Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Έχω αλλεργία: Μπορώ να πιω αλκοόλ;

903803e5781f9895252a08dd7f9ec59f_L

Αν βασανίζεστε από τις εαρινές αλλεργίες, αλλά σας αρέσει το αλκοόλ, πρέπει να επανεξετάσετε τη …σχέση σας μαζί του.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσουν τα συνηθισμένα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας (όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός, ο πονοκέφαλος και ο βήχας), αλλά μπορεί να αποτελέσουν και την αιτία τους.

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο αλκοόλ καθαυτό. Η μπίρα, το κρασί και τα σκληρά ποτά περιέχουν ισταμίνη, η οποία παράγεται από τη μαγιά και τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης. Η ισταμίνη είναι επίσης η χημική ουσία που υπερπαράγει ο ανθρώπινος οργανισμός στα αλλεργικά άτομα, με συνέπεια να εκδηλώνονται τα αλλεργικά συμπτώματα.

Το κρασί και η μπίρα περιέχουν επίσης άλατα ή εστέρες θειώδους οξέος, συστατικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν άσθμα και άλλα αλλεργικά συμπτώματα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, για την οποία οι επιστήμονες επιστράτευσαν χιλιάδες εθελοντές, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όσοι έπασχαν από άσθμα, αλλεργική βρογχίτιδα ή/και αλλεργική ρινίτιδα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν φτέρνισμα, συνάχι και «συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό» έπειτα από την κατανάλωση ενός οινοπνευματώδους ποτού.

Το κόκκινο και το λευκό κρασί ήταν τα ποτά που συνηθέστερα προκαλούσαν τέτοια συμπτώματα, ενώ οι γυναίκες με ιστορικό αλλεργίας είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους αλλεργικούς άνδρες να παρουσιάσουν αλλεργικά συμπτώματα. Οι λόγοι γι” αυτή τη διαφοροποίηση παραμένουν άγνωστοι.

Μία άλλη μελέτη που βασίστηκε σε χιλιάδες γυναίκες, η οποία δημοσιεύθηκε το 2008 στην Επιθεώρηση «Κλινική και Πειραματική Αλλεργία» (CEA), έδειξε ότι περισσότερα από δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων, ακόμα και μεταξύ των γυναικών οι οποίες δεν είχαν ιστορικό εποχικής ή χρόνιας αλλεργίας κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όποιος πάσχει από αλλεργία είναι καλό να έχει τον νου του μήπως του προκαλούν αλλεργική κρίση τρόφιμα που περιέχουν ισταμίνη ή διεγείρουν την παραγωγή της. Τέτοια τρόφιμα είναι το τυρί, τα προϊόντα ζύμωσης, οι πίκλες και ό,τι περιέχει μαγιά (όπως το ψωμί, το μηλόκρασο και τα σταφύλια).

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τέτοιου είδους τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες έχουν ανοσία σε αυτά, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!