως οι πρόεδροι δεν έχουν ψήφο στο συγκεκριμένο θέμα, από τη στιγμή που στο στάδιο της διαβούλευσης έχουν τοποθετηθεί και ψηφίσει τα τότε Τοπικά Συμβούλια.

Η ανατροπή από μέλη της Δημοτικής Αρχής στην ψηφοφορία

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η στάση τεσσάρων μελών της Δημοτικής Αρχής, των δύο Αντιδημάρχων κ.κ. Νικολάου Μουστάκα και Αθήνας Μακρή,  αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων κ. Γιάννη Μπακέλα και κ. Τασίας Μπιθικώτση οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του κ. Καπάκη για αναβολή του θέματος. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της στάσης,  δεν αιτιολόγησαν τη ψήφο τους. Αυτό που έχω ωστόσο να παρατηρήσω είναι ότι απέδειξαν πως έχουν κατανοήσει πλήρως το ρόλο που έχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Και σίγουρα αυτός ο ρόλος δεν είναι «ναι σε όλα». Μην ξεχνάμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κορυφαίο Δημοκρατικό όργανο ενός Δήμου. Εχθές οι τέσσερις αυτοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και τρία μέλη του συνδυασμού Άνδρος Νέοι Ορίζοντες, οι κ.κ. Νίκη Μαμάη, Αντώνης Αντώνογλου και Γιώργος Ψωμάς που ψήφισαν κι εκείνοι υπέρ της αναβολής, το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, βγαίνοντας από τις στενές παραταξιακές γραμμές.

Για την ιστορία υπέρ της αναβολής ψήφισαν 11 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα  οι κ.κ.  Μακρή, Μπιθικωτση, Μουστάκας, Μπακέλας, Αντώνογλου, Ν. Μαμάη, Ψωμάς, Καπάκης, Αδάμης, Τ. Μαμάη, Τσαούσης.

Όσο για τα τοπικιστικά σχόλια που κυκλοφορούν και τις διχόνοιες που επιχειρούν κάποιοι να σπείρουν από το πρωί… κλείστε τα αυτιά σας, γιατί εχθές δεν έχασε ο κ. Λοτσάρης, ούτε νίκησε ο κ. Καπάκης που πρότεινε την αναβολή.

Κέρδισε απλώς η Δημοκρατία.

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. Γ. Στρατή

  Με το άρθρο σας νίκησε και η δημοσιογραφία.
  Περιγράφεται τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν.
  Ήμουν εκεί και παρακολουθούσα το συμβούλιο.
  Συγχαρητήρια

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!