Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΔΝΤ: Άμεση ελάφρυνση χρέους για τις φτωχώτερες χώρες του πλανήτη

Έκκληση για άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους των φτωχώτερων χωρών του πλανήτη, απηύθυνε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να θέσουμε σε λειτουργία αυτό το πλαίσιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες, αλλά και όσες δεν καλύπτονται από το πλαίσιο, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και οι οικονομίες να καταστούν περισσότερο ανθεκτικές» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ελάφρυνσης, το οποίο υπεγράφη από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, αφορά δανειακές συμβάσεις προς τις 73 φτωχώτερες χώρες του πλανήτη, κυρίως της αφρικανικής ηπείρου.

Τα μέτρα συνίσταται στο προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής και εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις των διακρατικών δανείων. Εν ολίγοις, αφορά δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί από χώρες και όχι από διεθνείς οργανισμούς.

Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και για τα δάνεια, τα οποία είχαν συναφθεί μεταξύ κρατών και ιδιωτών πιστωτών. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση η ελάφρυνση ήταν προαιρετική και όχι υποχρεωτική. 

Η πρωτοβουλία των G20 επέρχεται εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Πηγή: Καθημερινή


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!