Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης: «Πράσινο περιβάλλον με ανεμογεννήτριες παντού – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

makridis

Άρθρο –  παρέμβαση του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Σοφοκλή Μακρίδη για τις ΑΠΕ

Αγαπητοί πολίτες της Άνδρου,

Επειδή διαπίστωσα ότι αναφέρθηκε το όνομά μου σε μία συνεδρίαση που είχατε αλλά και το αντικείμενο υδρογόνου που αποτελεί για την Ελλάδα ένα ίσως όχι τόσο ευρέως γνωστό θέμα τεχνολογίας για πολλούς, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια στοιχεία.

Αρχικά πρέπει να πω ότι αυτά αφορούν κυρίως όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά και άλλων που, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, χρησιμοποιούν ακόμα Πετρέλαιο για ηλεκτροδότηση.

Τους τελευταίους μήνες έχω ενεργοποιηθεί σε σύνδεση με την κοινωνία και η Πρόθεσή μου είναι να μη σταματήσω. Βρέθηκα ομιλητής και αξιολογητής αλλά και συνομιλητής σε κάποια panel που αφορούν την Ενέργεια, την Πράσινη Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις κλπ…

Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πλέον στα νησιά, και ιδιαίτερα σε δασικές εκτάσεις ή φυσικού κάλους, κατά την επιστημονική μου γνώμη δεν είναι χώροι για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, η σκέψη των ανεμογεννητριών θα προκαλέσει περιβαλλοντικά αποτελέσματα που δεν είναι καλά και για την άγρια ζωή αλλά και για το μικροκλίμα. Πέρα από αυτό, υπάρχει ηχορύπανση αλλά και οπτική ρύπανση που δεν αρμόζει στα τουριστικά νησιά μας.

Στα νησιά πρέπει να σκεφτούμε τις μικρές εφαρμογές. Σε μια τελευταία συζήτηση που βρέθηκα στην ημερίδα για την Πράσινη Χρηματοδότηση, συζητώντας με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΓΓ προτίθενται να στηρίξουν την ηλεκτροκίνηση σε μερικούς δήμους της χώρας. Αυτό λοιπόν που άκουσε και κατέγραψε με ενδιαφέρον είναι η πρότασή μου είναι να ξεκινήσει από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Άνδρος. Έτσι, οι δομές αυτές θα έχουν ΕΝΤΟΝΗ προβολή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά θα ξεκινήσει και μια σοβαρή προσέγγιση και εκπαίδευση σε αυτές τις καθαρές τεχνολογίες.

Στον χώρο της παλιάς ΔΕΗ στο νησί σας, όπως έμαθα ότι υπάρχει, θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εναλλακτική μορφή ενέργειας όπως είναι το υδρογόνο που απαιτεί όμως την ενεργοποίηση και των δημοτικών αρχών σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και την συνεργασία τους με επιστημονικές ομάδες που κατέχουν την χρηματοδοτική διαδικασία στις Βρυξέλλες όσο φυσικά και την τεχνολογία εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως συμφώνησε και ο υπουργός Ανάπτυξης ότι είναι αναγκαία και χρήσιμη σε ένα τελευταίο άρθρο στον ενεργειακό τύπο.

Οι τεχνολογίες υδρογόνου αλλά και άλλες εναλλακτικές πηγές όπως το βιοαέριο θα μπορούσαν να δώσουν 1-2ΜW ισχύος στο νησί ως μεγάλες δομές αλλά και μικρότερες μέσω γεννητριών από την Αυστρία – τις καλύτερες στον κόσμο – μικρής ισχύος ανά περιοχή του Δήμου.

Οι λύσεις που προτείνω κινούνται κυριολεκτικά στην κατεύθυνση και των ανταποδοτικών πράσινων δομών που μελετάει το υπουργείο αλλά και στην βασική κατεύθυνση της συντήρησης και ανάπτυξης του πράσινου περιβάλλοντος. Πράσινο περιβάλλον με ανεμογεννήτριες παντού – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Επίσης, αν τόσο πολύ επιθυμεί ο τόπος να έχει ανεμογεννήτριες θα πρέπει να σκεφτεί τις πλωτές ανεμογεννήτριες. Είναι πολύ αποδοτικές και δεν επιφέρουν αλλαγές στο τοπίο και στο περιβάλλον. Μπορούν να συνδεθούν με ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης και να παράγουν υδρογόνο όπου μαζί με το βιοαέριο από τα οργανικά απόβλητα του νησιού να χρησιμεύουν ως καύσιμο στις γεννήτριες. Έτσι η Άνδρος θα γίνει ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΗΣΙ και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Λύσεις υπάρχουν που να συνδεθούν με την τεχνολογία του παρόντος και του μέλλοντος όμως άσχετα αν στην Ελλάδα έρχεται αργότερα. Ηλεκτρική Ενέργεια μέσω μπαταριών και Υδρογόνου θα είναι κυρίαρχα πολύ σύντομα. Tο λεγόμενο GRENIUM.

Μια ακόμα κίνηση που αφορά τους στόχους του 2050 για μηδενικούς ρύπους σε κτίρια αφορά τεράστιες επενδύσεις πολλών δις αλλά χρειάζεται κινητικότητα υποβολής προτάσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και σε άλλες δομές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μη τα περιμένουμε όλα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μπορούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ να δράσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Με τιμή,

Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής

«Εργαστήριο Φυσικής, Προηγμένων Υλικών, Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογιών Υδρογόνου»

Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το ωραιότερο αστείο που άκουσα στο τελευταίο panel πράσινης ανάπτυξης είναι ένα θέμα με τη Ρόδο που η ΔΕΗ αξιολογεί πως είναι πράξη «πράσινης κουλτούρας» να μεταφέρει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το κέντρο της Ρόδου στην άκρη του νησιού – χρησιμοποιώντας πάλι πετρέλαιο – σε μια περιοχή που είναι NATURA (για ΕΝΑ πουλί που λέγεται «σκουρόβλαχος»). Εκπληκτικό και Ελληνικό το γεγονός ότι εξαίρεσαν μια μικρή περιοχή μέσα στη ΝATURA για να γίνει το έργο. Ο σκουρόβλαχος λοιπόν θα πετάει γύρω γύρω!!!

Διαδώστε!

4 Σχόλια

 1. Ανδριωτης

  Εκτός τόπου και χρόνου ο κύριος καθηγητής. Βιοαεριο? ??? Από που? Και πλωτές ανεμογεννητριες! !!! Αν είναι στην θαλάσσια δεν μας πειράζει στα έρημα βουνά της ανδρου μας πειράζει.

  Reply
  1. Σοφοκλής Μακρίδης

   Αγαπητέ Ανδριώτη. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μη βλέπεις καθαρά κάποια πράγματα. Εκτός τόπου είμαι σίγουρα… Δεν ζω στην Άνδρο. Εκτός χρόνου ευτυχώς δεν είμαι. Βιοαεριο παράγεται από πολλά πράγματα. Ακόμα και εσύ στο σπίτι σου ή στο χωράφι σου ή ή ή… Δεν ανακαλυπτουμε τον τροχό.

   https://www.homebiogas.com/

   Για τις ανεμογεννητριες, επειδή αλήθεια έχω βρεθεί κοντά σε ανεμογεννητριες… Μπορείς να πας στα υπέροχα βουνά (τα έρημα όπως λες)… Κατά το τί έχουν τα έρημα και ψοφάνε… Και να μου μεταφέρεις την εμπειρία σου.

   Για τις πλωτές ανεμογεννητριες… Είναι μια ώριμη τελευταία τεχνολογία και δεν επηρεάζουν τα ψάρια ή τα πουλιά γιατί είναι μικρές συστοιχίες και μπορούν στην ουσία να είναι κρυμμένες σε μέρη που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τουρίστες.

   Αλλά όπως ανέφερα μέσα στην άποψή μου, που το σύνταγμα μου έδωσε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση ως ακαδημαϊκός λειτουργός να πράττω…μεταφερω την λύση εναλλακτικών καυσίμων.

   Χτες μιλαγα με μια εταιρεία στην Αγγλία που έχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για αυτόνομα συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου για σπίτια. Αυτονομία σε μικρές κλίμακες. Επίσης χτες συναντήθηκα με το τμήμα ανάπτυξης μεγάλου κατασκευαστικου ομίλου. Μέχρι και αυτοί, που είναι η δουλειά τους να φτιάχνουν πάρκα αιολικά ή φωτοβολταϊκά είναι αντίθετοι με τις ανεμογεννητριες στα νησιά. Τυχαίο;;; δεν νομίζω…

   Καλή συνέχεια στον όμορφο τόπο σας…
   Σοφοκλής Μακρίδης

   Reply
 2. Γαυριωτης

  Κύριε Μακριδη πιστεύετε θα ήταν δυνατον με το νέο ετος, να σας καλέσουμε σε μια ομιλία ώστε να εξηγήσετε πιο διεξοδικά τις θέσεις σας; πρέπει οι κάτοικοι της Άνδρου να πάρουμε αντισταθούμε, κυρίως όπως προέχει να ενημερωθούμε.

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!