Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στόχοι απάτης phishing ύψους 100 εκατ. δολαρίων

e-shop-diadiktuo-hacker-ilektroniki-apati

«Καμπανάκι» για ακόμη και τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας αποτελεί, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η υπόθεση του Λιθουανού Εβάλντας Ριμασάουσκας, ο οποίος εξαπάτησε μέσω της «phishing» (απάτης μέσω email) εργαζόμενους δύο μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να του διοχετευθεί ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ριμασάουσκας, παριστάνοντας έναν κατασκευαστή hardware με έδρα στην Ασία εξαπάτησε προσωπικό των εταιρειών, με αποτέλεσμα να του αποσταλούν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ήταν υπό τον έλεγχό του, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες δεν κατονομάστηκαν, ωστόσο περιγράφονται ως πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ, με τη μία να δραστηριοποιείται στον χώρο των social media.

Ο Λιθουανός συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από τις λιθουανικές αρχές. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η απαγγελία κατηγοριών και η σύλληψη είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του FBI και της συνεργασίας των εταιρειών- θυμάτων και των εμπλεκομένων τραπεζών.

Όπως δήλωσε ο Γουίλιαμ Σουίνι Τζούνιορ, βοηθός διευθυντής του FBI, ο Ριμάουσκας πραγματοποίησε μια απάτη παραβίασης εταιρικών emal, στοχεύοντας δύο πολύ συγκεκριμένες εταιρείες, και αρχικά σημείωσε επιτυχία, ωστόσο τα ίχνη που άφησε οδήγησαν στη σύλληψή του. Η απάτη διήρκεσε περίπου από το 2013 ως το 2015, και περιελάμβανε αποστολή απατηλών phising email σε εργαζομένους, που πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αφού τα ποσά αποστέλλονταν σε λογαριασμούς στη Λετονία και την Κύπρο, ο Ριμασάουσκας τα επαναπροωθούσε σε διαφορετικούς λογαριασμούς, σε διάφορα σημεία του κόσμου, ενώ παράλληλα πλαστογραφούσε έγγραφα, συμβόλαια και επιστολές, για το αληθοφανές της υπόθεσης, ώστε να εξαπατώνται και οι τράπεζες τις οποίες χρησιμοποιούσε. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, μεγάλο μέρος των χρημάτων έχει ανακτηθεί.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!