Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου – Σύσταση Αναπτυξιακής: Το χρονικό μιας τρέλας

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, για την οποία έχει γίνει τεράστιος ντόρος σε όλο το νησί, η αίσθηση που μένει τελικά, είναι η θλιβερή εικόνα, κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζονται και διασύρονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Κεντρικό πρόσωπο από την περασμένη Τρίτη ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»  κ. Γιώργος Τρανάκος, ο οποίος στοχοποιήθηκε και λοιδορήθηκε από μέσο ενημέρωσης το οποίο -όπως συνηθίζει- παρουσίασε μόνο τη μία πλευρά, την βολική. Κόψε – ράψε σε ένα βίντεο η δουλειά να γίνεται, να προλαβαίνουμε καταστάσεις. 

Το χρονικό της τρέλας…

Το επίμαχο θέμα αφορούσε τη σύσταση νέας Αναπτυξιακής, σε ένα ενδεχόμενο μετοχικό πλαίσιο με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τοποθετήθηκαν αρνητικά οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ. Σουσούδης, Καπάκης καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Τσαούσης. Ακολούθησε η ψηφοφορία κατά την οποία οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εκτός από τον κ. Ψωμά ψήφισαν αρνητικά και οι σύμβουλοι της Διοίκησης θετικά. Χωρίς την ψήφο του κ. Τρανάκου το αποτέλεσμα ήταν 9 υπέρ 10 κατά. Το κρίσιμο αυτό αποτέλεσμα μεταφράζεται με δύο τρόπους ανάλογα με την ψήφο που μένει. Εάν ήταν θετική η συγκεκριμένη ψήφος, η ψηφοφορία θα έληγε 10-10, θα προσμετρούσε η διπλή ψήφος του Προέδρου και θα εγκρίνονταν το θέμα, εάν ήταν αρνητική το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν 9-11 και θα απορρίπτονταν. Η παραπάνω ανάλυση των ψήφων, κυρίως για να καταλάβουμε όλοι, τη σημασία της συγκεκριμένης ψηφοφορίας. Στο καυτό ζήτημα της ψήφου του κ. Τρανάκου που αποτελεί μήλο της έριδος, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιεύθηκε λόγω κακής ποιότητας δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως ακούγεται είναι το «τικά» στο τέλος, που παραπέμπει και στις δύο εκδοχές. Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι το θέμα εγκρίνεται, αντέδρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Αδάμης ο οποίος εκτελεί χρέη Γραμματέα και κρατά σημειώσεις για τις ψηφοφορίες, τονίζοντας πως έχει καταγραφεί η ψήφος κ. Στεφάνου ενώ τον δεν τον είχε ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη τηλεδιάσκεψη, προτείνοντας τόσο ο ίδιος τόσο και ο κ. Σουσούδης να μετρήσουν πάλι τις ψήφους. Καταμετρώντας ονομαστικά ο κ. Μπάλλας τις ψήφους, όταν έφτασε στον κ. Τρανάκο και είπε ότι ψήφισε θετικά, ο ίδιος αναφώνησε αυθόρμητα «εγώ δεν είπα θετικά», ενώ καλούμενος να τοποθετηθεί ξανά ανέφερε «Συγνώμη κ. Πρόεδρε, εγώ αρνητικά είπα, δεν είπα θετικά», κάνοντας ξεκάθαρη τη βούλησή του. Κλείνοντας ο Πρόεδρος το θέμα ανέφερε «Άρα απορρίπτεται» και πέρασε στο επόμενο. 

Όλα αυτά έρχονται να κουμπώσουν στο γεγονός ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έμειναν στο  ότι το θέμα της Αναπτυξιακής είχε καταψηφιστεί. Την επόμενη ημέρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας «επική» ανάλυση από μέσο προσκείμενο στη διοίκηση, κατά την οποία είχε μεταφέρει τα λόγια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου «ότι η απόφαση άλλαξε εκ νέου σε θετική αφού η εκ των υστέρων δεύτερη ψηφοφορία, με την επίκληση του βίντεο δεν έγινε δεκτή».

Δεν έγινε δεκτή από ποιον; Με ποια λογική γίνονται δηλώσεις σε μέσο για αλλαγή απόφασης χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και κλήθηκαν να ψηφίσουν; Με ποια λογική αλλάζει μία απόφαση μετά το πέρας της συνεδρίασης πόσω μάλλον όταν κατά τη διάρκειά της έχει αποσαφηνιστεί το μπέρδεμα με την ψήφο του κ. Τρανάκου από τον ίδιο, μόλις λίγα δευτερόλεπτα από την ψηφοφορία και κατόπιν επαναμέτρησης την οποία αποδέχθηκε ο Πρόεδρος ύστερα από ενστάσεις! Με ποια λογική λοιδορείται και διαπομπεύεται ένας Δημοτικός Σύμβουλος επειδή δεν ακούστηκε καλά η ψήφος του σε μία τηλεδιάσκεψη;

Η εντύπωση που αφήνει στο τέλος, είναι η «κάψα» να περάσει το θέμα της Αναπτυξιακής, αψηφώντας νόμους, διατάξεις, δημοκρατικές διαδικασίες κ.ο.κ. 


Στην ουσία του θέματος

Το ζήτημα της σύστασης νέας Αναπτυξιακής εισήχθη εντελώς προβληματικά αφού στην εισήγηση που υπέγραφε ο Γενικός Γραμματέας κ Λάζαρος Θεόφιλος, η τελευταία παράγραφος προς ψήφιση αφορούσε την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία της. Χωρίς να έχει καν τοποθετηθεί το Σώμα, χωρίς καν να έχει ερωτηθεί αν συμφωνεί για τη συμμετοχή της Άνδρου σε μία καινούρια Αναπτυξιακή η εισήγηση προκαταλάμβανε το πεδίο ώστε το θέμα να προχωρήσει ταχύτητα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Θεοδόσης Σουσούδης κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως ο Δήμος επιχειρεί να φτιάξει μία καινούρια ανώνυμη εταιρεία την ίδια στιγμή που δεν έχει ξεμπερδέψει από τις περιπέτειες  και τα χρέη που δημιούργησε η προηγούμενη, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση. Επιπλέον ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εισήγηση, όσον αφορά τους πραγματικούς στόχους της Αναπτυξιακής που συνάδουν με το δημόσιο όφελος, τις δαπάνες που θα επιμεριστεί ο κάθε μέτοχος, το ποσοστό μετοχικότητας κ.α. Υπενθύμισε δε, τι ακριβώς έγινε με την προηγούμενη Αναπτυξιακή επί Νομαρχίας, όπου ένας – ένας οι Δήμοι αποχωρούσαν με αποτέλεσμα η Άνδρος να φεσωθεί για πάντα. Κλείνοντας τόνισε πως ανά την Ελλάδα έχει αποδειχθεί πως τέτοιες εταιρείες είχαν σκοτεινές διαδρομές ενώ σχολιάζοντας την τελευταία – επίμαχη παράγραφο περί εξουσιοδότησης του Δημάρχου, υποστήριξε πως ζητείται από τους Συμβούλους λευκή επιταγή.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Τσαούσης επεσήμανε πως πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας, ενώ αναρωτήθηκε πως γίνεται να μπαίνει στην ίδια εξίσωση η χαρτογράφηση μίας μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας μιας εταιρείας που κανείς δεν γνωρίζει τα ποσοστά μετοχικής σύνθεσης, πως θα χρηματοδοτείται, πως θα έχει έσοδα, με το πέμπτο σημείο της εισήγησης όπου ζητείται η εξουσιοδότηση του Δημάρχου να πράξει τα δέοντα για την σύστασή της, χαρακτηρίζοντας ως αντιφατικά τα δύο αυτά ζητήματα. Υποστήριξε ακόμα πως υπάρχει ήδη σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση της Αναπτυξιακής με μεγάλο άνοιγμα προς το Δήμο Άνδρου, που ακόμα δεν γνωρίζουμε το τελικό ποσό οφειλών που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του με μία πολιτική παρατήρηση ο κ. Τσαούσης ανέφερε πως η παρούσα διοίκηση είναι ιδιαίτερα ακριβή και κοστοβόρα σε σχέση με τα εργαλεία που διαθέτει, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή εκτός από Γενικό Γραμματέα και διάφορους ειδικούς συνεργάτες, έχει εντάξει στον προϋπολογισμό δαπάνες τεχνικών συμβούλων ακόμα και για θέματα πολιτισμού, τουρισμού, ενώ έχει αναθέσει σε ειδικό συνεργάτη μέχρι και τη σύνταξη – αποστολή απλών ερωτηματολογίων στους φορείς του τόπου μας. 

Κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άνδρος της Ζωής μας” κ. Γιάννης Καπάκης, έθεσε ένα τυπικό – κανονιστικό, ουσιαστικό ζήτημα τονίζοντας πως δεν προβλέπεται ο Γενικός Γραμματέας να εισηγείται θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα τόσο σοβαρά. Ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθεί και ως νομικός σε σχέση με τις αρμοδιότητες που έχει ο Γενικός Γραμματέας ρωτώντας ευθέως  εάν μπορεί να υποκαθιστά ή να υπερβαίνει το ρόλο των υπηρεσιών.  Ο κ. Μπάλλας ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει. Συνεχίζοντας ο κ. Καπάκης ξεκαθάρισε πως το Σώμα καλείται να ψηφίσει ένα υποκατάστατο της Αναπτυξιακής η οποία στο μεγαλύτερο βαθμό είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που βρίσκεται σε εκκαθάριση. Ανέφερε ακόμα πως μπορεί τέτοιες εταιρείες να απλουστεύουν κάποιες διαδικασίες, όμως παρεμβαίνουν σε θέματα δημοκρατίας και κυρίως στις διαδικασίες του δήμου και τη λογοδοσία. 

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης και μετά τις αιτιάσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης  απέσυρε το πέμπτο κομμάτι της εισήγησης που αφορούσε την εξουσιοδότησή του, ενώ κάλεσε τους Συμβούλους να ψηφίσουν το θέμα για να αποδειχθεί αν τελικά συμφέρει το δήμο η συμμετοχή στην αναπτυξιακή ή όχι.

Τέλος, σε παρέμβασή του ο Γ.Γ. κ. Λάζαρος Θεόφιλος χαρακτήρισε την εισήγησή του απόλυτα σαφής ενώ για το επίμαχο πέμπτο σημείο έδωσε την ερμηνεία ότι η εξουσιοδότηση του Δημάρχου αφορά στις ενέργειες που οδηγούν στη σύσταση της Αναπτυξιακής. 

Για να δείτε την εισήγηση πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΘΕΜΑ 1 Περί της σκοπιμότητας σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού

Το βίντεο της συνεδρίασης

 

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. O Λι , ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

    ΤΙ ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΤΑΞΙΑ

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!