Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

ΔΝΤ: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές

lagardee-thumb-large

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να συμβάλει στην προώθηση αυτής της σημαντικής προσπάθειας».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μετά την ενημέρωση που έκανε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το Eurogroup υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την επόμενη τριετία νέο δάνειο της τάξης των 82 με 86 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Ιουλίου ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα περάσει τους νόμους που τίθενται ως προαπαιτούμενα. Το ποσό αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα χρόνια του προγράμματος (ύψους 47 δισ. ευρώ), τις ανάγκες για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εκτίμηση για έως και 25 δισ. ευρώ), εκείνες για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (7-8 δισ. ευρώ) και επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων που έχουν αξιοποιηθεί από το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες (επιστροφή περί των 6-8 δισ. ευρώ). Το ποσό κυμαίνεται από τα 82 δισ ευρώ έως τα 86 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τι θα αποφασιστεί για τις δύο εσωτερικές υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 82 – 86 δισ. ευρώ, τα 70 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την Ευρωζώνη, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Πηγη: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!