Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία

EAC1BFAF6A4D2DC05BE239BED01511FC
Νέα δωρεά, συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», σε δημόσια σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2015-16, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η νέα δωρεά θα υποστηρίξει άμεσα περίπου 3.800 μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους, σε σχολεία που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας. Τα σχολεία βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις, όπου παρατηρείται εντονότερη συσσώρευση των συνεπειών της συνεχιζόμενης κρίσης.

Από τα 2,5 εκατ. ευρώ της νέας δωρεάς, το 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα για την ενίσχυση του Προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 1,5 εκατ. θα δωρισθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds). Σκοπός της επιπλέον δωρεάς είναι να ενταχθούν περισσότερα σχολεία στο Πρόγραμμα και, ως εκ τούτου, να λάβουν στήριξη περισσότεροι μαθητές.

Επιπλέον, με τη μέθοδο των matching funds, το ΙΣΝ επιδιώκει να ενθαρρύνει και άλλους δυνητικούς υποστηρικτές, να ενισχύσουν έμπρακτα το Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους, στο μέτρο των δυνάμεών του, για το μέγεθος του προβλήματος.

Το Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis.

Από την έναρξη του Προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», τον Απρίλιο του 2012, έως σήμερα, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει συνολικά 21 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τη δωρεά με τη μέθοδο matching funds, για την ενίσχυσή του, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση και οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τον ευαίσθητο πυρήνα της κοινωνίας μας, τα παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, σε σχολεία ευπαθών περιοχών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια ξεπερνά το 50%. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, ιδίως καθώς αναφέρεται σε προηγμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αρχές του 21ου αιώνα. Αν και το ζήτημα έχει λάβει αρκετή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος του προβλήματος παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Παρότι οι προσπάθειες του Ινστιτούτου Prolepsis έχουν συγκεντρώσει πόρους και από άλλους δωρητές, ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα παραμένει μικρότερος από τη σχετική ζήτηση.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σημειώνει ότι «μέσα στις τόσο δύσκολες συγκυρίες, στις οποίες βρίσκεται η χώρα, υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ”, οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας και, ιδίως, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά μας. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το πρόγραμμα, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το όριο των δυνάμεών μας, που είναι εξ ορισμού συμπληρωματικές, και αναρωτιόμαστε, αν όχι τώρα, πότε, θα βρεθούν και άλλοι αρωγοί στις προσπάθειες της κοινωνίας πρόνοιας, ώστε να προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, να εξαλείψουμε την ανάγκη μια ώρα αρχύτερα;»

Πηγή: health.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!